Натуральна шкіра – матеріал, що володіє унікальними властивостями, основними з яких є зносостійкість, стійкість до вологи, збереження тепла при низьких температурах. Сумка з натуральної шкіри прослужить своїй власниці так довго, що скоріш за все стане не модною, ніж втратить свій привабливий зовнішній вигляд. Але, як і будь-якому аксесуару – жіночій сумочці необхідний догляд і мінімальна увага.

Натуральна шкіра в залежності від способу її вичинки може бути гладкою або нерівною з різною кількістю зморшок. Вироби з різних видів шкіри відрізняються ступенем маркості і вимагають різного догляду. Гладка шкіра менш мазка, володіє блиском. Вироби з такої шкіри достатньо іноді протирати ватним тампоном або фланелевою ганчірочкою, змоченою в мильному розчині, а для додання блиску – натирати лимонним соком, гліцерином, свіжозрізаною апельсиновою скоринкою або спеціальними засобами для догляду.

Сумки з жатой зморшкуватої шкіри (особливо світлих тонів) необхідно в міру забруднення протирати губкою змоченою в теплій воді, а при сильному забрудненні мильним розчином з додаванням нашатирного спирту. Після очищення сумку необхідно витирати насухо.

Не можна чистити шкіряну сумку грубими губками і щітками, щоб уникнути пошкодження шкіри. Ні в якому разі, навіть при сильних забрудненнях, не можна пробувати очистити сумку зі шкіри за допомогою різних розчинників (бензину, ацетону, рідини для зняття лаку). Це призведе до пошкодження шкіри та залишить слід. Існують спеціальні засоби для видалення плям і забруднень з шкіряних виробів.

Будь-які забруднення на сумці рідинами необхідно відразу витирати насухо, поки рідина не вбралася в шкіру (пролитий чай, кава, сік, бризки від автомобіля). Для цього в сумці необхідно завжди носити м’яку ганчірочку або спеціальні серветки для очищення шкіряних виробів.

Сліди від кулькової ручки можна видалити за допомогою липкої стрічки або твердої стиральної гумки, а також за допомогою тампона, змоченого в скипидарній олії, валеріанових краплях або лимонному соці. Жирові і масляні забруднення можна видалити, засипавши їх крейдяним порошком, або за допомогою розчину соди в теплому молоці. Плями від помади можна видалити за допомогою спирту.

Взагалі, стосовно видалення будь-яких плям краще консультуватися з фахівцями або нести сумку в хімчистку. Це значно зекономить вам час і нерви, і гарантовано вбереже вашу сумочку від ушкоджень. Для прикладу, хімчистка oscar.kiev.ua надає якісні послуги з чистки сумок та аксесуарів кваліфікованими спеціалістами, які не тільки приведуть вашу улюблену річ в порядок, але й покращать її зовнішній вигляд.  Якщо ж ви все таки вирішили відчистити плями на шкірі самостійно в домашніх умовах, краще спробувати засіб на ділянці не видимій для очей (наприклад, на внутрішній кишені).

Для збереження кольору білу сумку можна іноді протирати сумішшю збитого яєчного білка і молока або жіночим косметичним молочком. Чорну сумку слід протирати лимонним соком. Коричневу сумочку зі шкіри можна протирати кавовою гущею, загорнутою в м’яку ганчірочку. Освіжити колір сумки допоможе розрізана свіжа головка ріпчастої цибулі. Сумки зі шкіри рептилій або тварин слід чистити м’якою вовняною тканиною. При вологому чищенні таких сумочок не допускайте промокання шкіри наскрізь.

При зберіганні шкіряної сумки важливо пам’ятати про те, що натуральна шкіра – дуже м’який матеріал. При тривалому зберіганні в зім’ятому стані сумка може втратити форму, зім’ятись по місцях згинів. Для відновлення форми необхідно розправити сумку, допомогти відновити їй форму, заповнити її зім’ятим папером. Можна навіть погладити шкіру праскою, якщо дозволяє форма сумки, але обов’язково через тканину і з виворітного боку. Шкіряна сумка також може втратити форму, якщо носити в ній важкі габаритні речі.

Пам’ятайте, що вироби зі шкіри можуть промокнути. Якщо сумка намокла, то сушити її треба обов’язково далеко від джерела тепла, щоб шкіра не деформувалася. Можна набити сумку папером, щоб волога швидше вбралася і збереглася форма сумки.

Зберігати сумки зі шкіри необхідно в мішечках або пакетах з дихаючих матеріалів (з лляної або бавовняної тканини). У поліетиленових пакетах шкіра не буде «дихати», буде висихати, тріскатися і втрачати свій стильний вигляд.

Пам’ятайте, що правильне зберігання і догляд дозволять вам довше зберегти привабливий вигляд шкіряної сумки, продовжать термін її присутності у вашому гардеробі.