Штори в інтер’єрі квартири відіграють особливу роль. Вони не тільки можуть приховати деякі нерівності і недоліки стін, але і повністю перетворити кімнату. Правильне оформлення привіконного простору – це перший крок до створення чудового домашнього інтер’єру, що підкреслює затишок і комфорт житла. Купити штори та текстиль для дому можна на сайті https://tekstail.com.ua/, а у нашій статті ми поговоримо про те, як правильно вибрати штори.

Порядок вибору штор

Штори на вікна, як правило, вибирають або після ремонту, або при переїзді на нову квартиру. Перед тим, як остаточно визначитися з вподобаним варіантом, необхідно оцінити:

  • загальний інтер’єрний стиль кімнати;
  • висоту стель;
  • форму віконних прорізів і їх розміри.

Дизайн штор підбирається, виходячи з того, яка роль їм буде відведена. Адже в наші дні вони використовуються не тільки для захисту кімнати від сонячного світла, але і в якості вишуканого елемента декору.

Після того як будуть відібрані відповідні по перерахованим вище параметрам варіанти, можна переходити до остаточного вибору штор для кімнати. Звернути увагу потрібно на:

  • фактуру тканини;
  • забарвлення;
  • малюнок;
  • універсальність.

Тканина для штор повинна добре підходити під оббивку меблів і під фактуру її аксесуарів. Краще віддати перевагу гладкому матеріалу без малюнку: він підійде під будь-який інтер’єрний стиль. Штори з малюнком виглядають розкішно, але підібрати їх під загальне оформлення кімнати зазвичай буває складно. Адже вони повинні поєднуватися і з покриттям підлоги, і з обробкою стін, і з оббивкою меблів, і з орнаментом використаного декору.

До кольору штор теж потрібно підходити обережно. Дивно, але різні відтінки можуть повністю змінити візуальне сприйняття кімнати. Поперечні смуги і пишні складки можуть візуально розширити приміщення, в той час як вертикальний орнамент і багате драпірування – «підняти» стелі.

Головне правило, якого потрібно неухильно дотримуватися при виборі кольору штор, полягає в тому, що їх відтінок не повинен зливатися з облицюванням стін. Він повинен бути або темнішим, або світлішим. Вважається, що штори холодних відтінків створюють в приміщенні ефект прохолоди, тому їх доцільніше застосовувати для вікон, що виходять на сонячну сторону. Теплі відтінки штор використовують для створення атмосфери домашнього тепла і затишку. Їх найчастіше купують для спалень і дитячих кімнат.

Штори на вікна можуть бути декоративно оформлені. Популярним серед населення є драпірування. З його допомогою можна оновлювати свій домашній інтер’єр кожен сезон, варіюючи різні варіанти. Вважається, що літні штори повинні бути полегшеними. Для їх виготовлення використовується легка натуральна тканина і світлі пастельні відтінки. Зимові штори називають портьєрами. Їх відрізняє щільна тканина і темніші і глибокі кольори.

Сучасний дизайн штор дозволяє використовувати драпірування, яке ідеально підходить під загальне оформлення кімнати, так і повністю вибиває з нього. Оригінально виглядає на вікнах і «листковий пиріг», виконаний з тонких фіранок. В одній портьєрі можна використовувати різну за кольором, але однакову за фактурою тканину, яка буде кріпитися на одному карнизі. Можна також оформити вікно за типом «французьких штор», в яких ширина полотна помітно менша за розмір отвору.

Виготовити штори своїми руками можна при наявності мінімальної фантазії і найпростіших навичок шиття. Сучасний ринок тканини для штор і супутніх матеріалів допоможе вам в цьому.

Які штори підійдуть для кухні?

Кухня – це те приміщення, яке вимагає практичності і універсальності в усьому, починаючи від меблів і побутової техніки і закінчуючи шторами і елементами декору. Незалежно від того, в якому стилі виконана кухня, химерні і важкі завіси виглядати в ній будуть безглуздо. Саме тому великою популярністю в оформленні віконних прорізів кухні користуються римські штори, які прості в догляді і виглядають дуже стильно.

Ті, хто не може похвалитися великим розміром кухні, встановлюють карнизи безпосередньо у віконний отвір, тим самим заощаджуючи місце і візуально розширюючи простір. Штори в цьому випадку доходять до підвіконня, залишаючи підвіконний простір відкритим.

Для кухонь, виконаних в екостилі або в стилі кантрі, чудово підійдуть легкі фіранки, виготовлені з ситцю або льону з веселим малюнком. Вони будуть добре виглядати разом зі столом, накритим скатертиною з такого ж матеріалу, і такими ж декоративними рушниками.

Кухні, виконані в стилях техно, хай-тек, модерн або лофт, в тканинних шторах і тим більше фіранках не потребують. Для оформлення віконних прорізів підійдуть рулонні штори або прозора органза. Головне, щоб їх дизайн було простим, строгим і лаконічним.

Вибираючи штори на вікна кухні, головне – не перестаратися з декоративними елементами. Головна вимога, яка пред’являється до них, – це простота, практичність і універсальність.

Вибираємо штори для житлових кімнат

Вікна вітальні можна декорувати як завгодно. Але оскільки в цій кімнаті традиційно приймають гостей, штори в ній повинні бути розкішними. Особливо це важливо, якщо її загальний інтер’єр виконаний в класичному стилі. Закінчений вигляд шторам надають легкі прозорі гардини. Вони створюють ефект урочистості і роблять оформлення кімнати багатим. Такі вікна будуть залучати до себе увагу і стануть яскравим інтер’єрним елементом.

Вибираючи штори в дитячу кімнату, слід віддати перевагу виробам з натуральної тканини, звертаючи увагу на їх екологічність і гіпоалергенність. На вікнах дитячої не повинно бути ніяких тканинних нагромаджень і драпірування. Достатньо буде тонкої гардини і яскравих штор, що створюють приємну напівтемрявю навіть в сонячний полудень. Адже денний сон для малюків так само важливий, як і повноцінний нічний.

Що стосується вибору штор для подружньої спальні, то вони повинні бути приємного відтінку, добре закривати вікно і відмінно вписуватися в загальний інтер’єрний дизайн.