Тихий вечір може перетворитися на нудний вечір вдома? Після приготування їжі та інших хатніх клопотів сил вистачає лише на диван та телевізор? Або навпаки, нікуди виплеснути енергію?

Вихід є – дістати з полиці коробку з настільною грою. Не пошарпаний екземпляр якого- небудь «Менеджера» або «Ерудиту», який передається у спадок вже декілька поколінь, а яскраву, динамічну, сучасну настільну гру. Зараз вони бувають на будь-який смак та для абсолютно будь-якої компанії.

Як не заблукати у цьому різноманітті та спробувати цей вид дозвілля? Розповіла мережа магазинів настільних ігор Hobby Games, спеціально для читачів «Вона».

* Вік вказаний як рекомендація з освоєння правил. Всі ці ігри в рівній мірі підійдуть і дорослим, і дітям.

Настільна гра «Соображарий»

Вік: 7+.
Кількість гравців: 2-10.
Про що гра: згадуємо слова швидше за всіх.
З ким пограти: з будь-якою компанією, особливо різних поколінь.

«Соображарий» – представник дуже популярного жанру ігор зі словами. У коробці ви знайдете дві колоди карт – з літерами алфавіту та категоріями.

Кожен раунд розкривається початкова буква слова і категорія, до якої воно повинно належати, наприклад, «Можна побачити в селі», «Щось дорожче мільйона» або «Пов’язано зі спортом». Той, хто перший зрозуміє слово на задану букву, виграє раунд і отримує картку категорії. Переможцем стає той, у кого наприкінці гри набралося найбільше таких карт.

Мабуть, головна відмінність гри – в неї можуть грати люди з різних поколінь, з різною освітою та рівнем знань. Цікаво буде всім, адже категорії підібрані так, щоб кожен щось з них знав. Більш складні словесні ігри часто вимагають рівних учасників, щоб бути цікавими.

Настільна гра «Домик»

Вік: 7+.
Кількість гравців: 2-4.
Про що гра: моделюємо будинок своєї мрії.
З ким пограти: з поціновувачами домашнього затишку.

Домашній ремонт для багатьох – заповітна мрія. Рівно до тих пір, поки ви не зіткнетеся з ним наживо. Втім, можна відкрити «Домик» і змоделювати житло своєї мрії заздалегідь, щоб уникнути несподіванок.

Не лякайтеся, вигадувати кожний сантиметр вільного простору і сидіти над кресленнями не доведеться. Насправді «Домик» – це барвиста гра про оптимальне розташування кімнат і предметів. Використовуючи карти ресурсів та кімнат вам потрібно буде зробити найпривабливіше планування будинку. Сполучення кімнат і предметів інтер’єру дають різну кількість очок і потрібно просто на льоту вирішувати, чи будувати другу ванну або розширювати вітальню.

Безсумнівний плюс – рівний інтерес прекрасної та сильної статті до цієї гри. Там, де чоловіки розраховують свої дії для дрібниць, жінки часто інтуїтивно знаходять правильні дизайнерські рішення.

Настільна гра «Взрывные котята»

Вік: 10+.
Кількість гравців: 2-5.
Про що гра: не дамо змоги пустотливим котикам підірвати вас.
З ким пограти: з тими, хто цінує динаміку.

«Взрывные котята» – настільна гра для тих, хто любить розслабитися, подуріти і, звичайно, котиків. Правда цих котиків варто любити на відстані – якщо ви витягнете такого з колоди, то він неодмінно влаштує «ба-бах» й доведеться відпочивати до кінця раунду.

Кожен раунд гравець тягне із загальної колоди карту і сподівається, що це не смертоносний пухнастий підривник. Для того, щоб уникнути зустрічі з ним, гравці намагаються підглянути колоду, пропускати ходи, підставляти сусідів або, в крайньому випадку, відвернути котика і втекти. Все це відбувається за допомогою розіграшу карт з сміховинними ілюстраціями і назвами.

«Взрывные котята» – дійсно, бомбічний хіт. У всьому світі ця гра стала популярним вибором як для гучних вечірок, так і для сімейних вечорів. Легкий, приємний гумор й елементарні правила дозволяють просто сидіти і насолоджуватися процесом.

Настільна гра «Солнечная долина»

Вік: 8+.
Кількість гравців: 2-5.
Про що гра: засаджуємо мальовничу долину соняшниками та заселяємо овечками.
З ким пограти: з тими, хто готовий малювати.

Шукаєте більш творчого підходу або просто бажаєте помалювати? Обирайте «Солнечную долину» – всередині вже є олівці, блокноти і все інше, що вам знадобиться.

В Сонячній долині життя протікає приємно та розмірено. Саме вам належить спланувати для неї нові ділянки. Кидайте кубики й символи, що випадуть на них малюйте на різнокольорових ділянках вашого блокнота. Якщо правильно розмістити будиночки, залізні дороги, овечок і соняшники, то ви наберете більше всіх очок за вашу затишну долину.

Незвичайне поєднання малювання і настільної гри здатне зачарувати абсолютно будь-якого поціновувача прекрасного. Крім того, з «Солнечной долины» виходить відмінний подарунок, в який можна відразу зіграти.

Настільна гра «Мачи Коро»

Вік: 7+.
Кількість гравців: 2-5.
Про що гра: будуємо своє місто.
З ким пограти: з любителями «Монополії».

«Мачи Коро» – справжня економічна стратегія. У ролі мера невеликого японського містечка вам потрібно зробити ваше містечко раєм для туристів.

Для цього вам потрібно звести 4 пам’ятки. А це в свою чергу, не вийде зробити без помітних фінансових вкладень. Забудуйте ваше місто будівлями, які приносять дохід або обкладають конкурентів податками, поповнюйте казну та продумайте заздалегідь ваш план перемоги.

Незважаючи на таку серйозну тему, «Мачи Коро» – сімейна гра. Розібратися в правилах можна прямо по ходу першої партії, а в барвистих картах розбереться навіть дитина. Тільки не обманюйте себе – при бажанні тут є де розвернутися й допитливим любителям ефективних тактик.

Настільна гра «Catan (Колонизаторы)»

Вік: 10+.
Кількість гравців: 3-4.
Про що гра: розвиваємо цивілізації на острові посеред моря.
З ким пограти: з невеликою компанією.

Catan (Колонізатори) – мабуть, одна з найвідоміших ігор за межами настільного хобі. І не дарма, адже історія про освоєння самотнього острова в океані кожен раз складається по-новому, і розігрувати її можна майже нескінченно.

Кожен з гравців починає гру з двома поселеннями і двома фрагментами дороги. Здобуваючи ресурси, торгуючись, засновуючи поселення і міста, збираючи армію і прокладаючи дороги, учасники будуть прагнути раніше інших набрати необхідну кількість переможних очок.

Кожен елемент гри окремо досить простий, але всі разом вони утворюють продуману стратегію про управління невеликою державою.

Світ настільних ігор не стоїть на місці. І це лише декілька прикладів ігор в які можна зіграти вдома з родиною. В арсеналі Hobby Games  є понад 5000 ігор на різні тематики, в які можна грати від двох гравців, а в деякі навіть одному.