Накип в чайнику: небезпека і шкода для здоров’я

Під час експлуатації будь-яких електрочайників, як дискових, так і спіральних, в них рано чи пізно з’являється тверде відкладення. Залежно від хімічного складу води, вони з’являються раніше або пізніше. Відкладення час від часу варто усувати, тому що не дуже приємно пити чай або каву з чайника, в якому плавають шматочки незрозуміло чого.

Що з себе являє накип

Накип в чайнику

Накип – це тверді відкладення, які з’являються практично у всіх видах чайників. Вона утворюється на нагрівальному елементі і на стінках, а в особливо запущених випадках її можна зустріти навіть в верхній частині.

Якщо у воді міститься багато солі і різних металів, то відкладення будуть з’являтися значно швидше. Очищаючи воду за допомогою якісного фільтра, велика частина солей і металів залишиться на фільтрі. У підсумку, в Ваш металевий єлектрочайник буде залишатися чистим значно довше.

Від чого залежить швидкість утворення відкладень

Швидкість утворення накипу залежить від таких факторів:

  • жорсткість води;
  • частота використання чайника;
  • матеріали, з яких зроблені нагрівальний елемент і стінки приладу.

Після того, як був куплений новий електрочайник, відкладення будуть з’являтися не так швидко, але з часом, в процесі експлуатації, захисні властивості металу будуть руйнуватися, що буде призводити до прискореного їх утворення.

Чим більше в чайнику відкладень, тим нижче коефіцієнт теплопровідності, це означає, що він буде довше нагріватися.

Наскільки шкідливі тверді відкладення для здоров’я

Шкода накипу для людини

Самі відкладення в чайнику на здоров’я людини негативно не вплинуть, навіть якщо вони і відшаруються від стінок електроприладу і потраплять в кружку, а потім в шлунок людини. Кислота, яка є у нас в шлунку, запросто розщепить ці частинки, також, як і шкаралупу від яєць, наприклад. Просто буде не дуже приємно пити каву або чай і бачити, як в ньому плавають жовті шматочки. На смак теж так собі.

Що стосується причини появи накипу – жорсткої води, то пити її регулярно протягом тривалого часу не рекомендується, особливо людям, які ведуть малоактивний спосіб життя. Тому що є ризик, що в нирках будуть відкладатися солі і з’являтися камені. Також, судини можуть засмічуватися через надлишок солей. Бувають особливо запущені випадки, коли солі накопичуються у вигляді відкладень на суглобах, що переходить в такі хвороби, як подагра і остеохондроз. Тому, бажано використовувати фільтри для очищення води.

Для людей, які ведуть активний спосіб життя, відкладення з чайника і жорстка вода не так страшні, тому що під час занять спортом при потовиділенні всі ці накопичені солі виходитимуть з організму. Питання в іншому: навіщо пити воду з чайника, в якому є накип, адже її можна без особливих зусиль видалити.

Як швидко очистити чайник

30 хвилин і чайник чистий

Є чимало способів для усунення відкладень з чайника: за допомогою лимона, соди і різних засобів для очищення. Найпростіший – купити пару 15-ти грамових пакетиків лимонної кислоти. Заповнити електрочайник водою на половину, висипати в нього 2 пакетика лимонної кислоти і поставити кип’ятити.

Після того, як вода закипить, можна хвилин 5-10 почекати, поки вона охолоне. Тим часом чайник побуде під впливом лимонної кислоти. Потім досить збовтати всю цю суміш, щоб залишки відкладень відстали від нагрівача і стінок чайника. Якщо десь залишаться тверді відкладення, то можна видалити ці залишки щіткою. На очистку від накипу піде не більше 30 хвилин, зате пити чай або каву з чистого чайника буде набагато приємніше.