Ми живемо в епоху розквіту різних мобільних гаджетів. У магазинах пропонується величезний вибір планшетів, смартфонів, смарт – годинників і багато інших мобільних пристроїв. У складі будь-якого з цих пристроїв є акумулятор, який забезпечує їх роботу в автономному режимі. Від нього залежить, скільки ви зможете без розетки бродити по інтернету, грати в іграшки, слухати музику і дивитися відео. Практично всі акумулятори в сучасних планшетах відносяться до літій-іонного (Li-Ion) і літій─полімерного (Li─Pol) типу. Як і всі інші типи акумуляторних батарей вони мають свої переваги і недоліки. У цьому матеріалі ми спробуємо пояснити основні моменти з улаштування та експлуатації акумуляторів для планшета, а познайомитись з їхнім асортиментом можна на сайті https://battery.net.ua.

Конструкція акумуляторів для планшета і їх особливості

Якщо говорити простою мовою, акумулятор планшета являє собою коробочку прямокутної форми з виводами для підключення його до пристрою. Існує два види конструкції таких акумуляторних батарей:

  • З контролером заряду;
  • Без контролера заряду.

Зовні їх можна відрізнити за наявністю або відсутністю проводів. АКБ з контролером заряду мають виводи у вигляді ізольованих проводів червоного (+) і чорного (-) кольорів. Батареї без контролера мають виводи у вигляді металевих пластинок.

Літієві батарейки часто оснащуються контролерами заряду. Контролер заряду являє собою невелику друковану плату з електронними компонентами.

Її призначення – відстежувати стан осередку акумулятора. Контролер відключає банку, якщо значення напруги стає меншим за 3,2-3,3 вольта. Тобто, це захисна схема, яка захищає елемент від глибокого розряду.

Експлуатація акумулятора планшета

Перше, про що слід сказати при експлуатації акумуляторної батареї планшета, це уникайте її нагрівання. АКБ – це хімічне джерело струму і при зростанні температури в батареї прискорюються всі хімічні реакції. Тому намагайтеся уникати зайвого нагріву акумуляторної батареї. Зберігайте планшет в прохолодному місці, щоб поблизу не було джерел тепла і на нього не потрапляли сонячні промені.

Літієвий акумулятор планшета може нагріватися і в результаті серйозного навантаження на нього, частих граничних зарядів розрядів і т. д. Крім самого нагріву, від зайвого навантаження акумулятори можуть ще й здуватися. До речі, таке може статися від частого і тривалого запуску важких додатків (наприклад, вимогливих ігор). Звичайно, виробники планшетів враховують ці моменти при виборі АКБ для своїх моделей, але все ж не варто ризикувати. Адже крім нагріву і здуття, акумуляторна батарея в разі перенавантаження стає пожежонебезпечною.

Варто пам’ятати про те, що чим вищою є температура, тим меншим буде термін експлуатації літієвого акумулятора. Якщо ви збираєтеся залишити на зберігання літій-іонні батареї, то їх заряд повинен знаходитися на рівні 40─50 відсотків, а температура повинна бути 0─10 градусів Цельсія. Тут варто відзначити ще один момент. Літієві акумулятори «старіють» при зберіганні. Навіть якщо ви ними не користуєтеся, за два роки акумулятор втрачає приблизно 20 відсотків своєї ємності. Звідси можна зробити висновок, що купувати літієві акумулятори про запас не слід.

З періодичного обслуговування акумуляторів планшетних ПК можна відзначити калібрування. Цю процедуру можна проводити раз на місяць. Полягає калібрування в проведенні повного циклу розряд-заряд. В результаті калібруються елементи акумуляторної батареї.

Для чого це потрібно? У планшетах, смартфонах і інших мобільних пристроях трапляються збої в алгоритмі, який контролює ступінь зарядженості АКБ. Це відбувається через роботу планшета в режимах з частими і короткими зарядками.

