На сьогоднішній день існує безліч варіантів створення і декору весільних тортів, але головні критерії вибору – торт повинен викликати захоплення і бути дуже смачним. Широкий вибір весільних тортів представлений на сайті https://studiocake.kiev.ua/torti/svadebnie/. Тут ви можете вибрати торт як серед пропонованих моделей, так і замовити індивідуальний дизайн. А в цій статті ми розповімо вам про основні види весільних тортів, та допоможемо правильно зробити свій вибір.

Закриті торти

Традиційний весільний торт – це виконаний у французькому стилі, класичний білий торт, прикрашений квітами, стрічками або мереживом з цукрової пасти. Для декорування торта використовуються різні варіанти цукрової пасти, цукрової мастики та цукрової флористики.

Найбільш популярним варіантом сьогодні є торт, вкритий цукровою мастикою. Завдяки її пластичності, покриття виходить ідеально рівним і досить тонким. З цього матеріалу можна зробити практично будь-які фігури, тому простір для вашої уяви необмежений, і весільний торт може стати справжнім витвором мистецтва.

Кондитерська мастика – це такий матеріал, який використовується для виготовлення і декору торта. В його основі – цукрова пудра, а взагалі, склад досить складний і різноманітний. Мастику можна забарвити в будь-який колір, і вона відмінно тримає будь-яку форму – тому і користується популярністю при виготовленні святкових тортів. Особливо – складного дизайну.

Ще одне популярне покриття для весільного торта – марципан. Якщо ви все-таки віддали перевагу йому, то слід врахувати кілька особливостей цього покриття. Перше і найголовніше – марципан сам по собі має дуже яскравий смак, який може перебивати смак начинки. Також покриття з марципану не може мати ідеально білий колір. І нарешті, при приготуванні марципан досить складно розкочується, тому покриття не буде дуже тонким.

Торт, вкритий кремом

Останнім часом молодята все частіше вибирають торти, вкриті кремом. Це нове віяння серед варіантів оформлення. Деякі кондитери віддають перевагу тільки таким тортам – це їхня філософія.

Торт – це тільки торт, в ньому не повинно бути нічого зайвого. Тож часто кондитери виступають за правильний чистий смак і прикрашають торти кремом. Адже мастика сама по собі дуже солодка, а марципан має яскравий горіховий смак.

Багато пар, які замовляють торти, вкриті легким сирним кремом, наприклад, на основі сиру маскарпоне, або відкриті весільні торти в еко-стилі, воліють прикрашати їх свіжими фруктами і ягодами. Такий торт слід доставляти за 1-2 години до безпосередньо розрізання, так як практично в жодному ресторані немає спеціалізованих холодильників для їх зберігання, а торт моментально вбирає в себе будь-які сторонні запахи.

Торти з відкритими коржами або «naked cake» стали популярними серед молодят ще в минулому сезоні, а зараз вони продовжують набирати свою популярність. Навмисна недбалість таких тортів привнесе теплу затишну атмосферу в ваше весілля. Такий торт буде дуже доречно виглядати на торжестві, яке проходить на відкритому повітрі. Додаткового візуального ефекту можна домогтися, якщо вибрати для торта кольорові коржі або яскравий крем для начинки. В якості декору для відкритих тортів зазвичай використовуються свіжі фрукти і ягоди, живі квіти і кручені шоколадні візерунки.

Відкриті торти мають свої технологічні особливості в приготуванні – такий торт, в руках недосвідченого кондитера може вийти сухим, коржі для нього повинні бути просочені заздалегідь. Відмінним варіантом для відкритого торта буде, наприклад, морквяний торт з сирним кремом – бісквітні коржі з соковитою морквою і горіховими прошарками повітряним кремом з легкою сирною кислинкою. Цей торт може бути виконаний в кілька ярусів.

Йогурт, вершки, фруктові і ягідні начинки, суфле – найпопулярніші начинки для весільного торта.

Елементи декору

Фігурки на торті зараз скоріше рідкість, замість них кондитери рекомендують використовувати в декорі квіти, виготовлені зі спеціальної цукрової пасти. Головні інгредієнти декору весільного торта – цукор, карамель і шоколад. Завдяки їх використанню хороший кондитер може добитися ефекту живих квітів. До речі, живі квіти в якості прикраси торта, також є актуальним і красивим аналогом їстівних прикрас.

Розмір торта

Тенденцій до розміру торта на сьогоднішній день немає, кожне замовлення для кондитерів є суто індивідуальним. Вибираючи розмір майбутнього весільного торта, ви повинні виходити з власних уподобань і кількості гостей. Ідеальна формула для того, щоб розрахувати торт по вазі – з розрахунку 150 грам на людину. Весільний торт, розрахований на 40 осіб – це зазвичай 3-х ярусний торт, вагою 14-15 кілограмів, нижній ярус якого в діаметрі має 30 сантиметрів, верхні яруси 14-15 сантиметрів. Для тортів великого обсягу зазвичай використовується система муляжів, тобто кілька ярусів можуть бути зроблені тільки з бісквіту або може використовуватися пінопласт, покритий харчовим картоном.

Зустріч з кондитером

Щоб бути точно впевненим в тому, що ви правильно визначилися з об’ємом торта,  необхідно приїхати на попередню зустріч з кондитером. Дуже часто трапляється так, що наречена впевнена, що 10-кілограмового торта їй буде достатньо, але побачивши його на власні очі розуміє, що об’єм потрібно збільшити майже в 2 рази. Також на зустрічі з кондитером ви можете провести дегустацію і вибрати начинки для вашого майбутнього торта.

Замовляти весільний торт потрібно за 5-6 місяців до весілля. Приблизно за місяць до дати торжества, коли вже відома концепція декору, потрібно буде провести зустріч з кондитером, на якій ви обговорите всі деталі.