Як правильно підібрати диван для вітальні?

М’які меблі для вітальні зі значною площею вибирати легше, ніж для малогабаритної кімнати. Але і для того, щоб зробити правильний вибір, потрібно все добре порахувати та обдумати. Адже підібравши диван неправильної форми, або ж кольору, можна зіпсувати увесь інтер’єр. У цій статті ми розповімо вам про те, на що варто звернути свою увагу під час вибору.

Як вибрати диван оптимального розміру

Популярні дивани для вітальні – кутові моделі з 5-6 місцями для сидіння. Ця покупка позбавить вас від необхідності захаращувати приміщення додатковими стільцями та кріслами. Також ви отримаєте додаткове спальне місце.

Цікавим варіантом для вітальні стане напівкругла модель. Поставте такий диван перед домашнім кінотеатром – і комфортний перегляд улюбленого фільму буде забезпечений. Напівкруглий диван також можна використовувати для зонування простору – наприклад для того, щоб відокремити приміщення для прийому гостей від їдальні або вітальні.

Модульний диван добре підходить для великих приміщень, де можна вільно розставити меблі, змінюючи положення частин конструкції.

Власникам малогабаритних квартир доводиться поламати голову над вибором меблів. Практичні дивани для вітальні – лінійні моделі на 2-3 посадочних місця, що розкладаються і мають ящик для білизни. Зверніть увагу на розміри такого дивану в розкладеному стані – він не повинен перешкоджати переміщатися по кімнаті. Зробіть попередні заміри ширини і висоти дверних прорізів, щоб вони не стали перешкодою під час доставки дивана до вашої оселі.

Відповісти на питання про те, як правильно вибрати диван для вітальні, допоможе масштабування. Накресліть на аркуші паперу план кімнати в певному масштабі, на іншому аркуші зобразіть диван в тих же пропорціях і виріжте його (бажано в двох варіантах – в зібраному і розкладеному стані). Фігурку дивана переміщайте по листу з малюнком кімнати. Саме так ви побачите, як обрана модель впишеться в простір. Також для планування приміщень існують спеціальні комп’ютерні програми.

Функціональність

Якщо диван призначений тільки для сидіння, купуйте модель без механізму трансформації. Якщо ж вам потрібне додаткове спальне місце – вибирайте модель з функцією розкладання. Існує багато варіантів таких конструкцій. Хочете детально вивчити механізми диванів для вітальні – подивіться фото з їх зображенням.

Якщо у вашій вітальні можна розмістити тільки невелику модель, тоді хорошим варіантом стане диван-акордеон, який трансформується перпендикулярно стіні. Сидіння потрібно підняти до клацання і потягнути на себе. Воно і спинка (з двох частин) утворюють в розкладеному вигляді єдину площину. Модель дає повноцінне спальне місце з маленького дивана. Недоліки: при частій трансформації розхитуються петлі.

Викочування. Сидіння висувається вперед, простір, що звільнився між сидінням і спинкою дивана накривається спальним матрацом.

Диван з механізмом трансформації Пума. Сидіння дивана переміщається вперед за допомогою спеціального важеля механізму, в простір, що звільнився з підстави дивана автоматично піднімається додаткова спальна секція.

Еврокомфорт. Сидіння висувається вперед, в простір, що звільнився опускається спинка дивана.

Дельфін. Спинка нерухома. Сидіння також стаціонарне, з-під нього «виринає» друга частина спального місця (витягується за допомогою спеціальної петлі). Зручний і надійний механізм, часто використовується в кутових диванах. Мінус – відсутність ящика для білизни.

Книжка. Сидіння піднімається до клацання, опускається до рівного спального місця.

Єврокнижка. У таких моделях використовується дуже простий механізм. Підстава дивана піднімається і витягується на себе. Спинка при цьому розміщується на місце його основи. Ці варіанти можуть бути забезпечені відсіком для білизни.

Матеріал

Дизайн дивана для вітальні багато в чому залежить від оббивки. Прорахуйте інтенсивність використання виробу, можливість попадання на нього їжі і інших забруднень, доступ тварин.

Флок – найбільш бюджетний варіант, приємний на дотик. На фото красивих диванів для вітальні він виглядає гідно, але зносостійкість матеріалу низька. До наступної цінової категорії відносяться мікровелюр, велюр, гобелен. Оптимальний варіант – жаккард. Він стійкий до стирання, вигоряння, легкий у догляді. Кращою тканиною для дивана в вітальню є шкіра. Вироби з такою оббивкою виглядають естетично і служать довго, але ціна їх доволі висока. Чим більше натуральних волокон високої якості – тим вищою є вартість.

Наповнювач. Від його пружності і добротності залежить зручність моделі. З занадто м’яких диванів важче вставати (особливо літнім людям). Хороші варіанти – пружинний блок або пінополіуретан. Вироби з глибиною посадкового місця 50-60 см найзручніші. Диван для більш прямої посадки укомплектовується подушками або валиками під спину.

Каркас. ДСП – дешевий, але ненадійний матеріал для каркасу, так як він не призначений для великих навантажень. Якіснішими є конструкції з фанери або металу.

Як вибрати колір дивана в вітальню

Меблі повинні відрізнятися за кольором від стін, інакше вони зіллються. Купуйте яскравий диван для світлої вітальні. До кольорових шпалер підійдуть чохли спокійних пастельних відтінків або білі.

Яскраві подушки допоможуть розставити акценти в приміщенні і зможуть вигідно підкреслити оббивку коричневого, сірого, чорного, зеленого, білого кольорів.

Поділись


Новини партнерів