Ноутбук, не дешева покупка, яка робиться не на 1 рік. Тому до вибору мобільного ПК слід поставитися з усією відповідальністю, адже хочеться витратити гроші з максимальною користю. Нерідкі випадки, коли покупка нового ноутбука обертається розчаруванням – він гальмує, кути огляду маленькі, відсутній DVD привід, слабкий акумулятор і т.д.

Щоб цього не сталося, слід знати, за якими параметрами вибирати ноутбук, а вже потім здійснювати покупку.

Розглянемо основні характеристики заліза , на які слід орієнтуватися при виборі ноутбука:

  • Виробник і модель ноутбука
  • Розмір, форм-фактор
  • Діагональ екрану
  • Платформа
  • Наявність дискретного відеоадаптера
  • Обсяг ОЗУ, обсяг і вид жорсткого диска
  • Операційна система

Вибір ноутбука в залежності від характеру завдань, які на ньому потрібно буде вирішувати:

  • Ноутбук для студента або школяра;
  • Ноутбук для роботи з офісними додатками;
  • Ноутбук для графічного дизайну, 3D – анімації, рендерингу відео;
  • Гральний ноутбук

У вищенаведеної градації, останні дві групи ноутбуків можна вважати однаковими. Швидкодія заліза для обробки сучасних ігор і програм 3d анімації (рендерингу відео) повинна бути максимальною.

Види ноутбуків

Щоб ви відразу могли зрозуміти про що йде мова, розглянемо які бувають види ноутбуків:

  • нетбуки – пристрої з діагоналлю 8-11 дюймів
  • ультрабуки – ноутбуки з малою вагою і товщиною. Діагональ від 12 до 15 дюймів
  • ноутбуки – звичні нам ноутбуки, максимальна діагональ на сьогоднішній день – 18.4 дюйма.

Розмір екрану ноутбука

Це одна з характеристик, з якою ви відразу повинні визначитися, взяти ноутбук середнього розміру або великий ноут для використання його тільки вдома.

Стандартні розміри для домашнього використання: 15.6 або 17.3 дюйма. Ноутбук є заміною десктопного комп’ютера, тому що займає в невеликій квартирі менше місця і економить простір.

Якщо ви хочете всюди тягати з собою ноут, то розгляньте пристрої з меншою діагоналлю, наприклад від 13 до 14 дюймів. Також звертайте увагу на вагу ноутбука. Комфортніше буде користуватися пристроєм, вагою від 1 до 2 кг. Якщо ноут завжди стоїть вдома, то вага не важлива. У будь-якому випадку, на ринку всього лише кілька моделей ноутбуків вагою більше ніж 5 кг. Сумніваюся, що такий ноут призначений для щоденного перенесення з дому на роботу. Всі вони відносяться до так званих «ігрових ноутбуків».

Тип матриці ноутбука і її розширення

Чим вище розширення тим краще. Оптимальним розширенням ноутбука для офісу або навчання є не менше 1 368 * 768 пікселів. Якщо ви купуєте комп’ютер для ігор або 3d рендерингу, то шукайте ноутбук з матрицею Full HD (1920 * 1080 пікселів).

Тип матриці може бути TFT TN або TFT IPS. Остання коштує дорожче, але і характеристики у неї кращі. Наприклад великі кути огляду, а також якість зображення на сонці. Якщо ви шукаєте матрицю для свого ноутбуку, завітайте на сайт https://lcd-screen.com.ua/catalog/matritsy-dlya-noutbukov.

Наявність дисковода

Щоб здешевити виробництво і/або полегшити вагу пристрою (актуально для ультрабуків) виробник може не встановлювати в ноутбук привід для оптичних дисків. Звертайте увагу на цей момент.

Об’єм оперативної пам’яті

Тут діє принцип чим більше тим краще. 4 Гб це мінімум в 2018 році. Зустрічаються екземпляри з ОЗУ в 2 Гб, але не рекомендуємо розглядати такі варіанти, або відразу ж докуповувати планку і встановлювати ще 2 або 4 Гб. (звертайте увагу на розрядність ОС )

Обсяг і тип жорсткого диска

Беріть ноутбук з об’ємом жорсткого диска не менше 500 Гб. Також важливо пояснити, що таке SSD диск.

Деякі виробники встановлюють в ноутбук SSD диск. Він відрізняється від звичайного своєю швидкодією. Швидкість роботи може бути збільшена в рази! Тому, якщо дозволяє бюджет, розгляньте варіанти саме з SSD диском.

Також ноутбук може бути укомплектований подвійним (гібридним) жорстким диском, частина якого працює в форматі SSD, а частина в звичайному режимі (на магнітних дисках). Це також прискорює роботу системи за рахунок збереження в більш швидкій пам’яті, даних ОС.

Операційна система

Тут все просто. Ноутбук може бути під управлінням Mac OS, Linux, Windows. Або, продаватися взагалі без операційної системи. Новачкові краще розглянути варіант з попередньо встановленою Windows. Різниця з ноутбуком на якій ОС не буде взагалі мінімальна, але вам не доведеться возитися з установкою системи і драйверів.

Розповідати про Linux в рамках цієї статті немає сенсу, той хто купує ноут з Лінукс і так все про них знає.

Апарати на базі Mac це нішеві пристрої з високою ціною.

Тип процесора

Кожен виробник процесора випускає кілька «каменів» в своїй лінійці, від бюджетних, до топових рішень, який відрізняються ціною і продуктивністю.

Наприклад ось лінійка процесорів від Intell

Celeron – Pentium – Core i3 – Core i5 – Core i7

Вибирайте процесор виходячи з ваших потреб. Якщо бюджет розрахований тільки на мінімальну ціну, то можна обмежитись Celeron або Pentium. Однак, все ж рекомендуємо назбирати грошей і взяти ноутбук хоча б на базі Core i3.

Платформою зазвичай називають те, на чиєму виробнику процесора зроблений ноут – intel або AMD

Наявність дискретної відеокарти

Останній пункт, на який варто звернути увагу, при покупці ноутбука – це наявність дискретної відеокарти. Чим відрізняється дискретна відеокарта? Вона служить для обробки 3D контенту в іграх або при рендерингу 3D анімації. Якщо ви купуєте ноутбук для студента або офісу, то дискретна відеокарта не потрібна.

Наявність дискретної відеокарти є небхідним при покупці ігрового ноутбука або ноута, на якому буде здійснюватися рендеринг 3D ефектів або відео монтаж.