Кількість посуду, який застосовують при сервіруванні столу, вражає. Крім чашок і тарілок до цієї групи входять склянки і келихи, які використовують для подачі алкогольних і безалкогольних напоїв. Купити скляний посуд можна за посиланням https://sweethome.com.ua/steklo/, проте спочатку варто ознайомитись з основними його видами. Кожен з них має особливу форму і призначений під певні групи напоїв.

Трохи теорії

Келихами називають всі види товстостінних скляних посудин, які застосовуються для подачі напоїв. Фужери – це група келихів з високою тонкою ніжкою. Чарки – дрібні келихи на тонкій ніжці, призначені для спиртних напоїв. Стопки або шоти – невеликі склянки без ніжок, які застосовуються для міцних спиртних напоїв.

Застосування високої ніжки на окремих видах склянок необхідне для віддалення теплої руки від ємності з напоєм. Особливо це важливо для алкоголю, нагрів якого негативно позначиться на смакових якостях. Такі склянки дозволяють проводити тривалий контакт з рукою. У них подаються слабоалкогольні напої, які довго утримуються в руках і вживаються дрібними ковтками. Тримаючи ємність за ніжку можна протягом тривалого часу пити напій охолодженим.

Склянки і келихи відрізняються між собою за об’ємом. Існує правило: чим міцніший напій, тим в меншому посуді він подається. З великих ємностей напій вживається дрібними ковтками і розтягується на тривалий час. Спиртне, яке подається в стопках або шотах, випивається залпом за один раз.

Матеріали виготовлення

В основному для виробництва келихів і склянок використовується скло або кришталь. Дані матеріали є прозорими, хоча можуть мати і різне забарвлення, що знижує дані властивості. Такий посуд виглядає естетично привабливим, але не витримує механічних ударів. Ємності з кришталю є більш дорогими. Зовні вони відрізняються наявністю більш насиченого блиску, що обумовлено додаванням свинцю до складу скла.

Кришталь вимагає особливого догляду. Його рекомендовано мити вручну, не використовуючи посудомийну машину. Крім цього для забезпечення гарного блиску краще використовувати м’яку воду. Після мийки склянки краще не залишати на природне просушування, а витирати насухо лляною тканиною.

Що стосується догляду за склом і кришталем, то слід в першу чергу відзначити неприпустимість миття під гарячим струменем води. Це крихкі матеріали, які від різкого перепаду температури здатні дати тріщину. Також заборонено наливати в них гарячі напої, такі як чай або кава. Від контакту з окропом ємність в більшості випадків трісне, звичайно, якщо не виготовлена ​​з товстого або жароміцного скла, що є рідкістю.
Найдешевші склянки і келихи виготовлені з пластику. До цієї групи відноситься і одноразовий посуд для напоїв, який зазвичай застосовується в польових умовах на пікніках, риболовлі чи полюванні. Існують і склянки з більш міцного пластику, що є багаторазовими. Їх використання при сервіруванні повноцінного столу вважається поганим тоном. Такі ємності більше підходять для пікніка.

До їх переваг можна віднести невелику вагу і стійкість до розбивання. Всі полімерні вироби виготовляються з харчового пластику, тому абсолютно безпечні. Вони більше призначені для вживання безалкогольних напоїв, оскільки відсутність правильної форми і охолодженої поверхні здатне змінювати не в кращу сторону смакові якості міцного спиртного і коктейлів на його основі.

Які бувають склянки і келихи

Практично всі келихи і склянки призначені для вживання тільки одного або декількох видів напоїв. Варто відзначити, що неправильне поєднання ємностей і напою в більшості випадків негативно відіб’ється на смаку, що зможе відчути навіть людина без спеціальної підготовки, що не претендує на звання сомельє або істинного цінителя окремих видів спиртного.

