Твердопаливні котли користуються найбільшою популярністю для облаштування систем опалення приватних будинків. За допомогою таких приладів можна створити автономну систему для обігріву приміщення в умовах відсутності газових магістралей і перебоїв електрики.

Твердопаливні котли поділяють за матеріалом виготовлення на: чавунні і сталеві.

Корпус опалювального приладу з чавуну складається з декількох секцій, з’єднаних між собою різьбовими з’єднаннями. У разі ремонту така конструкція дозволить зробити заміну секції. Кількість секцій визначає потужність агрегату – чим більше секцій, тим потужнішим він є. Твердопаливні котли досить невибагливі в експлуатації і можуть тривалий час зберігати тепловіддачу в будинку. Крім того, чавун дуже міцний матеріал – він не схильний до корозії і руйнування. Вироби з чавуну мають тривалий термін служби (до 50 років). Недоліком опалювального приладу є його не надто високий ККД.

Сталеві котли для опалення приватних будинків мають більш легку монолітну конструкцію з підвищеною стійкістю до критичних змін тиску. Вони мають підвищений ККД. Опалювальні прилади зі сталі досить сприйнятливі до корозії, в результаті чого скорочується термін їх експлуатації (10-15 років).

За способом завантаження палива розрізняють апарати: автоматичні із завантаженням вручну. Твердопаливні агрегати також поділяють у відповідності з конструкцією вбудованої автоматики на: енергозалежні та енергонезалежні. Прилади поділяються на класичні і піролізні (газогенераторні).

Піролізні котли

Піролізні твердопаливні котли функціонують на газі, який виділяється при розкладанні палива під дією високих температур і дефіциту кисню. Котел складається з двох камер, розділених колосниками – камера згоряння (верхня) і нижня, в якій спалюється генераторний газ. Придбати піролізний котел ви можете на сайті teplovik.net/piroliznye-kotly/.

Паливо завантажують у верхню камеру і підпалюють, після чого автоматично підключається вентилятор. При температурі 250 дерево обвуглюється і виділяється газ, який надходить через керамічні форсунки вниз. Тут газ змішується з чистим повітрям, в процесі чого запалена суміш повторно розігріває паливо у верхній камері. Без доступу повітря відбувається поступове розкладання і газифікація палива – піроліз.

Твердопаливні піролізні котли, які використовуються для опалення приватних будинків, є досить складними приладами. Вони оснащені димососом, електронним управлінням і контролем. Щоб збільшити тривалість горіння застосовують паливо певного розміру – поліно товщиною не більше 10 см.

Навантаження котла повинно бути потужністю в 50-100%, в іншому випадку його робота може порушитися. Тому для опалення будинку в міжсезоння необхідно використовувати інші джерела тепла.

Особливості піролізних твердопаливних котлів:

  • високий ККД (90%);
  • одне завантаження становить 10 годин;
  • досить висока вартість;
  • енергозалежність;
  • необхідність в повному завантаженні;
  • вимоги до сухості дров’яного палива;
  • екологічність.

Класичні котли

Принцип роботи класичного твердопаливного котла нагадує процес згоряння палива в печі, в результаті якого утворюється тепло. Горіння в котлі відбувається завдяки спеціальній решітці, через яку подається потік повітря. Паливо надходить через верхні дверцята, видаляють золу і регулюють процес горіння – через нижні. Теплообмінник зазвичай буває сталевий або чавунний.

Переваги класичних котлів:

  • можливість працювати на різних видах палива;
  • монтування газового або рідкопаливного пальника;
  • незалежність від енергії.

Система опалення приватних будинків за допомогою класичного котла вимагає регулярної закладки палива, а також є необхідність у спеціальному приміщенні в будинку для котельні.

Автоматичні твердопаливні котли

Досить популярними для опалення приватного будинку є автоматичні твердопаливні котли. В роботі приладів автоматизовані функції завантаження палива і прибирання золи. Паливо подається автоматично через транспортний або шнековий бункер. Одне завантаження розраховане на 3-10 днів. Для стабільного горіння структура палива повинна бути однорідною.

Автоматичні котли опалення, як і піролізні, мають високий ККД (до 85%) і мають тривалий період роботи. Недоліки приладів полягають у високій ціні і залежності їх від енергії.

Для нормального функціонування агрегату потрібне спеціальне приміщення в будинку.

Паливом для даного приладу є гранульоване вугілля, деревні гранули, гранули різних горючих матеріалів. Вартість подібного палива значно вище традиційного.

У конструкції автоматичних котлів опалення передбачається заміна пальника для гранул на пальник для рідкого палива. У разі якщо її замінюють на колосники, автоматичний прилад стає звичайним котлом для дерев’яного палива.