Шкіра обличчя – найбільш чутлива до негативного впливу сонячного випромінювання. У помірних дозах ультрафіолет здатний поліпшити її стан, вирівняти тон, замаскувати недоліки та навіть зменшити інтенсивність запалень, якщо такі є. Він підсилює захисні функції дерми та збагачує її вітаміном D, котрий відіграє важливу роль у засвоєнні кальцію в організмі. Проте надлишок сонця – прямий шлях до цілого спектру проблем, в першу чергу – косметичних. Тому так важливо застосовувати сонцезахисний крем для обличчя щоразу, коли засмагаєте чи виходите з дому у період активного сонця.

Як правильно обрати сонцезахисну косметику для обличчя, аби отримати ефективний захист та не зашкодити шкірі – далі у матеріалі.

Чому важливо захищати обличчя від ультрафіолету

Досить часто ми нехтуємо достатнім захистом шкіри обличчя від сонця, обмежуючись тональними засобами із SPF. Така косметика здатна утворити лише незначний захисний бар’єр (спектр захисту – до SPF30). Однак цього недостатньо. Провідні дерматологи з усього світу дослідили проблеми дерми, її реакцію на УФ-випромінення та дійшли висновку, що ефективними є лише продукти із маркуванням SPF50+.

Аби усвідомити важливість повноцінного захисту дерми, достатньо дізнатися, що саме відбувається із нею під дією ультрафіолетових променів. Проникаючи у глибинні шари, ультрафіолет стимулює синтез вільних радикалів – нестабільних часток, котрі прискорюють процес старіння та призводять до аномальних мутацій у клітинній ДНК. У результаті шкіра втрачає свою еластичність, порушується гідро-ліпідний баланс, з’являються глибокі зморшки. Окрім того, сонячні промені взаємодіють із шкірним ферментом тирозиназою, котра відповідає за вироблення меланіну. Коли ця взаємодія стає надто агресивною, на дермі з’являються темні плями із високою концентрацією меланіну – гіперпігментація. Ці косметичні проблеми здаються дрібними у порівнянні із масштабною шкодою, яку надлишок ультрафіолету завдає здоров’ю. Сонячні алергії, еритеми та рак шкіри – захворювання, які чатують на тих, хто зловживає засмагою (у тому числі, в солярії).

Сонцезахисний крем для обличчя: параметри вибору

Як і для будь-якої косметики для обличчя, ключовим критерієм для сонцезахисного крему є склад його формули. Серед інгредієнтів за замовчуванням не має бути парабенів і токсичних речовин. Та особливу увагу слід звернути на тип сонцезахисних фільтрів. У косметиці цієї категорії зазвичай застосовують фізичні фільтри, або органічні молекули, котрі поглинають ультрафіолетове випромінення. Останні мають здатність накопичуватися в організмі і спричиняти алергічні реакції та гормональні зміни. Тому від таких сонцезахисних засобів краще відмовитися. Фізичні ж фільтри не поглинають, а відбивають промені ультрафіолету, тож є найбільш безпечними для шкіри.

Щодо формату засобу, то у цьому питанні керуватися варто винятково потребами шкіри.

  • Сонцезахисні креми із тонуючим ефектом

Така косметика – оптимальний варіант для щоденного використання. Адже окрім того, що формують надійний захисний бар’єр, додатково маскують пігментні плями, якщо такі є. Придивіться, приміром, до сонцезахисного тонального крему Vichy. Універсальні кольорові пігменти миттєво підлаштовуються під тон дерми, надійно маскуючи недоліки. SPF50+ – фільтри, котрі гарантують екстразахист навіть у час пікової сонячної активності. Легка текстура забезпечує максимально природній вигляд без ефекту маски. Ніякої липкої плівки чи жирного блиску. Окрім того, засіб має лікувальну дію: виробник стверджує, що вже після 8 тижнів регулярного використання крему пігментні плями стають менш помітними.

  • Сонцезахисні гелі для засмаги

Для тих, хто хоче засмагати безпечно, індустрія косметичних засобів створила продукт, котрий одночасно захищає шкіру від ультрафіолетових променів та стимулює синтез меланіну.

  • Матуючі емульсії

Сонцезахисні засоби для тих, хто має жирну та комбіновану шкіру. Завдяки легкій текстурі емульсії добре всотуються шкірою, не залишаючи жирного блиску на ній. У складі таких засобів є адсорбуючі та матуючі часточки, котрі допомагають усунути надлишок себуму.

Правильно підібраний сонцезахисний крем для обличчя здатний не лише попередити негативні наслідки надлишку УФ-променів, але й значно покращити стан шкіри. Засмагайте безпечно.