лляна крижма для хрещення

Обряду Хрещення вже більше двох тисяч років. Перші християни здійснювали його в дорослому віці – як і Ісус Христос, який увійшов у річку Йордан. Це таїнство символізує духовне народження, було і залишається дуже важливою подією для віруючої людини, тому після купання наші предки одягали святковий одяг, в основному, нову білу сорочку. Білий колір у всі часи символізував чистоту і світло.

У сучасному світі обряд хрещення в православній вірі радять проводити для дітей ще у віці немовляти, щоб дитина якомога раніше отримав турботу і захист. Як і раніше, використовують білий одяг для обряду, для малюка це навіть не одяг, а рушничок, в який загортають після купання. В Україні це так звана «крижма».

Крижма може бути з будь-якої тканини і будь-яких розмірів. Головна функція – вона повинна бути гігроскопічною, тобто, добре вбирати вологу. Друге – тканина повинна бути натуральною – задля комфорту малюка. Для теплих сезонів в якості матеріалу підійдуть бавовна у вигляді найніжнішого батисту, льон, а для холодних сезонів використовують махрове бавовняне полотно, щоб малюку було тепло. Дуже часто для краси замовляють подвійну крижму – атласну ззовні і махрову всередині, вона буде і приємною на дотик і дуже красиво переливатися на фотографії.

Крижми зазвичай прикрашають вишивкою церковних символів і/або ім’ям дитини, іноді навіть днем хрещення. Для цього використовують золоті, срібні нитки, рідше кольорові. В українській традиції часто застосовують вишивку рослинних орнаментів – калини, маків, троянд.

Найчастіше, про ці атрибути піклується хрещена мама дитини, вона ж приймає хрещеника з рук священика після купелі і тримає протягом усього обряду. Для цих цілей досить розміру до 1мх1м. Найчастіше використовують крижми таких розмірів: 90х90 см, 75х90 см, 75х140 см, 70х140 см.

Велику розмаїтість хрестильних крижм можна подивитися і придбати на сайті Глаздов, де є вже готові вироби і є можливість замовити індивідуально – з ім’ям, наприклад.

Натуральні тканини, німецькі нитки, якісна вишивка не тільки підкреслять турботу хресної, а й забезпечать гарні яскраві фотографії.