Зазвичай, вітальня є головною кімнатою в будь-якій оселі, оскільки саме в ній сім’я в повному складі любить збиратися вечорами. Як правило, це найбільша кімната в квартирі або в будинку, де приймають гостей і святкують всілякі події. М’які меблі є, мабуть, однією з найважливіших деталей в створенні комфорту і загального затишку.

Різноманітні варіанти – будь то крісла, дивани, пуфи і ін. – несуть в собі роль центру вітальні, від якого вже вибудовується вся інша обстановка. Тому дизайнери рекомендують підходити особливо ретельно до питання вибору м’яких меблів. Асортимент меблів на сьогоднішній день в салонах і магазинах величезний, наприклад в магазині www.meblium.com.ua/myagkaya-mebel ви зможете знайти саме те, що вам потрібно. Але часто буває так, що дуже важко зробити вибір відразу. Але не варто поспішати, адже, окрім того, що меблі повинні просто подобатися, вони ще й мають відповідати багатьом іншим критеріям, наприклад: простота в догляді, довгий термін служби, а саме міцність і надійність, і, крім цього, відповідати певним вимогам вашої сім’ї та розмірами вітальні. Існує багато прихованих нюансів, що мають дуже важливу вагу при виборі надійних та м’яких меблів, які зможуть прослужити вам і вашим рідним довгий час, і зможе радувати вас і ваших близьких. Так як же вибрати не тільки красиві, але і практичні, а також зручні м’які меблі в вітальню кімнату, не виходячи за рамки свого бюджету?

Вибираємо матеріал і несучу конструкцію

Несучою конструкцією меблів є каркас, виготовлений різними варіантами. Основною функцією каркаса є забезпечення міцності при експлуатації обраних меблів. Існує кілька різновидів каркасів м’яких меблів. Найекономічніший і найбільш популярний – це виріб з ДСП. На жаль, на міцність цього матеріалу розраховувати не доводиться, єдиною перевагою є його дешевизна. З приводу екологічності – теж нема чому радіти – в процесі його експлуатації виділяються пари клею, який використовується при виробництві даного матеріалу. Тому краще, щоб несучі частини меблів були виготовлені з натуральної деревини.

Набагато більш екологічним і міцним варіантом є меблі, несуча конструкція яких була виготовлена ​​з натуральної деревини. Звичайно, їхня вартість буде значно вищою. Альтернативою для меблів з деревини може бути каркас, виготовлений з металу. Такі меблі довговічні і надійні, не схильні до швидкого зносу.

Безкаркасні меблі (крісла-мішки) за вартістю цілком демократичні, але не підходять до кожного інтер’єру. Ці предмети меблів наповнені особливими сипучими кульками, які продаються в меблевих магазинах. Якщо диван або крісло з таким наповнювачем просіло і втратило пружність, достатньо лише досипати таких кульок.

Яку обивку краще вибрати?

Як правило, головними складовими вибору є колір, фактура і якість оббивного матеріалу. Найчастіше нам виробники пропонують такі варіанти: текстиль (флок, шеніл, велюр, жаккард, гобелен). Флок зарекомендував себе як зносостійкий матеріал, що легко піддається чищенню, не втрачає при цьому свого кольору, зберігає текстуру. Жаккард є дуже нелегким в догляді. Йому не варто віддавати перевагу, якщо у вас є домашні тварини або маленькі діти. Та ще він вигорає при впливі сонячних променів. Тканини з шенілу не сприйнятливі до сонячних променів і досить стійкі до тривалої і активної експлуатації. Далі, нам пропонують оббивку з натуральної та штучної шкіри. Якщо ми вибираємо натуральну шкіру, необхідно звернути свою увагу на те, з якої кількості шматків виготовлено виріб, чим менше буде шматків, тим довше прослужить дана оббивка. Сучасну штучну шкіру часом навіть фахівець не завжди може відрізнити з першого погляду, від натуральної, але вона не така довговічна, як натуральна, при цьому має низьку повітропроникність.

Який вибрати наповнювач?

Від якості наповнювача залежить тривалість терміну служби меблів. Серед різних видів основної уваги заслуговує натуральний латекс. Цей матеріал є найбільш довговічним і найміцнішим, але і найдорожчим. Він також визнаний абсолютно гіпоалергенним, тобто рекомендований людям, що страждають на алергію. Крім нього пропонують такі види, як пінополіуретан, холлофайбер, латекс, перітек, полістирол, а також пружини в обрамленні різних видів наповнювачів.

Як вибрати модель?

Тепер переходимо до найцікавішого процесу – вибираємо модель. Досить часто багато людей віддають перевагу кутовим диванам. Вони вмісткі, а також економлять пристойну частину простору в кімнаті. Крім того, практично всі вони розкладаються так, що можуть вмістити з усім комфортом гостей, які залишилися на ніч. При цьому необхідно дуже уважно придивитися до якості фурнітури і розсувних елементів. Від цього багато в чому залежить зручність в експлуатації і її довговічність. Не менш популярними є модульні дивани. Вони зручні тим, що модулі можна переставляти по своєму бажанню, тим самим вносити різноманітність в інтер’єр вітальні.

І, нарешті, кілька корисних порад, які обов’язково допоможуть, якщо ви вирішите придбати м’які меблі: вибираючи даний товар, присядьте на вподобаний вам диван або крісло, щоб оцінити, наскільки вам буде зручно згодом, а заодно, і перевірете як поводиться оббивна тканина під впливом ваших дій. Розкладний диван обов’язково розкладіть і складіть кілька разів, тим самим ви перевірите справність механізмів. З особливою уважністю перевіряйте комплектність і відсутність дефектів.