Ніхто не любить хворіти, але часом це неминуче. Біль у горлі може бути першою ознакою застуди, побічним ефектом зірваних голосових зв’язок або ознакою більш серйозної інфекції. Хоча в деяких випадках потрібно вживати засоби, які допоможуть швидко позбутися від болю в горлі, наприклад препарат Т-Септ, та обов’язково
проконсультуватися у лікаря. Проте є й домашні засоби від болю в горлі, які ефективно замінять дорогі ліки з аптеки.

1. Полоскання солоною водою

Крім того, що ковток солоної води змусить людину відчути, ніби вона ковтнула морської води, сіль допомагає змити подразники і бактерії. Щоб зробити розчин для полоскання, потрібно розчинити половину чайної ложки солі в чашці теплої води, полоскати горло цією сумішшю 3 – 4 рази на день, після чого випивати воду. Якщо солоний смак занадто неприємний, можна додати трішки меду.

2. Часниковий чай

Часник є природним антибіотиком. Він містить антиоксиданти, які зміцнюють імунітет і запобігають зараженню. Щоб зробити цей чай, потрібно порізати свіжий часник на скибочки, помістити їх в кружку, залити окропом і дати настоятися.

Поки вода ще гаряча, потрібно видалити шматочки часнику і додати пакетик свого улюбленого чаю, щоб поліпшити смак (і запах). Можна додати трохи меду або іншого натурального підсолоджувача.

3. Чай з корицею

Кориця – це ще один природний лікарський засіб, оскільки вона багата антиоксидантами. Її солодкий аромат допомагає відкривати пазухи носа. При застуді кориця буде особливо корисна тим, що вона зменшує вироблення слизу, що допоможе краще дихати.

Як і попередній засіб, найкраще вживати цю спецію в лікувальних цілях в чаї. Потрібно закип’ятити 1 – 1,5 склянки води, кинути в неї 1 або 2 палички кориці і прокип’ятити протягом 3 хвилин. Потім потрібно видалити палички і додати свій улюблений трав’яний або зелений чай.

4. Курячий бульйон

Натрій в бульйоні має протизапальні властивості, тому змусить хворого відчути себе краще. Коли людині недобре, останнє, що їй захочеться робити – йти готувати обід. Але курячий бульйон не тільки забезпечить організм поживними речовинами, його буде легше ковтати при хворому горлі, а також він може забезпечити деяке полегшення.

5. Імбирна вода

Імбир є відхаркувальним засобом, він допомагає розріджувати і відхаркувати слиз з дихальної системи. Також він діє як протизапальний засіб і бореться з поганими бактеріями, а також покращує циркуляцію крові, збільшує потік кисню і виводить токсини.

Потрібно взяти свіжий корінь імбиру (близько 5 сантиметрів), ретельно вимити його, очистити, нарізати на дрібні шматочки і подрібнити молотком. Потім потрібно закип’ятити воду, додати імбир і дати покипіти близько 5 хвилин. Після цього зняти з вогню та додати мед.

6. Зволожувач

Коли болить горло, найгірше, що можна зробити, це дихати сухим повітрям. Зволожувачі вирішують проблему сухого повітря, що полегшує дихання і біль в горлі. Зволожувачі випускаються фактично будь-яких розмірів, а деякі з них також ароматизують повітря, наприклад, евкаліптовим маслом.

7. Яблучний оцет

Це не найсмачніший засіб, але він дуже корисний. Оцет багатий кислотою, яка ефективна при знищенні бактерій. Потрібно змішати 1 столову ложку яблучного оцту, 1 столову ложку меду і 1 склянку дуже теплої води, а потім випити. Якщо смак занадто неприємний, то можна спробувати змішати 2 столові ложки оцту з половиною чашки теплої води і полоскати горло раз в день замість цього.

8. Теплий компрес на горло

При болю в спині багато хто ставить собі гарячий компрес або просто грілку. З горлом все працює так само. Можна спробувати теплий компрес, наприклад, невелику грілку, пляшку з гарячою водою або теплу вологу тканину. Просто потрібно бути обережним, щоб не обпектися.

9. Ложка меду

Протимікробні властивості меду можуть допомогти швидше одужати. Якщо комусь не до душі ідея пити оцет, то можна спробувати замість цього просто ложку меду.

10. Фруктовий лід

Як не парадоксально, але холодне морозиво може тимчасово полегшити біль в горлі. Однак, молочні продукти можуть погіршити його, тому варто зробити власний фруктовий лід.