Імбир – по-справжньому чудодійна рослина, яка є скарбницею цінних мінералів, вітамінів і мікроелементів. Його назва в перекладі означає «рогатий корінь» і повністю відображає незвичайний зовнішній вигляд імбиру. Подарувала світові цю безцінну пряність Індія, сьогодні ж її вирощують практично у всьому світі.

Корінь імбиру додають в косметичні засоби, використовують для боротьби з багатьма недугами і приправляють ним страви, додаючи до них нотки пікантності і гостроти. Маючи величезний набір корисних властивостей, ефірне масло імбиру особливо корисно для здоров’я людини.

Цікаві історичні факти

Про унікальні властивості імбиру відомо досить давно: дитя Південної Азії, він став одним з перших пряностей, привезених в середньовічну Європу. У наших краях корінь стали застосовувати ще за часів Київської Русі, додаючи його в напої, основні страви і солодку випічку.

На Сході, де люди з особливою увагою ставляться до мистецтва еротичної насолоди, з коренеплоду готували спеціальні льодяники. Ці ласощі приносили султанам і шейхам їх численні дружини, і властивості рослини допомагали спокусницям залишити приємний слід в пам’яті розбещеного чоловіка. Подібним чином сенегальські чарівниці спокушали своїх обранців, надягаючи собі на стегна спеціальні імбирні пояса.

Натхнені досвідом східних знахарів, які наділяли цей корінь магічними властивостями, західні лікарі покладали на імбир великі надії і навіть застосовували його для лікування чуми. Заповзятливі купці старанно підігрівали інтерес до ароматної спеції, пишучи красиві легенди про те, що це диво росте на самому краю світу і охороняється пильними троглодитами. А хитрі власники кінних ферм використовували подразнюючу дію рослини на слизову оболонку прямої кишки, цим буквально надавали прискорення своїм жеребцям на скачках і змушували коней ефектно піднімати хвіст на аукціонах.

Цікавий факт: в Вікторіанську епоху імбирний чай, мабуть, був єдиним порятунком жінки під час менструальних болів. Крім цього спазмолітичного і зігріваючого засобу лікарі рекомендували жінкам застосовувати моторошну суміш з сірчаної кислоти і скипідару, а також утримуватися від читання романів.

Сьогодні імбир широко культивують в Китаї, Японії і Нігерії. Але серед справжніх гурманів і ароматерапевтів найвище цінуються сорти з тонким смаком і запахом з Індії та Ямайки.

Світові бренди гармонійно поєднують у своїх парфумерних композиціях свіжі нотки ефірного масла імбиру з пачулі, неролі, лавандою, ялівцем, гвоздикою, жасмином, сандалом, ладаном і цитрусовими есенціями.

Корисні властивості імбирного масла

Легка рідина блідо-жовтого, насичено-бурштинового або зеленуватого кольору (в залежності від сорту і країни-виробника) в своєму складі має безліч унікальних речовин, здатних пожвавити роботу всіх систем організму. У його складі присутні:

• вітаміни С, А і В;
• клітковина;
• вуглеводи;
• незамінні амінокислоти;
• фосфор, калій, магній;
• кальцій, цинк, залізо.

Імбирне масло проявляє корисні властивості універсального характеру, позитивно впливаючи як на фізичний так і емоційний стан. Давайте розглянемо, які позитивні ефекти має імбир на здоров’я людини.

• Бактерицидний, противірусний. Імбир допомагає з легкістю протистояти сезонним епідеміям грипу і ГРВІ, ефективний при герпесі різної локації.
• Знеболювальний, спазмолітичний. Знімає шлункові і маткові спазми, усуває зубний біль, біль в горлі і м’язах.
• Регенеруючий. Прискорює процес загоєння ран, наривів, фурункулів і гематом.
• Протиблювотний. Ефективно бореться з проявами метеоризму і нудоти, усуває напади блювоти.
• Зігріваючий. Застосовується при ревматизмі, радикулітах, обмороженнях.
• Відхаркувальний, потогінний. Хороший засіб від бронхіту, сухого кашлю і респіраторних захворювань, які супроводжуються високою температурою.
• Стимулюючий, тонізуючий. Покращує обмін речовин, регулює апетит, активізує роботу мозку і кровообіг.
• Збуджуючий. Імбир це відомий афродизіак і відмінний засіб для поліпшення настрою і пом’якшення симптомів стресу і депресії.

