У нашому житті кожна людина хоча б раз, але травмувалася. Я – тому не виключення. Хочу розповісти вам про своє перше враження, коли я поранився. Це сталося, коли мені було близько 5 років, але, як не дивно, цей день я пам’ятаю як сьогодні. Можливо і раніше у мене траплялися подібні ситуації, але себе я пам’ятаю тільки з цього віку, отже, і буду розповідати про свою першу травму. Отримав я її, звичайно, з необережності, ну а як інакше могло бути? Ми з друзями бігали один за одним, я і розбив собі коліно. Тоді я, звичайно, не знав, що потрібно було робити для того, щоб не розвивалися різні ускладнення, але зараз я розповім вам, що все таки потрібно робити при отриманні травми.

Що потрібно робити, якщо ти поранив шкіру

Так, безсумнівно, намагатися не отримати травму – це взагалі було б ідеально, але, на жаль, не завжди це можливо. Якщо ж ви все таки отримали травму – потрібно обов’язково виконати наступні дії:

  • промити рану під проточною водою;
  • обробити рану будь-яким антисептичним засобом, для пикладу, можна використати бепантен плюс спрей. Антисептик – це засіб, який допоможе убити мікроорганізми в рані. Цей крок найбільш важливий, тому що якщо цього не зробити, то в подальшому можуть розвинутися різні зараження. А нам це зовсім не потрібно. До антисептиків відносять різні спиртові розчини, перекис водню, всім відома “зеленка” і, звичайно ж, йод;
  • після обробки рани потрібно її закрити. Зазвичай це роблять бинтом або пластиром. Робиться це для того, щоб запобігти подальшому попаданню мікроорганізмів через цю рану, адже вона є вхідними воротами для інфекції.
  • Якщо ж рана серйозна, то краще за все звернутися за допомогою в лікарню.

Так, ви не помилилися, але пошкодження може бути і серйозним. Зараз я вам розповім ознаки, при яких ви все ж повинні звернутися за допомогою до медиків:

  • рясна кровотеча, яка не зупиняється самостійно тривалий час;
  • в рані залишилося чужорідне тіло, яке самостійно ви витягти не можете;
  • якщо у вас є підозра на те, що ви могли собі щось зламати, наприклад руку.

Це мабуть все, що вам потрібно знати. Тепер, сподіваюся, ви будите знати, що ж все таки потрібно робити, якщо ви поранили шкіру.