Які вимоги ми зазвичай ставимо до матрацу для дитячого ліжечка? Щоб був зручним і практичним, щоб підтримував хребет, що формується, у правильному положенні і створював для сну ідеальний мікроклімат. Турботливі батьки не упустять жодного нюансу при виборі матраца для дитини – звернуть увагу на гіпоалергенність тканин і наповнювачів, на повітропроникність матраца і ортопедичний ефект. Ніщо не повинно турбувати солодкий сон малюка! Вибрати дитячий матрац можна за посиланням https://matras.center/41-detskie-matrasy, а ми сподіваємося, наші поради допоможуть вам облаштувати спальне місце дитини за всіма правилами.

Не варто економити на новому матраці!

Найчастіше спокуса заощадити виникає, коли в родині з’являється ще одна дитина. У спадок їй тут же передається дитяче ліжечко, в якому спав старший братик або сестричка. Найчастіше разом з матрацом – і це перша помилка батьків. Матрац обов’язково потрібно купити новий! В першу чергу, виходячи з міркувань гігієни: матрац, як і постільна білизна, – предмет індивідуального користування.

Згодом будь-який матрац накопичує пил і просочується запахами – це раз. Позбутися від того і іншого в жорсткому дитячому матраці нереально. Потім, буває так, що на нього проливається молоко або вода. Залишити на матраці заводську поліетиленову упаковку – не вихід. Матрац повинен дихати, до того ж спати на плівці малюкові буде просто незручно, упаковка буде шарудіти і тривожити його сон.

Нарешті, ваша старша дитина в ліжечку не тільки спала, вона навчалася в ньому спершу сидіти, а потім стояти і стрибати. Значить, матрац, яким би гарним він не був, міг втратити свої ортопедичні властивості. Навіщо піддавати здоров’я малюка ризику? Повірте, купити новий матрац буде дешевше, ніж потім витрачатися на ліки від алергії, сколіозу і інших напастей.

Ортопедичний матрац

«Який жорсткий!» – дивуються деякі батьки (до речі, найчастіше – тата), коли продавець рекомендує їм твердий матрац для малюка. Не дивуйтеся: чим молодша ваша дитина, тим жорсткіше повинен бути матрац. Це дорослі з їх сформованим хребтом можуть собі дозволити що-небудь м’яке, а у маляток анатомія інша – для формування правильної постави їм необхідне помірно жорстке спальне місце. Вигин хребта проявиться до 2 років, і тоді матрац потрібно буде замінити на більш м’який і еластичний.

У чому не виникає жодних сумнівів, так це в тому, що матрац повинен бути ортопедичним. Інше питання, що це таке. Продавці-консультанти часто до ортопедичних відносять тільки матраци на пружинах. У ГОСТах немає визначення терміна «ортопедичний матрац», тому недобросовісні виробники цим користуються і ставлять позначення «ортопедичний» навіть на ті матраци, які такими не є.

Якщо виходити з етимології слова, то ортопедичний – це той, який призначений для лікування захворювань опорно-рухового апарату, в тому числі викривлень хребта. Зрозуміло, що матрац сам по собі не вилікує, скажімо, сколіоз. Але для профілактики послужить добру службу, а для дитячого організму, що росте – це особливо важливо. Ортопедичний матрац (до слова, він може бути і пружинним, і безпружинним) забезпечить саме те положення тіла під час сну, при якому хребет залишиться прямим, але м’язи при цьому будуть відпочивати, а не напружуватися. Щоб зрозуміти, має матрац ортопедичний ефект чи ні, слід дізнатися, що за начинка прихована під чохлом.

Пружинні матраци

Саме пружинні матраци найчастіше батьки купують дошколятам і підліткам. Втім, помірно жорсткий матрац на пружинах може бути підходящим варіантом і для немовляти. Пружинні матраци бувають двох типів: з залежними пружинами типу “Боннель” (bonnell) і з незалежними пружинами (їх називають пакетно-пружинними, маркують як Pocket Springs, TFK або Multipocket). Чим вони відрізняються?

Пружинний блок «Боннель» має невеликий ортопедичний ефект, зате більш доступний за ціною. У ньому всі пружини скріплені між собою. Виходить, що при впливі на одну пружину зачіпаються і всі інші, і цей безперервний зв’язок між пружинами не дозволяє рівномірно розподілити навантаження і повторити контури тіла сплячої людини. Якщо вам підходить цей варіант (він, найекономічніший), то віддайте перевагу тому матрацу, в якому діаметр пружин найменший (стандартний діаметр – близько 10 см). Чим менший діаметр, тим більш щільно стоять пружини (звичайна щільність – 100 штук на квадратний метр) і тим «ортопедичніший» матрац. І ще. Пружинний блок може бути посилений по периметру зверху і знизу каркасом – сталевою рамкою, і це краще, ніж безкаркасний варіант.

У незалежному пружинному блоці кожна пружина знаходиться в окремому чохлі. Тобто вона живе своїм життям у власному «будиночку», натискаєш на одну пружину – вона ніяк не впливає на «сусідок». Кожна пружинка відгукується на вагу тіла «за індивідуальною програмою»: під більш важкими частинами тіла матрац прогинається більше, під менш важкими – менше. Діаметр упакованих пружинок – від 2 до 6 см, на квадратному метрі їх поміщається від 220 до 1000 штук (залежно від типу пружинного блоку). Матрац на основі незалежного блоку ніколи не провисає, як гамак, і не скрипить. Але найголовніше – прекрасний ортопедичний ефект. Хребет дитини завжди приймає ідеально рівне горизонтальне положення.

