Контактні лінзи. Все що важливо знати для правильного вибору.

Коли у людей з вадами зору з’явилася можливість замінити окуляри маленькими лінзами, паралельно виникла проблема з комфортом та безпечністю таких корегуючих засобів. Останні були виготовлені з органічного скла й викликали подразнення вже після перших годин використання. Річ у тому, що рогівка отримує кисень із сльозової рідини й навколишнього повітря. А перешкода, якою і стали скляні лінзи для очей, провокувала виникнення гіпоксії – кисневого голодування з наступними проблемами:

  • погіршення зору;
  • вростання сосудів у рогівку;
  • виникнення зорових перешкод.

Щоб ефективно вирішити такі проблемі, після 1960-х років були розроблені гідрогелеві м’які лінзи з високим вмістом води, а потім – силікон-гідрогелеві, що довго зволожували рогівку. Останні використовуються нашими сучасниками у повсякденному житті, на роботі, дозволяють обирати будь-який образ для вечірок, банкетів, культурного дозвілля.

Особливості МКЛ

М’які контактні лінзи відрізняються від скляних вмістом високого відсотка води. Саме вона потрібна для зволожування рогівки й насичення киснем. З такими функціями прекрасно справлявся еластичний гідрогель, з якого і були виготовленні перші МКЛ. Але м’який матеріал містив велику кількість вологи, яка швидко випаровувалась. Тому користувачі почали скаржитися на дискомфорт (сухість) і проблеми з формою самих лінз, які після багатократного використання ставало складно надівати.

Наступним революційним етапом стало виготовлення м’яких варіантів лінз із гідрогелю з додаванням силікону:

  • перший забезпечує рогівку достатньою кількістю води;
  • другий – відповідає за доступ кисню на високому рівні до Dk/t 100 – 160 одиниць.

Це означає, що рогівка, накрита еластичним прозорим матеріалом, отримує необхідну вологу і кисень. Однак, існує важлива умова – допустимі терміни, протягом яких можна використовувати лінзи для зору. Порушення рекомендацій небезпечно для здоров’я ока та може викликати ускладнення.

Переваги та недоліки популярного засобу корекції зору

Завдяки еластичним матеріалам виготовлення МКЛ дозволяють очам швидко адаптуватися і не викликають відчуття дискомфорту. Враховуючи потреби пацієнтів, можна підібрати й купити лінзи з різною частотою заміни:

  • на кожен день – вважаються традиційними й можуть використовуватись протягом півроку і навіть року; в них не можна спати, треба щоденно чистити й проводити щотижневі обробку, видаляючи білкові відкладення;
  • пролонгованого використання – можна не знімати цілий місяць і навіть спати в них; такі МКЛ потребують щотижневої чистки та обробки дезинфікуючим розчином;
  • планової заміни – вибираються на термін до 3 місяців і потребують щоденної обробки; їх знімають на ніч, щоб не спровокувати ризик захворювання очей;
  • частої заміни – обираються на кожен день або із заміною кожні 1/2/4 тижня; на такі контактні лінзи ціна вважається найвищою; вироби дуже зручні в процесі використання, не потребують щоденної чистки та підходять алергікам.

Що стосується недоліків, то користувачам потрібно враховувати, що МКЛ швидко вбирають бруд, який потрапляє з руками або з повітря. Також мають властивість підсихати, що одразу відчувається і викликає дискомфорт. А якщо лінза постійно пересихає, то швидко стає непридатною.

Залишенні на контактні лінзи відгуки допоможуть визначитись з виробником такої продукції та ознайомитись з проблемами, які можуть виникнути в процесі використання.

Поділись


Новини партнерів