Келих для води є однією з найбільш містких ємностей, яка розрахована на обсяг 850 мл. Хоча він і дуже великий, але не призначений для повного заповнення. Достатньо налити води на третину, чого вистачить для людини, що сидить за столом. Він заповнюється звичайною столовою або мінеральною водою. Не варто наливати в нього соки, а також газовану воду, оскільки це буде грубим порушенням етикету. Для даних напоїв передбачаються інші склянки і келихи.

 

 

Келих для червоного вина має округлу форму і встановлюється на високу ніжку. Він широкий посередині і звужується до шийки. Його об’єм коливається в межах від 140 до 180 мл. Іноді можна зустріти і більш великі ємності. Такі келихи відносяться до категорії фужерів. Широка ємність забезпечує велику площу контакту напою з повітрям, що дозволяє наситити вино киснем. Це покращує його смакові показники і дозволяє вивітритися непотрібним запахам, якими рідина може насититися, перебуваючи в закупореній пляшці, що не рідкість при тривалій витримці.

Келихи для білого вина відрізняються від тих, які застосовуються для червоних вин. Такі ємності мають високу ніжку і витягнуту форму. Їх об’єм набагато менший і становить від 100 до 150 мл. Вважається, що більш тонка ємність дозволяє краще відкрити смакові якості білого вина.

 

 

Келих флюте являє собою ємність витягнуту вгору, навіть більше, ніж форма для білого вина. Його об’єм становить 200 мл, але це не є строгим правилом. Він застосовується для подачі шампанського. Вважається, що високий звужений до вершини келих дозволяє поліпшити пінисті здатності ігристих напоїв. Така ємність заповнюється на дві третини від об’єму. У дорогих ресторанах перед подачею напоїв, флюте попередньо охолоджують до 6 ° C.

 

 

 

Келих блюдце також використовується для шампанського. Він являє собою низьку ємність на високій ніжці. Його об’єм рідко перевищує 200 мл. Такі ємності були придумані 300 років тому спеціально для шампанського, яке в ті часи було менш ігристим. Сучасний напій відрізняється від свого первісного варіанту, тому застарілий келих погано розкриває якість ігристого вина. У зв’язку з цим блюдця почали використовувати для різних коктейлів.

 

 

 

Коктейльна чарка являє собою конусоподібну ємність на високій ніжці. Такий фужер має об’єм 150 мл. Його використовують для подачі алкогольних коктейлів без додавання льоду.

 

 

 

 

 

 

 

Келих Маргарита має специфічну форму. Така ємність вміщає 200-250 мл. Її основа схожа на посудину для білого вина, проте посередині починає сильно розширюватися. Маргарити застосовуються для подачі коктейлів з льодом.

 

 

 

 

 

 

Келих Харрікейн – одна з небагатьох ємностей, об’єм яких дорівнює келиху для води. Місткість таких фужерів становить від 400 до 800 мл. Вони застосовуються для подачі тропічних коктейлів. Фактично об’єм рідини, який заливається в них, набагато нижчий, оскільки в значній мірі посудина заповнюється льодом і шматочками фруктів.

 

 

 

 

 

Склянки і келихи для коньяку мають об’єм від 200 до 310 мл. У них подається не тільки коньяк, а й бренді. Вони мають багато спільного з келихами для червоного вина, хоча є більш місткими і розташовуються на короткій ніжці. Напій в них заливається на третину від об’єму.

 

 

 

 

 

Склянка Коллінз має прямі стінки. Її об’єм може становити до 340 мл. У ній подаються прохолодні слабоалкогольні коктейлі з льодом. Коллінз представляє ті склянки і келихи, в яких крім алкоголю можна подавати соки і мінеральну воду. Найчастіше ємності даної форми, призначені для безалкогольних напоїв, мають барвисту розмальовку.

 

 

 

 

 

Хайбол – широка склянка, звужена біля основи. Її об’єм становить 270 мл. Вона також застосовується для безалкогольних напоїв, таких як соки, компоти, крюшони і пунші.