Якщо ви щасливий власник ресторану, або ж невеликої кав’ярні, вам обов’язково потрібно купити професійний брендовий посуд. У цій статті ми розповімо, який матеріал для столового посуду вашого закладу буде служити краще і надійніше?

В даний час існує дуже багато різних матеріалів з яких виготовляється посуд, але найбільш популярним все одно залишається порцеляновий і керамічний, а також їх похідні та посуд зі скла. У цій статті ми познайомимо Вас з характеристиками всіх вищевказаних матеріалів, а ви самі вирішите для себе, що краще підходить для спеціалізації вашого закладу. Адже всі матеріали по своєму гарні, і у кожного є свої особливості.

У цій статті ми розглянемо основні матеріали, з яких виготовляється столовий посуд:

  • порцеляна;
  • кераміка;
  • склокераміка;
  • скло;

Порцеляна

Посуд з порцеляни – це перш за все класика. Якщо розглядати процес отримання порцеляни, то виходить, що це один з підвидів кераміки. Порцеляну можна отримати шляхом “запікання” основного матеріалу – білої глини високої якості, а також багатьох інших мінеральних компонентів каоліну, польового шпату, кварцу та ін.

Найчастіше найбільш популярними виступають класичні білі колекції порцеляни, які надають елегантності вашим стравам! Але, зараз на ринку є колекції на будь-який смак, які втілюють в собі різні кольори і форми.

Переваги: стійкість до помірних механічних впливів, довговічність, екологічність, зручність в зберіганні та догляді, широкий вибір дизайну.

Недоліки: порцеляновий посуд не стійкий до сильних ударів.

Кераміка

Керамічний посуд виготовляють з глини з домішкою мінеральних добавок (польового шпату, кварцового піску, крейди та іншого) і потім її доводять до готовності при високій температурі. Кераміка чудово зберігає вологу, тому страви, приготовані в ній, виходять по особливому м’якими. А відбувається це завдяки рівномірному розігріву виробів. При такому способі приготування страва зберігає більш апетитний зовнішній вигляд.

Переваги: витримує великі перепади температури, відмінно підходить для приготування / запікання.
Недоліки: не ударостійка, пориста структура виробів

Склокераміка

Склокераміка – це спеціальний скляний склад, який розплавляють і формують, як і вогнетривке скло. Сучасні виробники посуду зі склокераміки використовують в технологічних виробничих процесах унікальні властивості скла, відомі людству з давніх-давен – твердість, жаростійкість, теплопровідність, інертність до перепадів температур і вологості, хімічних, біологічних загроз і т.д. Єдина відмінність – це хімічні добавки і термічна кристалізація отриманого матеріалу, що додають йому міцності, чого немає у звичайного скла!

Якщо порівнювати з порцеляновим посудом, то склокераміка легша. Однак склокерамічний посуд не так довго «тримає» температуру, напої і їжа в ньому остигають швидше.

Переваги: універсальна, жароміцна, легка в догляді, ударостійка.

Недоліки: Низьке теплозбереження.

Скло

Скляний посуд виготовляється з скломаси, яку отримують шляхом плавлення кварцового піску і суміші з лужними та іншими основними оксидами. Скляні вироби виготовляються методом пресування, видування і лиття. Найбільш популярний сьогодні кольоровий скляний посуд, при виготовленні якого в скломасу додають барвники – люстрин, кобальт і тин.

Сучасні технології виготовлення дозволяють створювати справжні шедеври, тому щодо зовнішнього вигляду можна не хвилюватися, підібрати посуд зі скла можна доволі легко, як будь-якої форми, так і будь-якого дизайну. Завдяки своїй невисокій ціні, покупці останнім часом віддають перевагу саме скляному посуду.

Переваги: довговічність, невисока вартість.

Недоліки: Висока крихкість, непереносимість перепадів температур.