Правильна робота всіх внутрішніх систем організму тварини, а також природне протікання в них обмінних процесів багато в чому залежать від збалансованого харчування. Брак вітамінів і мінералів, деяких незамінних амінокислот негативно відбивається на вихованцях. Вони необхідні для роботи імунної системи, підтримки в хорошому стані кісткової системи, в тому числі суглобів і зубів, для росту шерсті, здорового стану шкіри і нормального функціонування всіх систем організму. Не всі вітаміни можуть синтезуватися в організмі кішки. Тому для гарного самопочуття дорослої тварини, а також для імунітету кішці необхідно регулярно вживати спеціальні вітамінні комплекси, купити які можна в зоомагазині GoodZoo.

Багато власників тварин стикаються з труднощами вибору і не знають, які вітаміни давати кішці, особливо якщо вона вже їсть готові корми. Вітаміни для кішок, а точніше, вітаміновмісні підгодівлі, розрізняються за складом, концентрацією активних речовин і деякими іншими показниками. Як вибрати «правильні» вітаміни?

Які вітаміни потрібні кішці?

Виражені авітамінози при харчуванні повноцінними готовими кормами зустрічаються рідко, але може спостерігатися недостатність окремих вітамінів і мінералів. Підвищена потреба у вітамінах у кошенят, які ростуть, вагітних і годуючих, хворих і видужуючих тварин, у кішок після оперативних втручань, активних тварин на вільному вигулі. При годуванні натуральними кормами бажано давати кішці вітаміни додатково, і краще, якщо вони будуть у вигляді багатокомпонентних вітамінно-мінеральних комплексів.

Вітамін A. Жиророзчинний. Потрібен для росту і відновлення клітин, нормального зору і підтримки імунітету. Як правило, кішка, що нормально харчується, отримує достатньо вітаміну А з їжі, але у виснажених тварин можуть бути проблеми.

Вітаміни групи B. Водорозчинні. Впливають практично на всі процеси життєдіяльності. Вони необхідні для роботи серця і судин, нормального функціонування шлунково-кишкового тракту, опорно-рухового апарату, нервової системи, розвитку м’язової тканини, імунітету. Їх брак негативно позначається на стані вовни, роботі сечостатевої системи, сприйнятливості до хвороб. В організмі здорової кішки частина вітамінів групи В синтезується з речовин-попередників. Але деякі повинні надходити з їжею.

Вітамін В3, нікотинова кислота. Її брак може позначитися на функціонуванні травної та нервової системи, стані шкіри і шерсті, викликати часті діареї через проблеми відновлення слизової кишечника. Нікотинова кислота руйнується при тепловій дії. Повинна надходити з їжею.

Вітамін В6. Особливо важливий для кішок. Його брак проявляється втратою шерсті в області голови і живота, схильності до утворення уролітів, а іноді навіть ураженнями центральної нервової системи. Повинен надходити з їжею.

Вітамін В12. Бере участь в синтезі гемоглобіну, впливає на згортання крові, впливає на базовий обмін речовин. Синтезується в кишечнику. Брак спостерігається при хронічних захворюваннях шлунково-кишкового тракту, надлишку в кормі, що містять жири, масивних крововтратах і нестачі в їжі метіоніну.

Вітамін C. Впливає на імунітет, є антиоксидантом, допомагає організму забезпечувати захисні функції, сприяє засвоєнню мінеральних сполук, бере активну участь в метаболізмі. У кішок цей вітамін синтезується в печінці, але при деяких патологіях може спостерігатися його брак.

Вітамін D. Впливає на засвоєння кальцію і фосфору, тому повинен надходити в організм разом з цими мінералами. Незамінний для нормального росту кісток і зубів. Особливо потрібен вагітним кішкам і молодняку, але надлишок вітаміну D дуже шкідливий.

Вітамін Е. Потужний антиоксидант. Необхідний для розвитку репродуктивної системи і нормального протікання вагітності. Брак може спостерігатися у кішок, які харчувалися тільки рибою, бідно харчуються кішок і при хронічних захворюваннях. Найнешкідливіший з жиророзчинних при передозуванні, але давати його кішці в «людських» дозах не можна.

Вітамін K. Бере участь в кровотворенні і відповідає за нормальну картину згортання. Нестача вітаміну K в організмі кішки призводить до зниження гемоглобіну, кількості тромбоцитів і еритроцитів, погіршення якості крові.

Мінеральні речовини. Мікроелементи. Вони діляться на макроелементи (калій, кальцій, магній, натрій, сірка, фосфор, хлор) і мікроелементи (бром, залізо, йод, кобальт, марганець, мідь, молібден, селен, фтор, хром, цинк). Мінерали важливі для нормального функціонування організму не менше, аніж вітаміни.

Амінокислоти. Одинадцять незамінних амінокислот, чия біодоступність пов’язана з певними вітамінами, не синтезуються в організмі кішки. Це таурин, аргінін, ізолейцин, лізин, треонін, триптофан, метіонін, лейцин, фенілаланін, валін і гістидин. Вони повинні надходити з їжею. На окрему увагу заслуговує таурин. Ця амінокислота впливає на правильну роботу серця, мозку, травної системи, покращує функції печінки і нирок, підтримує здоров’я шкіри, шерсті, зору, зміцнює імунітет. Речовина входить до складу якісних кормів в потрібному для кішки кількості. Однак, якщо ваш улюбленець віддає перевагу натуральному харчуванню, рекомендується забезпечити додаткове вживання таурину.