Здавалося б, матрац – це досить проста і звичайна річ, яка просто потрібна нам для сну. Але якщо задуматися і порахувати, скільки часу ми проводимо уві сні, і скільки неприємних наслідків може викликати неповноцінний відпочинок, неминуче приходиш до висновку, що на цій речі економити не можна. Матрац набагато важливіший за дорогу машину, брендовий одяг або сучасні гаджети, адже він допомагає нам зберегти те, що не купиш ні за які гроші, а саме – здоров’я. З цієї причини до вибору матраца потрібно підходити з усією відповідальністю. Буває, що модель матраца, яка підходить одній людині, для іншої буде абсолютно неприйнятною. Неправильно підібраний матрац може викликати дискомфорт під час сну, в результаті чого Ви не тільки не зможете гарно виспатися, але прокинетеся розбитими і втомленими.

Широкий вибір матраців представлений на сайті https://if-matras.com/kollekcii-matrasov, а в цій статті ми розповімо вам, що ж потрібно знати, при їх виборі.

Для того, щоб заміряти висоту матраца, він повинен лежати на рівній поверхні. У такому положенні кладемо на поверхню матраца жорсткий метр або легку рейку таким чином, щоб її кінці виступали за бокову поверхню матраца, і вимірюємо відстань від поверхні, на якій лежить матрац, до нижньої поверхні рейки.

При цьому допустима похибка в висоті матраца може становити до 1,5 см, це не є виробничим браком.

Вибираючи матрац, потрібно, перш за все, враховувати вагу, вік, фізіологічні особливості та наявність захворювань опорно-рухового апарату.

Новонародженим.
У перші роки життя хребет малюка знаходиться на стадії формування, тому лікарі радять купувати для новонароджених максимально жорсткі безпружинні матраци.

Дітям від 2 до 13 років.
Коли малюк виростає з дитячого ліжечка, настає час перекладати його в повноцінне ліжко. Для такого ліжка матрац купується на кілька років, тому слід враховувати, що в міру дорослішання вага дитини змінюється. Для дітей від 2 до 13 років варто вибирати матраци середньої жорсткості ближче до жорсткої. Це можуть бути як пружинні, так і безпружинні моделі.

Для підлітків і молодих людей до 25 років.
Хребет продовжує формуватися до 25 років, тому до досягнення цього віку м’які матраци небажані. Підліткам та молодим людям підійдуть моделі середньої жорсткості, а якщо є проблеми із зайвою вагою – матраци підвищеної жорсткості.

Людям від 25 до 50 років.
У такому віці матрац купується в залежності від ваги людини і її побажань.

Худим людям (до 55 кг) підійдуть м’які матраци без кокосової койри, або з товстим прошарком з м’яких шарів поверх кокоса.

Людям середньої комплекції (від 55 до 90 кг)
краще вибирати матрац середньої жорсткості. При цьому слід звернути увагу на максимальне навантаження для конкретного матраца (вона не повинна перевищувати 140 кг на спальне місце, в іншому випадку матрац буде здаватися занадто жорстким).

Для людей вагою більше 90
кг підійдуть матраци з високим ступенем жорсткості. Це можуть бути матраци з посиленим пружинним блоком або з подвійним шаром кокосової койри. Якщо у партнерів спостерігається велика різниця у вазі, слід орієнтуватися на більшу вагу.

Людям від 50 років.
Людям старше 50 років не рекомендується спати на жорстких матрацах через ризик виникнення проблем в міжхребцевих дисках. Найкраще зупинити свій вибір на м’яких моделях і матрацах середньої жорсткості.

Людям із захворюваннями опорно-рухового апарату.

Якщо у Вас є якісь проблеми з хребтом, перед вибором матраца слід звернутися до фахівця. Кожен випадок індивідуальний і вимагає кваліфікованої допомоги лікаря. Проте, є і загальні рекомендації:

  • При захворюваннях в області поперекового відділу рекомендуються м’які матраци.
  • Матраци середньої жорсткості підійдуть людям з проблемами в грудному і шийному відділі.
  • При остеохондрозі і проблемами з поставою слід купувати жорсткі матраци