Китай входить до трійки найбільш відвідуваних країн світу, і його популярність серед українських громадян також безперервно зростає.  Хтось їде сюди, аби своїми очима побачити Великий китайський мур, побувати в долині річки Лі та помилуватися пандами у живій природі, хтось – аби насолодитися делікатесами китайської кухні, хтось – аби налагодити зв’язки зі своїми діловими партнерами. Але в більшості випадків для безперешкодного подорожування Китаєм українцям доведеться оформлювати візу.

Правила в’їзду до Китаю для громадян України

  1. Особи, що прямують у треті країни транзитом через китайські аеропорти, мають право перебувати на території КНР протягом 72 годин без отримання візи. При цьому у них повинен бути в наявності квиток до іншої країни, а також заброньоване житло.
  2. Громадяни України, що планують перебувати у Китаї понад два дні, повинні заздалегідь подбати про отримання візи у посольстві цієї держави.
  3. Віза в Китай для українців, що подорожують у складі групи чисельністю від двох осіб та прибувають до країни через Пекін або Шанхай, може бути видана безпосередньо в аеропорту. Серед обов’язкових умов – наявність зворотного квитка, а також термінового запрошення від китайської фірми, що підтверджує неможливість оформлення стандартної візи через брак часу.

Необхідні документи

Обов’язковою умовою отримання китайської візи є збір доволі великого пакету документів, що включає:

  • заповнену візову анкету;
  • оригінал, а також копія першої сторінки закордонного паспорту, строк дії якого принаймні на півроку довший, ніж очікувана дата закінчення подорожі. Документ повинен мати хоча б дві порожні сторінки без усіляких відміток. При наявності другого закордонного паспорту, що досі діє чи нещодавно закінчився, робляться копії і його сторінок;
  • копії усіх сторінок внутрішньо українського паспорту, включно з чистими. У випадку з ID-карткою робляться її копії з обох боків, а також копія виписки, де зазначено місце реєстрації;
  • фотографію стандартного розміру 35х45 мм, 4/5 якої займає обличчя на білому фоні;
  • довідку з роботи чи копію свідоцтва про реєстрацію приватного підприємця. Для осіб, що не працюють, – довідку з банку про стан рахунку для підтвердження платоспроможності;
  • для дітей – копію свідоцтва про народження, кольорову фотографію паспортного зразка, а також, при подорожуванні з одним із батьків, дозвіл на виїзд від другого;
  • для осіб, що досягли 60-річного віку, – поліс медичного страхування на весь час подорожі.

Особливості отримання китайської візи

Оформленням візи до Китаю займається виключно консульський відділ Посольства КНР у Києві, а також Генеральне Консульство КНР, що розташоване в Одесі. Зважаючи на велику кількість бажаючих, а також у зв’язку з тим, що прийом громадян здійснюється лише тричі на тиждень, процес отримання візи нерідко затягується. Не всім вдається з першого разу правильно підготувати необхідні документи, через що багато людей отримує відмову.

Уникнути будь-яких неприємностей та практично гарантовано стати власником візи можна, знаючи контакти сервісного центру «Віза в Китай», який завдяки багаторічному досвіду та тісній співпраці з консульством КНР допоможе отримати дозвільний документ максимально швидко та просто.