Шкільна форма: як вибрати, щоб не нашкодити здоров’ю

Вимоги до шкільної форми, а також обов’язковість її носіння встановлюється локальним нормативним актом освітньої організації: загальний вигляд форми, її колір і фасон визначаються органом державно-громадського управління школи – радою. Тож перед тим, як купувати одяг для школи, потрібно порадитись з класним керівником та уточнити всі нюанси. Якщо ви не знаєте де вибрати якісну шкільну форму, пропонуємо  завітати в інтернет-магазин “Barbarris”, за посиланням https://barbarris.com/shkolnaya-forma/. Саме тут ви знайдете широкий асортимент шкільного одягу для хлопчиків та дівчаток різного віку.

Кожна школа може встановлювати кілька видів одягу: повсякденний, парадний та спортивний, але будь-який з цих видів має відповідати наступним критеріям:

  • Парадний одяг можна використовувати в дні проведення свят та урочистих лінійок. При цьому для хлопчиків і юнаків така форма складається із повсякденного шкільного одягу, доповненого світлою сорочкою або святковим аксесуаром. Для дівчаток повсякденний одяг може бути доповнений світлою блузою або святковим аксесуаром.
  • Спортивний одяг використовується учнями на заняттях фізичною культурою і спортом. Спортивний одяг має бути чистим, вбирати піт, мати довжину, що дозволяє вільно виконувати різні фізичні рухи; бути легким і зручним. Взуття для спортивних занять має бути виготовлене ​​з м’якої тканини; підошва кросівок повинна бути товстою і пружною.
  • Одяг учнів і вихованців може мати відмітні знаки освітньої організації: емблеми, нашивки, значки, краватки.
  • Шкільна форма обов’язково повинна відповідати санітарно-епідеміологічним правилам і нормативам.
  • На одяг не слід нашивати елементи, які можуть травмувати дитину, в тому числі кільця і ​​ланцюжки.
  • Форма повинна бути пошита з нешкідливих матеріалів.

З огляду на те, що в одязі для школи дитина проводить по 4-6 годин на день (для старших класів – це 7-8 годин), якість шкільної форми повинна бути на висоті. Це стосується як крою одягу, так і матеріалу, з якого вона виготовлена.

В ідеалі одяг повинен формувати комфортний мікроклімат для простору, який знаходиться під ним – це температура тіла, вологість, паро- і повітропроникність.

Неправильно підібраний костюм або його низька якість можуть викликати різні захворювання, в тому числі захворювання шкіри, такі, як контактний і атопічний дерматити, а також застудні захворювання, наприклад, грип, гострі респіраторні захворювання та захворювання органів дихання.

Купуючи шкільну форму необхідно правильно підбирати розмір: в ній повинно бути зручно як в сидячому положенні, так і при ходьбі. Одяг не повинен заважати рухатися, не повинен бути занадто вузьким, тому що тісна спідниця або штани приведуть до появи болів в животі, а тісні сорочки і сарафани можуть порушити дихання. Це важливо і для збереження правильної постави. Одяг, який ускладнює рух, може привести до травмування на перервах, коли школяр активно рухається. Правильно розкроєний одяг дозволить знизити ризик травмування. Крім того, правильний крій допомагає запобігти випадковим пошкодженням самого одягу.

Шкільна форма повинна вільно сидіти ще й тому, що вузький одяг ускладнює кровотік. Ми не звикли пов’язувати погане самопочуття, часті запаморочення, напади нудоти з конструкцією одягу, хоча всі ці нездужання можуть бути викликані саме «скутістю» тіла. Крій шкільної форми також повинен виключати відкриті частини тіла (наприклад, спина, живіт), завужену або занижену талію.

Рекомендуємо під час примірки шкільної форми дитині зігнути руки в ліктях, підняти руки вгору, повернути корпус тіла вправо-вліво, а також сісти на стілець і поставити лікті на коліна. Якщо всі рухи вільні, якщо живіт і спина не оголені, то форма підходить вашій дитині.

Крім правильного крою предмети шкільної форми повинні бути виготовлені з безпечних матеріалів, які відповідають санітарно-гігієнічним нормам.

У матеріалах шкільної форми не повинно міститися токсичних речовин, вони повинні добре поглинати вологу і пропускати повітря.

Поверхня тіла в шкільній формі повинна мати доступ до кисню, а волога, що виділяється порами шкіри, повинна виводитися назовні. В іншому випадку ваш малюк буде потіти і може застудитися, буде страждати від дерматитів, будуть порушені механізми природної терморегуляції організму, що призведе до постійної втоми, запаморочень, а також розвитку хронічних серцево-судинних захворювань.

Повітропроникність. Особливо це критично, коли мова йде про брюки, які безпосередньо стикаються з шкірою і при цьому не забезпечують достатньої вентиляції. У щільно застебнутому піджаку або жакеті з повітронепроникної тканини ваша дитина буде почувати себе некомфортно.

Адже якщо шкіра «не дихає», відбувається перегрів або переохолодження організму, це призводить до частих застудних захворювань.

Зверніть увагу на символи, що позначають, яким повинен бути догляд за виробом. Наприклад, якщо на ньому вказана хімчистка, краще відмовитися від такого одягу, хімічні речовини можуть бути шкідливими для здоров’я вашої дитини, тому що в цій формі вона буде проводити майже цілий день.

Якщо тканина містить токсичні речовини, вони можуть проникати в організм через шкіру. Деякі з них здатні накопичуватися в організмі, приводячи до різних порушень в роботі внутрішніх органів і нервової системи.

Синтетичні волокна притягують до себе частинки пилу, бруду, різні мікроорганізми, що може стати причиною виникнення місцевих алергічних реакцій у вигляді висипу, контактного дерматиту, а також негативно впливати на слизову оболонку носа і викликати респіраторні алергії. Синтетичні матеріали, як правило, акумулюють статичну електрику.

Згідно з рекомендаціями спеціалістів максимальний відсоток синтетичних волокон, допустимий в складі тканини, з якої виготовляється шкільна форма, – 30% для блузок і сорочок і 55% – для костюмів, піджаків, брюк, спідниць та сарафанів.

До синтетичних волокон належать поліефір (лавсан); поліамід (нейлон, капрон) – ПА, поліакрилонітрил (акрил) – ПАН, еластан (лайкра) та інші хімічні волокна.

Одяг для школярів краще вибирати з натуральних матеріалів. Такий одяг зручний, комфортний і легкий в догляді. Для шкільної форми використовуються такі матеріали, як бавовна, льон, вовна, напівшерсть, віскоза, які мають гарну повітропроникність і гігроскопічність (здатність вбирати вологу).

Одяг для школи повинен бути строгим, простого крою і не відволікати своєю строкатістю. Колір шкільного одягу не повинен бути надто яскравим і помітним. Такі кольори не будуть сприяти зосередженню на навчанні. Дитячі психологи радять вибирати спокійні, приглушені кольори і не використовувати прямі кольори веселки, вони підвищують стомлюваність дітей, можуть спровокувати роздратування. Поєднання кольорів чорне – біле краще уникати, такий різкий контраст сильно стомлює зір і навіть може викликати головний біль. Найбільш відповідними вважаються бежевий і розбавлений зелений колір.

Поділись


Новини партнерів