Інвестиційні монети – це монети, виготовлені з дорогоцінного металу високої проби, переважно з золота і срібла. Рідше зустрічаються платинові. Інвестиційні монети випускає Національний банк. Вони купуються в якості інвестування для збереження і примноження активів. Карбуються вони за спрощеною технологією і великими тиражами.

Якщо пам’ятні монети мають певний фрагмент і приурочені до якоїсь події, то дорогоцінні монети мають нескладний малюнок. На них вказується тип металу, маса, номінал, проба. При цьому реальна ціна не має нічого спільного з номіналом.

Інвестиційну привабливість монети створює відсутність податку на додану вартість. За статистикою найбільш затребуваними є монети з золота. Інформація про ціни знаходиться на стендах банків, що реалізують монети, а також на офіційному сайті НБУ.

Монети продаються в спеціальних капсулах, щоб захистити їх від пошкоджень при зберіганні. Оскільки метали мають високу пробу, то механічні дії можуть завдати пошкодження, що в майбутньому може суттєво знизити вартість монети через низьку якість.

При покупці варто пам’ятати, що не всі банки, які продають монети, можуть їх викупити. Різниця між ціною покупки і продажу досить істотна, тому на короткому проміжку часу продавати монети невигідно. Як і все інше золото, монети можуть приносити дохід тільки на довгостроковій перспективі. Але якщо ви вирішили продати золоту або срібну монету, тоді вам варто завітати на https://coins.kiev.ua. Саме тут ви маєте змогу зробити попередню оцінку вартості монети, та отримати за неї хорошу винагороду.

Переваги та недоліки інвестиційних монет.

Щоб почати інвестувати в монети, потрібно зважити всі плюси і мінуси від вкладень. До плюсів можна віднести:

  • Стабільне зростання в ціні на довгостроковому періоді.
  • Ціна наближена до вартості дорогоцінного металу, який росте в ціні.
  • Відсутнє оподаткування при покупці.
  • Якщо монета випущена малим тиражем, то її вартість буде вищою за рахунок цінності і рідкості.

Недоліки:

  • Вимагає дбайливого зберігання. Навіть невеликі пошкодження можуть знизити стан монети до задовільного та знизити її вартість.
  • Відповідальність за зберігання лежить на її власнику.
  • Для отримання доходу потрібно чекати кілька років.
  • Купуючи «з рук», можна нарватися на підробку.
  • Маючи рідкісний екземпляр монети, її складніше продати, оскільки потрібно буде знайти справжнього цінителя, готового викласти за неї пристойну суму.
  • Дохід можна отримати тільки в довгостроковій перспективі (7-10 років).

Таким чином, є сенс купувати інвестиційні монети для збереження і заощадження капіталу. Забезпечуючи її правильне зберігання, можна через декілька років добре заробити. Якщо вибирати між золотими злитками та монетами, то останні для інвестора будуть цікавішими.