Другі страви в Великий пост: збережіть рецепти

Харчування в піст може бути не тільки смачним, але і досить різноманітним: пропоную вам добірку – другі страви в Великий пост.

Рецептів рівно 7 – на кожен день тижня. Всі вони дуже ситні, ароматні і багаті вітамінами: адже використовуються тільки натуральні продукти. Багато пісних страв були придумані ченцями в монастирях – а вони знали толк в їжі.

Картопля з помідорами. покроковий рецепт

  1. 1 кілограм помідорів миємо, сушимо, робимо хрестоподібні надрізи з боку плодоніжки і заливаємо окропом на 30 секунд. Потім обливаємо холодною водою і знімаємо шкірку. Розрізаємо на 4 частини.
  2. Беремо 1 кілограм очищеної картоплі: на кожній картоплі робимо часті поздовжні надрізи.
  3. 1 чайну ложку насіння кмину товчемо в ступці.
  4. У форму викладаємо шар помідорів, на них – картоплю. Солимо і перчимо до смаку, заливаємо 2 столовими ложками оливкової олії. Зверху посипаємо кмином і вливаємо 200 мілілітрів овочевого бульйону.
  5. Ставимо форму з овочами в розігріту до 200 градусів духовку на 40 хвилин.
  6. В цей час 5 зубчиків часнику подрібнюємо (будь-яким зручним способом), змішуємо з 1 столовою ложкою оливкової олії і 4 столовими ложками пісного майонезу, злегка збиваємо виделкою.
  7. Через 40 хвилин дістаємо овочі, поливаємо їх часниковою сумішшю. Зверху засипаємо порізаних кільцями 50 грам маслин.
  8. Повертаємо форму в духовку ще на 15 хвилин.
  9. Готову картоплю з помідорами прикрашаємо зеленню (я використовую петрушку) і подаємо на стіл.

Ледачі голубці з печерицями. покроковий рецепт

  1. 500 грам свіжих печериць миємо, сушимо, подрібнюємо (в м’ясорубці або блендером – не важливо).
  2. 200 грам рису варимо в солоній воді до готовності: на цю кількість рису знадобиться 600 мілілітрів води.
  3. 3 головки ріпчастої цибулі очищаємо і дрібно нарізаємо.
  4. 350 грам білокачанної капусти шаткуємо тонкою дрібною соломкою (соломку ще нарізати поперек).
  5. З готового рису зливаємо воду, змішуємо його з печерицями, овочами, додаємо 0,5 чайної ложки солі і 10 грам сушеного часнику.
  6. Формуємо з отриманого фаршу довгі котлетки (руки краще попередньо змочити водою).
  7. Голубці обсмажуємо на гарячій сковороді в 1 столовій ложці рослинної олії (на сильному вогні) до золотистої скоринки. Готові напівфабрикати відразу перекладаємо в форму для запікання.
  8. Заливаємо соусом: для нього змішуємо по 100 грам гострого кетчупу і пісного майонезу, добре перемішуємо.
  9. Ставимо форму з голубцями в розігріту до 180 градусів духовку на 15 хвилин.
  10. Ледачі голубці розкладаємо по порційних тарілках, прикрашаючи зеленню, помідорами чері і пісним майонезом (за бажанням).

Гювеч з рисом. покроковий рецепт

  1. Одну середню моркву натерти на крупній тертці.
  2. Один баклажан, вимитий, очищений від шкірки і нарізаний кубиками, посипаємо невеликою кількістю солі і залишаємо на 10 хвилин. Потім потрібно віджати рідину яка виділилася (з нею разом піде і гіркота).
  3. Одну головку ріпчастої цибулі ріжемо кубиками і пасеруємо в глибокій сковороді (або сотейнику) на рослинній олії (3 столові ложки).
  4. 200 грам добре промитого рису відправляємо до цибулі. Туди ж кладемо 3 солодких перці, очищених від насіння і дрібно нарізаних. Додаємо 0,5 чайної ложки солі, перемішуємо і тушкуємо на середньому вогні 5 хвилин. Знімаємо посуд з вогню.
  5. 8 середніх помідорів нарізаємо кружечками.
  6. Викладаємо всі підготовлені продукти в глибоку форму для запікання: спочатку половину помідорів, потім рис з овочами (з сотейника), по 100 грам консервованих горошку і квасолі, моркви, баклажан. Останній шар – залишилася половина помідорів. Солимо до смаку (при потребі) і наливаємо 4 склянки води.
  7. Відправляємо форму в розігріту до 180 градусів духовку на 25-30 хвилин.

