Вибираючи колір дивану ви повинні, в першу чергу, враховувати колір стін в кімнаті. Це пов’язано з тим, що колір обраного вами дивану (якщо ви вибираєте хроматичний колір) по-різному поєднується з іншими кольорами, і колір дивану також буде диктувати вам і колір стін. Іншими словами в дизайні інтер’єру все взаємопов’язане і будь-які зміни, здавалося б навіть незначні (заміна подушок для дивану, аксесуарів і т. д.) тягнуть за собою зміну всього інтер’єру. більше інформації про це можна знайти за посиланням wowin.ua.

Отже, давайте почнемо з нейтральних і ненасичених (пастельних) кольорів і відтінків для дивану, оскільки пастельні тони простіше вписати практично в будь-який інтер’єр (особливо початківцям дизайнерам).

Дивани білого і сірого кольору

Зараз багатьом здається, що найкраще придбати білий або сірий диван. Чому? Тому що ці кольори привносять більше простору і свіжості в інтер’єр. А також вони добре виглядають з теплими сірими і білими відтінками стін. Ще білий колір нейтральний і він добре виглядає з будь-якими натуральними (чистими) кольорами.

Сірий колір для дивану теж є нейтральним кольором і теж буде добре гармоніювати з більшістю основних кольорів.

Жовто-бежевий або пісочний є хорошим «нейтральним» кольором для дивану. Він буде добре виглядати з синім, пурпуровим, зеленим, чорним, коричневим, кремовим і білим кольором. Однак, при цьому, ви не повинні використовувати занадто яскраві насичені відтінки (на зразок лимонно-жовтого) в інтер’єрі, інакше диван буде виглядати на їх фоні брудним.

Рожево-бежевий, кавовий або колір мокко. Проблема з диваном кольору мокко (якщо вас влаштовує рожево-бежевий колір стін) ховається в обмеженості кольорів, які працюють з ним. Зеленувато-сірі або сіро-коричневі відтінки (також синій і фіолетовий колір, але їх не можна вважати нейтральними і придатними для стін) ось власне і весь вибір.

Зверніть увагу, що крісло обшите жовто-білою оббивкою – це не дуже вдалий варіант. Не варто використовувати і яскравий зелений, жовтий або будь-який інший яскравий колір при такому кольорі дивану, тому що він (колір дивану) просто буде виглядати брудним.

Так що варіанти оформлення інтер’єру з рожево-бежевим кольором дивану дуже обмежені. Дуже багато дизайнерів воліють триматися подалі від цього відтінку.

Зеленувато-бежевий колір дивану буде виглядати брудним з більшістю яскравих і насичених кольорів. Тому використовуйте цей колір для дивану, якщо вам подобається помаранчевий, золотий, приглушений червоний, сіро-зелений або пурпурний колір стін і обстановки кімнати.

У багатьох напевно, є коричневий диван. Дуже часто в будинках з коричневим диваном, і всі інші меблі, в тому числі стільниця кухонного гарнітура і навіть кухонний фартух – коричневі. І це вже звичайно перебір, хоча такий інтер’єр досить добре виглядає. Але все ж краще, в такому випадку, пофарбувати коричневі шафи в білий або будь-який інший відповідний колір.

Якщо у вас є діти, то коричневий, хороший колір для дивану з практичної точки зору, або якщо ви просто любите цей колір – тоді сміливо купуйте його. Але якщо він вам подобається, тому що це сьогодні модно, то коли закінчиться мода на нього, ви, напевно, залишитеся незадоволені ним.

А що стосується колірних гармоній, то коричневий колір краще поєднується і гармонує з кремовими і бежевими відтінками.

Диван чорного кольору

Не секрет, що чорний добре виглядає з білим, оскільки це два контрастних нейтральних кольори. Ось чому чорний колір сьогодні є популярним (але не як колір для дивану – це було популярно в 80-х роках), завдяки тому, що він виглядає дуже свіжим і графічним в поєднанні з білим, малиновим, або бірюзовим, що дуже характерно для сучасних інтер’єрів в стилі мінімалізм.