Наприклад, прийшли з роботи і поставили планшет на ніч підзарядитися. Коли ви робите цикл повного розряду-заряду, то алгоритм акумуляторної батареї калібрується і робота індикатора ступеня зарядженості приходить в норму.

Зарядка акумулятора планшета

Що стосується зарядки акумулятора планшета, то тут слід пам’ятати про те, що батарею не можна повністю розряджати. Виробники рекомендують розряджати АКБ але лише на 80 відсотків. Міф про необхідність повного розряду залишився з тих часів, коли в мобільній електроніці використовувалися нікель─кадмієві акумулятори. У цій категорії акумуляторів повна розрядка проводиться через «ефект пам’яті». Зараз в планшеті встановлюються літієві акумулятори, які позбавлені від цієї недуги.

Від зарядки багато в чому залежить термін експлуатації акумулятора вашого планшета. Літієві АКБ відмінно функціонують і при неповному заряді. Для них оптимальною є ступінь зарядженості 50─80 відсотків. До речі, для цього типу батарей заряд 100 відсотків небажаний, як і перезарядка. У той же час для них небезпечний і глибокий розряд, який може навіть привести до виходу з ладу.

Більшість якісних планшетів і смартфонів мають свій контролер заряду, який відключає зарядку при наборі акумулятором повної ємності. Якщо ваш пристрій не має такого контролера, то за процесом зарядки потрібно постійно стежити. І акумулятор планшета потрібно буде відразу відключити його після досягнення 100 ступеня зарядки.
Заряд АКБ зазвичай робиться за допомогою блоку живлення для побутової мережі, що йде в комплекті з пристроєм. Від зовнішніх портативних зарядних пристроїв акумуляторну батарею планшета можна зарядити через інтерфейс USB або сервісні роз’єми, якщо такі є. Але нічого не заважає заряджати акумулятор безпосередньо за допомогою різних багатофункціональних пристроїв типу iMAX B6. Але для цього вам знадобиться розібрати планшет, щоб дістати батарею.

Додатковий акумулятор для планшета

Користувачі часто використовують планшети для ігор, перегляду відео та інших ресурсоємних додатків. І щоб гаджет не сів в дорозі, багато користувачів сьогодні використовують додатковий акумулятор до планшету.

В рамках цієї статті ми не будемо розглядати якісь конкретні моделі, а просто перелічимо моменти, на які слід звернути увагу при виборі зовнішньої акумуляторної батареї.

Отже, при покупці портативного акумулятора зверніть увагу на параметри:

  • Ємність. Вибирається в залежності від ємності штатної батареї планшета. Акумулятор середнього планшета має ємність 5000─6000 мА-ч. Для повного заряду такої батареї необхідно використовувати зовнішній акумулятор ємністю 10000─12000 мА-ч. Радимо вибирати надійних продавців і виробників пристроїв, оскільки при покупці ви ніяк не зможете перевірити реальну ємність і доведеться покладатися на те, що написано на упаковці;
  • Сила струму на вході і виході. Сила струму на виході показує, з яким струмом буде заряджатися акумулятор планшета. Для більшості планшетів зарядка виконується силою струму 2,1 ампер. Якщо цей параметр у зовнішнього акумулятора для смартфонів і планшетів буде менше, то зарядка буде йти повільно. Сила струму на вході показує, яким струмом буде заряджатися сам зовнішній акумулятор;
  • Кількість інтерфейсів USB. Звичайно, якщо акумулятор має два порти, це краще, ніж один. Але якщо його ємність невелика, то два мобільних пристрої він все одно зарядити не зможе. Тому немає сенсу переплачувати, якщо в цьому немає необхідності;
  • Комплектація. Серед інших рівних вибирайте ту модель, яка має якомога більше різних перехідників. Тоді можна буде охопити більший спектр пристроїв;
  • Інше. Варто також звернути увагу на різні «смакоту», пропоновані різними виробниками для своїх моделей (ліхтарик, сонячна батарея, точка доступу Wi-Fi).