Кожна мама хоче, щоб її дитина була здоровою, розумною, гарною і сильною. Цей ряд можна продовжувати до нескінченності. І починається турбота про дитяче здоров’я ще до народження або навіть до зачаття малюка. Велику роль відіграє правильно складений раціон майбутньої мами. Збалансоване харчування дозволить отримати вітаміни і мікроелементи. Правильно вибрати необхідні речовини в період вагітності не така проста справа, як здається на перший погляд: потрібно врахувати стан здоров’я жінки, перебіг і період вагітності, місцевість, в якій проживає матуся, і професію жінки, склад комплексу вітамінів і фірму-виробника. Ось про вибір вітамінів ми сьогодні і поговоримо.

Сучасна фармакологія пропонує великий вибір вітамінно-мінеральних комплексів для вагітних. Складно сказати, який з них однозначно кращий. При виборі хтось орієнтується на склад, хтось на ціни, хтось на виробника. Але якщо говорити про популярність серед жінок, тоді варто назвати препарат Прегна-5, який підходить жінкам, які планують вагітність, вже вагітні, або ж уже стали мамою.

Важливо знати, що дитина отримує всі необхідні речовини не з їжі, яку вживає мати, а з органів і тканин матері. Тому нестача корисних мікроелементів негативно позначається на здоров’ї і майбутньої мами і малюка.

ВІТАМІНИ, НЕОБХІДНІ В ПЕРІОД ВАГІТНОСТІ ПО ТРИМЕСТРАХ

Навіть якщо майбутня мама до вагітності вела здоровий спосіб життя і правильно харчувалася, їй все одно необхідно буде приймати в період вагітності фолієву кислоту і залізовмісні препарати. Але потрібно враховувати, що мало хто з нас має доступ до вирощених на власних грядках овочів і фруктів, більшість з нас купують продукти в найближчих гіпермаркетах, п’ють воду хоч і очищену, але з крана, а дихають не найбільш чистим повітрям. Тому прийом вітамінів є необхідністю і на стадії планування вагітності, і під час самої вагітності, і якщо між вагітностями пройшло менше двох років.

Увага! Перед прийомом будь-яких препаратів проконсультуйтеся з лікарем!

ЯКІ ВІТАМІНИ КРАЩЕ ПРИЙМАТИ ПО ТРИМЕСТРАХ

Протягом всієї вагітності відбувається ріст та розвиток майбутньої дитини. На різних етапах їй потрібні різні речовини.

I ТРИМЕСТР

У I триместрі формуються основні органи і системи майбутньої дитини. Необхідно приймати фолієву кислоту, вітаміни В6, С, А і Е і йод. На цьому етапі вагітності краще обійтися без мультивітамінних препаратів. В ідеалі мати повинна отримувати необхідні речовини з їжею. Але фолієва кислота обов’язково призначається додатково у вигляді препарату.

II ТРИМЕСТР

Після 12 тижнів лікар зазвичай призначає вітамінно-мінеральні комплекси. Для повноцінного розвитку плоду як і раніше потрібні йод, фолієва кислота і вітамін Е. Посилюється потреба в залозі, кальції і вітаміні D.

III ТРИМЕСТР

У цей період, як і раніше потрібні вітаміни D і С, йод, залізо і кальцій. Також важливий магній. Зазвичай він призначається додатково.

ПРАВИЛА ПРИЙОМУ ВІТАМІННО-МІНЕРАЛЬНИХ КОМПЛЕКСІВ ДЛЯ ВАГІТНИХ

Важливо пам’ятати, що вітаміни потрібно приймати в один і той же час доби, щоб концентрація корисних речовин в крові була стабільною.

  • Найкраще починати приймати вітаміни на етапі планування вагітності.
  • Полівітаміни варто вживати протягом всієї вагітності.
  • Будь-які препарати узгоджуються з лікарем.
  • Кожен препарат має власне дозування, обов’язково уточнюйте її в інструкції.