Діти дуже люблять збирати й розбирати різні фігури, тому про користь такої іграшки, як конструктор написано дуже багато. Найкоротший перелік корисних можливостей складається з розвитку дрібної моторики, формування пам’яті й посидючості, розвитку логіки та образного мислення.

Справжнє різноманіття

Сучасні виробники пропонують різні моделі, тому ми пропонуємо список найбільш розповсюджених варіантів, причому почнемо з оригінальних форм, а потім перейдемо до класичних:

  • Магнітні. На сайті інтернет-магазину Панама http://panama.ua/categorys/76395/
    такі конструктори представлені досить широко. Перші спроби створити та виготовити такий варіант були зроблені в 1967 році в Канаді, але для цієї новинки характерні абстрактні можливості – дитині не пропонувалося конкретних форм для складання. Магнітні варіанти в сучасному виконанні почали випускатися порівняно недавно – в 1998 році. Автором такої моделі став італійський винахідник Клаудіо Вінчентеллі. Вона являла собою магнітні палички з кольоровою пластиковою оболонкою, які з’єднувалися між собою нікельованими кульками. Згодом конструкції надали більш яскраве забарвлення, надійну фіксацію, а окремі варіанти стали використовуватися для вивчення геометрії та основ архітектури. Пропонуються для різних вікових категорій, а серед особливих переваг відзначимо здатність деяких моделей світитися в темряві.
  • Електронний. У стандартний комплект входять батарейний відсік, дроти, елементи електричної схеми і монтажна плата. Для складання пайка не потрібна, з’єднання здійснюється за допомогою спеціальних роз’ємів. Готову схему відразу ж можна перевірити в дії. Готовий пристрій може обертатися, видавати звукові або світлові сигнали. Такі набори рекомендуються дітям старше 5 років.

  • З суглобовим з’єднанням. Незвичайна назва пояснюється тим, що створювані з’єднання імітують роботу суглобів. Зазвичай складається з дрібних деталей, які вставляються одна в одну.
  • Решітчастий. Формується з пластикових деталей з прорізами, після правильного поєднання яких можна отримати різні за складністю фігурки, наприклад, будиночок, паровозик, машинку. Не дивлячись на певну схожість вихідних елементів, поєднувати деталі з різних конструкторів цього типу не вийде, оскільки розміри пазів і відстані між ними у кожного варіанта відрізняються.
  • З болтовим з’єднанням. Можуть бути як пластикові так і металеві. Другий варіант з’явився ще в 1901 році. Це був набір юного інженера – балки, скоби, болти, гайки, плоскі елементи. Цільова аудиторія – це переважно хлопчики віком 4-5 років. Такий конструктор зазвичай укомплектований комплектом робочих інструментів, наприклад, гайковим ключем, викруткою.
  • Будівельні набори. Це комплект, що складається з нефарбованих дерев’яних або різнокольорових пластикових блоків, які не з’єднуються між собою, а просто встановлюються один на одного. У комплект може входити тачка або навіть транспортний засіб для перевезення будівельних матеріалів. Перший такий варіант був виготовлений в 1870 році в Німеччині та складався з кам’яних блоків.
  • Кубики. Найпростіший конструктор спеціально для малечі, який виконується з плюшу, а також із пластику або дерева, які зазвичай обклеюють картоном. Розповсюджене завдання – поєднати кубики так, щоб отримати певну картинку.

При підборі моделі враховуємо вікові рекомендації виробника, переваги дитини. Для самих маленьких необхідні конструктори невеликою кількістю виключно великих елементів. У міру дорослішання розмір деталей поступово зменшується, а їх кількість збільшується.