«Гнізда» з овочами і грибами. покроковий рецепт

  1. 500 грам глив (можна використовувати будь-які свіжі гриби) відварюємо, охолоджуємо і подрібнюємо (ріжемо або блендером). Солимо і перчимо до смаку.
  2. Один жовтий болгарський перець запікаємо в духовці (до чорних підпалин), виймаємо і поміщаємо в копійчаний пакет, зав’язуємо і прибираємо на 10 хвилин.
  3. 200 грам броколі нарізаємо на суцвіття.
  4. 300 грам зеленої квасолі миємо і зливаємо зайву рідину.
  5. Одну головку ріпчастої цибулі і 4 зубчики часнику дрібно нарізаємо.
  6. Подрібнюємо пучок базиліка.
  7. Викладаємо в сковороду з розігрітою рослинною олією цибулю і часник, обсмажуємо до золотистого кольору. Додаємо до них гриби і смажимо 5 хвилин.
  8. Запечений перець дістаємо з пакета, очищаємо і нарізаємо дрібними кубиками м’якоть.
  9. Обсмажуємо на рослинній олії (в окремій сковороді) перець, брокколі, зелену квасолю, базилік. Попередньо їх змішати в мисці, посолити і поперчити за смаком.
  10. 400 грам макаронів ( «гнізда») відварюємо, викладаємо на порційні тарілки, зверху – готові гриби і овочі.
  11. Прикрашаємо блюдо відповідно до фантазії.

Овочеве рагу з грибами. покроковий рецепт

  1. 600 грам цукіні 3 морквини миємо й нарізаємо кубиками.
  2. Один солодкий болгарський перець нарізаємо соломкою (видаливши попередньо насіння і плодоніжки).
  3. 100 грам кореня петрушки, вимитого і очищеного, дрібно нарізаємо.
  4. 2 головки ріпчастої цибулі очищаємо і подрібнюємо.
  5. 200 грам свіжих печериць (або будь-яких інших свіжих грибів) очищаємо, в разі потреби, і ріжемо на 4 частини.
  6. У сковороді з 2 столовими ложками розігрітої рослинної олії обсмажуємо цибулю і петрушку. Викладаємо до них моркву, цукіні, солимо за смаком і смажимо ще 10 хвилин. Відправляємо в сковороду печериці, перець, перемішуємо і смажимо ще 7 хвилин.
  7. Додаємо 2 нарізаних часточками помідора, вливаємо 2 столові ложки води, солимо і перчимо до смаку (при необхідності), закриваємо кришкою і залишаємо на середньому вогні на 7 хвилин.
  8. Кладемо в сковороду 200 грам брюссельської капусти, 100 грам консервованої квасолі, наливаємо ще 2 столові ложки води (в якій варилася квасоля), продовжуємо тушкувати (5 хвилин).
  9. Готову страву посипаємо рубаною зеленню і подаємо гарячою.

Картопля з начинкою. покроковий рецепт

  1. 250 грам заморожених лисичок (або будь-яких інших лісових грибів) розморожуємо, нарізаємо дрібними шматочками і обсмажуємо на соняшниковій олії. Сіль і перець додаємо за смаком.
  2. 500 грам картоплі очищаємо і робимо на кожній картоплі глибокі надрізи (але ріжемо не до кінця). Викладаємо в надрізи на картоплі підготовлені гриби.
  3. Деко застилає фольгою, викладаємо на нього нашу картоплю, змащуємо 2 столовими ложками оливкової олії. Зверху так само накриваємо фольгою. Ставимо в розігріту до 200 градусів духовку на 30 хвилин.
  4. Готуємо соус: 100 грам пісного майонезу змішуємо з 1 столовою ложкою лимонного соку, 2 столовими ложками апельсинового соку, половиною чайної ложкою карі і збиваємо вінчиком.
  5. З запеченої картоплі знімаємо фольгу, поливаємо її соусом і запікаємо ще 5 хвилин.
  6. Викладаємо в порційні тарілки на листя салату.

Картопля по-селянськи. покроковий рецепт

  1. 100 грам сушених підберезників попередньо замочимо на одну годину в холодній воді, потім проварюємо 40 хвилин і наріжемо невеликими шматочками.
  2. 2 головки ріпчастої цибулі нарізаємо півкільцями.
  3. Морква (одну штуку) очищаємо і нарізаємо соломкою.
  4. Один червоний болгарський перець нарізаємо квадратиками (не забудьте видалити плодоніжки і насіння).
  5. У рослинній олії на сковороді спочатку обсмажуємо цибулю і моркву, потім додаємо підберезники і смажимо ще 10 хвилин.
  6. Викладаємо в сковороду перець, солимо і перчимо до смаку, смажимо 8 хвилин.
  7. 700 грам нарізаної часточками картоплі смажимо 10 хвилин в іншій сковороді.
  8. 300 грам маринованих маслюків промиваємо та нарізуємо (якщо взяти банку з дрібними маслятами, то різати не доведеться). Змішуємо їх з овочами, викладаємо в сковороду до картоплі і смажимо 5 хвилин.
  9. Готову страву прикрашаємо гілочками зелені (я беру кріп).

Другі страви для Великого посту готуються дуже швидко і просто. Ваша сім’я буде смачно і ситно нагодована – а це найголовніше. Пісні страви дуже поживні і багаті вітамінами: вони дають заряд бадьорості на весь день. Щоб приготувати повноцінний обід, вам досить зайти на наш сайт і підібрати рецепти перших страв і десертів: щоб харчування у Великий піст не було в тягар.

Джерело

Поділись


Новини партнерів