Хостинг – це дата-центр, де фізично розташований сервер, який обробляє звернення до сайту. Якщо ви шукаєте хостинг для свого проекту, зверніть увагу на https://cityhost.ua/, а в даній статті ми поговоримо про особливості вибору хостингу.

Виділяють 4 типи хостингу:

Віртуальний/shared/загальний хостинг

На такому сервері розташовуються багато різних сайтів, які тим не менше використовують однакове ПЗ і користуються однаковими правами і можливостями. На такий хостинг може припадати тисяча сайтів, але всі вони зазвичай не дуже об’ємні, не вимагають багато місця і великих потужностей.

Такий гуртожиток сайтів істотно знижує вартість послуг хостера, до того ж немає необхідності адмініструвати сервер. За рахунок цього shared хостинг – найпоширеніший варіант.

Віртуальний виділений сервер/VPS/VDS

На відміну від віртуального, на виділеному сервері можна ставити і застосовувати будь-яке ПЗ. Це, по суті, власний фізичний сервер з обмеженими тарифом, можливостями і ресурсами.

Виділений сервер/оренда фізичного сервера/dedicated server

Це окремий сервер в дата-центрі, який знаходиться під контролем і управлінням власника: можна ставити будь-яку ОС і будь-яке ПЗ. Підходить для масштабних проектів, яким потрібно багато ресурсів: великих інтернет-магазинів, онлайн-ігор і так далі.

Розміщення свого сервера в дата-центрі/colocation/оренда юнітів/оренда серверних стійок

Схоже на виділений сервер, але використовується власне обладнання, тобто для роботи з ним потрібні певні технічні навички і знання. Розвивати сайт можна в будь-якому напрямку і будь-якому масштабі – технічні параметри завжди можна підігнати під потреби проекту.

Як вибрати хостинг?

Який хостинг вибрати для сайту на WordPress або для інтернет-магазину на Tilda? А для інформаційної або регіональної дошки оголошень? У кожному конкретному випадку вибір хостинг-провайдера робиться в залежності від складності проекту.

В основному фахівці користуються послугами віртуального хостингу для проектів середньої навантаженості. Це дозволяє передати частину робіт з технічного супроводу проекту на хостинг (клієнтові не потрібно оплачувати роботу окремого співробітника), а також дає можливість в разі перебоїв в роботі сервера або отримання більш вигідних умов від іншої компанії безболісно «переїхати».

Подивимося, який хостинг вибрати залежно від проекту. Щоб хоча б приблизно розуміти, що потрібно, визначте, до якого типу проекту можна віднести ваш:

  • Невеликий проект (блог, форум, особистий сайт, маленький інтернет-магазин) з відвідуваністю до 10 відвідувачів в секунду – віртуальний хостинг;
  • Невеликий проект з відвідуваністю до 10 відвідувачів в секунду, що вимагає розширених можливостей і ресурсів сервера (популярний форум, блог або особистий сайт, великий інтернет-магазин, невеликий інформаційний портал) – віртуальний виділений сервер;
  • Дуже популярні і дуже завантажені контентом сайти (великі інформагентства, новинні сайти, сайти ЗМІ, великі інтернет-магазини) – виділений сервер;
  • Проекти з величезною аудиторією і величезним контентом (популярні національні і міжнародні ЗМІ, інтернет-магазини типу Amazon або Ozon, сайти з великим потоком даних від користувачів типу соціальних мереж, LiveJournal або Avito) – розміщення у власному дата-центрі або оренда групи виділених серверів;

Якщо подання не складається або ви сумніваєтеся, який хостинг вибрати для сайту, спробуйте підійти до питання більш прискіпливо:

  • Визначте складність проекту. Припустимо, вам потрібен хостинг для сайту на WordPress – як вибрати правильно? Сам двигун WordPress безкоштовний і тому дуже популярний, але при цьому може бути вимогливим до ресурсів сервера: наприклад, його не можна поставити на хостинг, який не підтримує PHP і MySQL.
    Але якщо ви не знаєте таких «прогерських» показників сайту, то набагато простіше запросити технічні вимоги у розробника.