А що всередині, крім пружин?

Зрозуміло, матраци складаються не тільки з пружин і чохла. Важлива складова хорошого ортопедичного матраца – наповнювачі. Без якісного наповнювача матрац в два рахунки продавиться, і дитина ризикує отримати замість ортопедичного ефекту синці на тілі від практично «голих» пружин.

Наповнення матраца починається з жорсткого шару, він ізолює пружинний блок від зіткнення з наповнювачем. На цій посаді найчастіше застосовується повсть і спанбонд. Що таке повсть, знають всі. А спанбонд – це штучне полотно, екологічно чисте, яке за властивостями нагадує мішковину. Це дуже щільний і міцний матеріал, з хорошою повітропроникністю.

В якості наповнення в матрацах використовуються кокосова койра, ватин, кінський волос, морська трава (водорості), гречана лузга і інші матеріали. Від якості і кількості прошарків і їх чергувань залежить жорсткість або м’якість матраца, а значить, і його ортопедичні властивості.

Безпружинні матраци

У чому їх головна відмінність від ортопедичних пружинних матраців? Все просто – в них немає металу, а значить, можна не хвилюватися про магнітний і електростатичний вплив на дитячий організм.

Які безпружинні матраци кращі, з яким наповнювачем? Однозначної відповіді на це питання просто немає. Є цілий ряд наповнювачів, які заслуговують на довіру і мають гарний ортопедичний ефект: кокосова койра, натуральний латекс, memory foam, холлкон або різні їх комбінації. Щоб зробити усвідомлений вибір, є сенс дізнатися про кожен з матеріалів докладніше.

Кокосова койра – натуральний матеріал, який володіє унікальними властивостями. Bолокна з горіхів кокоса скріплюють натуральним латексом, виходить міцна пружна плита, яка відмінно «дихає», не вбирає вологу і має гіпоалергенні властивості. Усередині такого матраца утворюється правильний мікроклімат: влітку на ньому спати не жарко, а взимку – не холодно. Спати на жорсткому матраці з кокосової койри, яка ідеально забезпечує правильний розвиток кісткової системи новонародженого, ортопеди і педіатри рекомендують дітям від народження до двох років.

Дуже важливо врахувати, що багато виробників койри для скріплення кокосових волокон використовують не натуральний, а штучний латекс. Він дешевший, але може викликати у дитини проблеми зі здоров’ям.

Натуральний латекс – це природний матеріал, спінений сік каучукового дерева. Цей матеріал екологічно чистий, еластичний, пружний і довговічний. Він не викликає алергію, володіє антигрибковими і антибактеріальними властивостями, оскільки не боїться вологи, не накопичує пил, не гниє, в ньому не заводяться пилові кліщі і мікроорганізми. Латекс має пористу структуру з заповненими повітрям осередками, як стільники у бджіл. І дякуючи цьому він добре дихає. Дитячі матраци з латексу володіють прекрасними ортопедичними властивостями за рахунок своєї пружності і здатності відновлювати форму.

Memory Foam – інноваційний матеріал, винахід космічної програми NASA. Він відмінно показав себе в польотах в космос, знижуючи під час сну навантаження космонавтів, а з недавніх пір служить людям на землі. Аналогів йому немає. У чому його унікальність? У тому, що мікропориста структура в’язко-еластичної піни Memory Foam дозволяє їй «запам’ятовувати» форму тіла. Лягаєте на такий матрац – він тут же підлаштовується під всі вигини, ви ніби потрапляєте в «невагомість», де ніщо вас не виштовхує нагору, де ви не відчуваєте ніяких навантажень на судини. Відчуття настільки комфортні, як ніби ви відпочиваєте на поверхні води. Встаєте – Memory Foam поступово відновлює свою первинну форму. По суті, це універсальний матрац – м’який там, де хочеться, і жорсткий там, де необхідно. Відмінний варіант для чутливих дітей, які на будь-якому іншому матраці нескінченно крутяться уві сні, намагаючись влаштуватися зручніше. На матраці з наповнювачем Memory Foam сон дитини точно не буде тривожним. Відзначимо, що це екологічно чистий і гіпоалергенний матеріал.

Hollcon Plus – екологічно чистий синтетичний матеріал, зроблений за унікальною технологією. Її суть в наступному. Волокна холлкона укладаються вертикально. При такому укладанні кожне волокно – ніби маленька пружинка, яка активно чинить опір стисненню. Таким чином, холлкон має поліпшену відновлюваність обсягу. Він пухнастий, як натуральний пух, і практичний, як будь-який поліестер. Плюсів у холлкона маса: він не вбирає вологи і запахів, не випаровує ніяких хімічних сполук, не горить. Служить роки і роки, при цьому зовнішній вигляд матрацу з наповнювачем з холлкона – як ніби він куплений тільки вчора! А все завдяки здатності цього матеріалу прекрасно зберігати свою форму і легко відновлюватися при будь деформації і пранні.