Застосування імбирного масла в косметології

Засоби догляду за тілом, до складу яких входить корінь цієї цілющої рослини – один з численних секретів чарівності багатьох жінок. Сучасна індустрія краси зробила косметичні засоби ще більш ефективними, застосовуючи імбирне масло в якості інгредієнта для кремів, масок і бальзамів. Цей екзотичний компонент здатний вирішити багато проблем шкіри обличчя – зайву жирність, відсутність тонусу, запальні процеси, дерматити, розширені пори. Хочете впевнитися в корисних властивостях імбирного масла на власні очі? Сайт знайомств допоможе вам поспілкуватися з неперевершеними красунями, які вже давно знають і використовують лікувальну дію рослини.

Застосування імбирного масла для схуднення стає дедалі популярнішим в наші дні. Додавання в дієтичний раціон суміші меду, декількох крапель імбирного масла і лимонного соку допоможе налагодити обмінні процеси в організмі і скинути зайві кілограми. А втирання імбирного масла масажними рухами позбавить від целюліту і допоможе запобігти появі розтяжок.

Також імбирне масло корисне для волосся. Його суміш з оливковою олією 1:1 при регулярному нанесенні на шкіру голови на 40 хв. перед миттям покращує стан волосяних цибулин, прискорює ріст волосся, а також згладжує волосяні лусочки. В результаті таких процедур волосся набуває блиск і стає слухняним. Помітне потовщення волосся спостерігається через 2-3 місяці застосування імбирних масок.

Як зробити імбирне масло

Звичайно ви можете купити концентроване масло в будь-якій аптеці, але досить просто зробити його самостійно. Все, що вам потрібно, це один стакан свіжого кореня імбиру, півтори склянки оливкової олії і кілька нехитрих дій. Промийте корінь в прохолодній воді і дайте висохнути протягом години. Візьміть терку і подрібніть імбир. Перекладіть в невелику форму для випікання, додайте оливкову олію і поставте на дві години в духовку, розігріту до 70 градусів. Після цього процідіть масло через марлю в чисту пляшку. Воно буде залишатися свіжим до шести місяців, за умови, що ви зберігаєте його в прохолодному місці.

Як використовувати імбирне масло

При болях в суглобах м’якими масажними рухами втирайте імбирне масло в ті області, в яких відчуваєте дискомфорт. Полегшення повинно настати вже через 30 хвилин, а дія продовжиться до п’яти годин.

Якщо ж ви хочете використовувати засіб в тонізуючих цілях, досить подихати над ним в хвилини злості, втоми або зневіри. Або нанести на зап’ястя. Пам’ятайте і про те, що сам по собі імбир – кращий афродизіак, який використовується в ароматерапії для підвищення лібідо. Більш того, таке масло можна додавати в їжу, що зробить страви більш пікантними. Але не вживайте масло натщесерце і при підвищеній кислотності шлунку.

Цей запашний засіб нетоксичний, але щоб захистити себе від можливих подразнень, використовуйте його розведеним в жирній або емульгованій основі – маслі, яєчному жовтку або кефірі. Якщо у вас підвищена чутливість до ультрафіолету, що проявляється в утворенні опіків і пігментних плям, не застосовуйте імбирне масло перед виходом на вулицю влітку. Якщо імбирне масло викликає задишку, головний біль, аритмію чи шкірні реакції – у вас явні ознаки індивідуальної непереносимості. Утримайтеся від вживання імбиру та використання косметичних засобів з цим інгредієнтом.

Зберігайте масло в оригінальній упаковці, тарі з темного або непрозорого скла, але ні в якому разі не використовуйте пластикові або металеві посудини. Щоб імбирне масло довго зберігало свої цілющі властивості, заховайте його подалі від тепла та світла.