Почитайте відгуки на тематичних ресурсах.

Визначившись з варіантами, складіть власний рейтинг кращих хостингів, скористайтеся зворотним зв’язком на сайтах і поставте питання стосовно умов розміщення. Так ви визначите швидкість відповіді служби підтримки, її залученість у вирішенні проблем і дізнаєтеся про приховані платні послуги. Вам точно варто уточнити:

  • яку кількість сторінок і баз даних ви можете розмістити на одному акаунті;
  • які варіанти панелі управління є і чи платні вони;
  • чи є можливість підключення безкоштовного SSL-сертифікату і як відбувається налаштування; чи роблять вони його самостійно або достатньо поставити галочку в панелі управління;
  • який об’єм дискового простору існує;
  • чи є доступ до налаштування автоматичних backup’ів;
  • чи можуть фахівці хостинг-провайдера перенести сайт з іншого сервера (іноді таку послугу пропонують безкоштовно);
  • яку кількість ftp-доступів можуть надати безкоштовно.

Не бійтеся ставити питання, рівень роботи техпідтримки – ще один лакмусовий папірець якості хостингу. У хорошого провайдера адекватна підтримка. Вам можуть розповісти, як поліпшити свій сайт за швидкістю завантаження, як налаштувати пошту на домені, надати звіт про сканування сайту на віруси.

У яких випадках можна користуватися безкоштовними хостингами і чи можна взагалі?

У безкоштовних хостингах, як правило, добре тільки те, що вони безкоштовні. Використовувати безкоштовні хостинги можна, але обережно, хоча ні оптимізатори, ні програмісти SEO.RU не рекомендують це робити. Крім низького рівня технічних характеристик і такої ж якості роботи служби підтримки, поруч з вашим сайтом може лежати будь-який ресурс (заражений вірусами, сайт під чорне SEO, заборонений РКН і так далі). І всі ці «принади» можуть відбитися на вашому проекті.

Інший важливий мінус – ніякої відповідальності і ніяких гарантій. У будь-який момент сайт може зникнути, а файли і дані веб-додатки ніхто не відновить і не поверне. Або власники можуть раптово зробити послугу відновлення платною і навіть після повної оплати не повернути нічого з того, що було на сервері.

Єдиний випадок, коли є сенс використовувати безкоштовні сервери, – з метою проведення seo-експериментів. Але навіть в цьому випадку рішення, який безкоштовний хостинг вибрати, приймати треба виважено. Проаналізуйте хоча б один рейтинг безкоштовних хостингів (в мережі їх більш ніж достатньо) і підберіть відповідний.

Який хостинг краще вибрати з точки зору SEO?

Як вибрати кращий хостинг для свого проекту? Оцініть, чи володіє він наступними якостями:

  • Надійність – сервер не падає, захищений від DDoS-атак, перевіряє на віруси (а якщо перевіряють ваш ресурс, значить, перевіряє і інші сайти). Часті перебої в роботі сервера і нові сторінки не проіндексуються, а старі випадуть з пошукової видачі взагалі.
  • Швидкість – важливий показник для просування і обов’язковий пункт для перевірки в ході кожного seo-аудиту сайту, так як це безпосередньо впливає на показник відмов користувачів і відповідно на ранжування в пошукових системах. Швидкість буде адекватною, якщо хороше «залізо» (SSD) і програмне забезпечення (Apache і Nginx). Для перевірки швидкості можна використовувати WEBO Pulsar.
  • Місцезнаходження – вибирайте місце розташування сервера в залежності від країни / регіону просування. Якщо ж у вас кілька напрямків, варто розглянути варіант роздачі файлів через CDN.
  • Коректна робота з SSL-сертифікатами – Google краще ранжує безпечні сайти, тому хостинг повинен адекватно працювати з криптографічним протоколом. Бувають випадки підключення SSL-сертифікатів без відома клієнта і невірного налаштування сервера, коли вашому сайту присвоюється чужий SSL-сертифікат. Перевірити роботу можна за допомогою SSL Checker.