Потреба спати у людини генетично закріплена. Щоб повноцінно виспатися необхідно 6-8 годин на добу. В юності організм легко компенсує недолік сну, проте це не привід регулярно піддавати себе тортурам безсонням. Рано чи пізно відсутність нічного відпочинку відгукнеться проблемами зі здоров’ям. Брак сну корелює з ризиком діабету, гастриту, бронхіальної астми, хвороб серця, ожирінням і депресією, пише https://healthday.in.ua/.

Під час нічного відпочинку, мозок проводить повну діагностику організму, контролює накопичення енергії, відновлює пошкодження клітин і органів. Поки ми насолоджуємося сновидіннями, в голові обробляється вся інформація, отримана за день, і формується програма дій на майбутнє. Щоб отримати максимум користі від нічного бездіяльності в ліжку, потрібно дотримуватися гігієни сну. Правильно спати – це сама здорова звичка, яка робить ранок мудріший, день – добрішими, а вечір – різноманітнішою!

Правило № 1: Холод і спокій

Міцний сон омолоджує організм і віддаляє старіння, особливо, якщо ви спите при температурі 18-22 градуси. Невелике охолодження тіла – це елемент фізіологічного засипання. Тому перед сном корисно прийняти прохолодний душ і провітрити кімнату. Якщо мучить безсоння, відкиньте ковдру і дайте собі трошки продрогнуть. Сховавшись і зігрівшись після цього, ви швидко заснете.

Правило № 2: Інформаційний вакуум

Брати роботу в ліжко або вирішувати стратегічні завдання під ковдрою – пропаща справа. Рояться в голові думки будуть довго катати вас з боку на бік. Щоб відхід до сну не здавався борошном, залиште всю розумову роботу за порогом спальні. Зміна інтелектуальної праці на фізичний – кращий спосіб очистити голову від непотрібної інформації. Тільки завершити вечірню активність потрібно не пізніше, ніж за 2 години до сну.

Правило № 3: Відбій по будильнику

Якщо з кожним днем ​​лягати в одноковий час, залишаючи собі на відпочинок достатньо часу, то необхідність в будильнику вранці відпаде. Мозок навчиться прокидатися без вібрації і музики. Доведено, що рівень мозкової активності у всіх людей знижується ввечері, і пройшовши через мінімум – «ворота сну», наростає до ранку. Якщо перегуляв перший сон, то заснути пізніше буде важко, незважаючи на втому. Звичка засиджуватися за північ, а в вихідні відсипатися до обіду порушує хід внутрішнього годинника і засмучує біоритми.

Правило № 4: Сієста для трудоголіків

Якщо нічний сон понад 6 годин для вас недозволена розкіш, вимагайте 30 хвилин на сон після обіду. Греки з Медичної школи Афінського університету стверджують, що півгодинна сієста у працюючих чоловіків знижує ризик інфаркту на 67%. Але пам’ятайте, що тривалий денний відпочинок, призводить до появи безсоння ввечері, так як потреба уві сні майже лінійно залежить від тривалості попереднього активного періоду. Афіняни підтвердили, що у тих, хто повноцінно висипається вночі, денний сон особливої ​​користі не приносить.

Правило № 5: Не хропіти!

Коли він хропе, ви придумуєте, куди сховатися? Згляньтесь, сам хропун страждає від недосипу набагато більше своїх близьких: протягом ночі він відчуває багаторазові напади задухи, тривалістю від декількох секунд до 3 хвилин. Позбутися від хропіння і поліпшити сон допоможе становище на боці, піднятий головний кінець ліжка, відмова від куріння і алкоголю на ніч. Якщо є, що втрачати, варто скинути 10% маси тіла – дихання уві сні покращиться на 50%.

Відомо, що за впливом на концентрацію уваги 24-годинна депривація сну еквівалентна легкого ступеня сп’яніння. Пам’ятаєте цей факт, сідаючи за кермо після чергового дедлайну або іспиту. Перемогти Морфея, намагаючись відвоювати у нього час, неможливо, сонливість сильніше голоду.