Золотисто-бежевий диван добре гармонує з насиченим червоним кольором, бордовим, темно-синім, синім, теракотовим, сіро-зеленим і т. д. У той же час тримайтеся подалі від бірюзового, малинового, лимонно-жовтого, світло-зеленого, і т. д. Вони, як правило, дуже складні в застосуванні, хоча і вельми поширені.

Ще один з основних нейтральних кольорів для дивану, який варто згадати – це темно-сірий (графітовий) диван. Колір такого дивану є, більш чоловічим, строгим, і, звичайно, дуже гідною кандидатурою, якщо у вас є маленькі діти.

Для грамотного колірного рішення кімнати. при виборі темно-сірого кольору дивану необхідно дотримуватися більш яскравих кольорових акцентів інших предметів обстановки, наприклад, червоний, червоно-оранжевий, жовто-зелений і ненасичений пурпурний буде добре виглядати в подібному інтер’єрі.

Тепер давайте перейдемо до розгляду варіантів диванів насичених хроматичних кольорів. Багато домовласників стикаються з питанням: «Якого кольору диван купити», тому що сьогодні існує дуже великий вибір. Також сьогодні багатьом подобається ідея використовувати більше яскравих і насичених кольорів в своєму інтер’єрі, але, в той же час вони стурбовані питанням: «Якими кольорами підтримати яскравий диван», щоб все разом виглядало дуже добре.

Що ж, уважно читайте наведені нижче рекомендації, і проблем з вибором кольору дивану у вас не буде.

Дивани червоного кольору

Почнемо з червоного кольору у верхній частині колірного кола. Червоний, безумовно, добре виглядає з сіро-зеленою гамою кольорів, так як є додатковим до нього кольором, також він прекрасно поєднується з золотим, золотисто-бежевим, жовто-бежевим, пурпуровим і синім кольором.

Помаранчевий диван, також як і червоний, може стати прекрасним кольоровим акцентом у вашій кімнаті. Однак будьте обережні з використанням великої кількості чорного кольору з помаранчевим диваном (інакше інтер’єр буде нагадувати Хеллоуїн). А ось синій, пурпуровий, зелений, коричневий і кремовий, буде виглядати просто чудово з великим помаранчевим і жовтим диваном.

Далі йде жовтий диван. Якщо це ваш улюблений колір, я думаю, що замість нейтрального, ви цілком можете використовувати його. Всі яскраві теплі кольори (не тільки жовтий) добре поєднуються один з одним, але особливо добре з малиновим.

Диван зеленого кольору

Зелений, також дуже хороший колір для дивану. Він відмінно виглядає на тлі коричневого, червоного, помаранчевого, фіолетового, рожевого, жовтого і синього. Таким чином, зелений колір можна віднести до універсального кольору, до того ж він ще привносить в інтер’єр відчуття спокою і безтурботності.

Дивани синього кольору

Синій – абсолютно дочасний (поза часом) колір для дивану. До того ж, це улюблений колір багатьох людей. Він буде відмінним вибором, якщо це ваш улюблений колір. Синій також добре поєднується з усіма кольорами, як і зелений!

Дивани фіолетового кольору

Якщо ви прихильники розкішних тонів і відтінків, наприклад: бордовий, колір фуксії, золотий, зелень, то фіолетовий диван відмінно підходить до них. Однак фіолетовий досить складний, тому що він може легко піти в червоний або синій відтінок, тому переконайтеся, щоб у вас завжди під рукою був зразок тканини від дивану, щоб підібрати правильного відтінку аксесуари.

Зелено-жовті стіни будуть виглядати просто шикарно з фіолетовим диваном. Нейтральні кольори взагалі не будуть поєднуватися з ним. Так що вам необхідний зелений і (або) жовтий, щоб підтримати цей складний і благородний колір!