Як правильно зварити розсипчасту та ароматну пшоняну кашу

Вівсянка вже давно і дуже міцно закріпилася в нашій свідомості як еталонний сніданок: швидкий і корисний. Що ж, з цим не посперечаєшся: складні вуглеводи, величезна кількість вітамінів в складі плюс безмежний простір для варіацій з добавками. Просто ідеальний сніданок! Але, крім вівсянки, є ще й інші каші, не менш корисні, наприклад, пшоняна.

Каша з пшона багата білком, залізом і кальцієм. Допомагає організму очиститися від токсинів, шлаків, іонів важких металів. Особливо корисно включати в раціон кашу з пшона людям, які живуть в районах з несприятливою екологією, а також після курсу антибіотиків.

Як варити пшоняну кашу

Щоб каша вийшла розсипчастою і ароматною, а пшоно зберегло колір і не гірчило, потрібно враховувати кілька важливих нюансів.

Секрет № 1

Перед варінням пшоно потрібно ретельно очистити від частинок круп’яного пилу. Звичайне промивання під проточною водою потрібного ефекту не дасть, потрібно промити окропом. Для цього склянку промитої звичайним способом крупи потрібно залити водою і довести до кипіння, потім воду злити і знову прополоскати проточною водою.

Секрет № 2

Поверніть пшоно в каструлю, залийте 2 склянками води (співвідношення води і пшона 2:1). Якщо пропорція буде іншою – отримаєте або надто в’язку кашу, або суху. Додайте сіль і цукор за смаком. Поставте каструлю на середній вогонь, кришкою Не закривайте!

Секрет № 3

Через 10 хвилин після закипання додайте до каші вершкове масло (в пісному варіанті рослинне).

Секрет № 4

Після додавання масла, каструлю щільно накрийте кришкою і вимкніть вогонь. Залиште так кашу на 30 хвилин, щоб рідина повністю увібралася, а крупа набухла.

Якщо готуєте пшоняну кашу на молоці, після додавання масла влийте 2 склянки молока, доведіть до кипіння, а вже потім накривайте кришкою і залишайте настоюватися.

Для приготування пшоняної каші зазначеним вище способом вам знадобиться: 1 склянка пшона, 1 склянка води для попереднього кип’ятіння, 2 склянки води для варіння, 50 г вершкового масла, сіль і цукор за смаком, 2 склянки молока (якщо каша буде молочною).

Пам’ятайте, що з темного пшона каша вийде розсипчастою, зі світлого – клейкою. Також вважається, що з більш жовтого пшона гарнір виходить смачнішим. Звертайте увагу на дату фасування пшона: крупа, яка довго лежала, після приготування гірчить. Втім, гіркота пройде, якщо не нехтувати етапом з окропом.

Снідати пшоняною кашею корисно малюкам, а також діабетикам, людям із захворюваннями підшлункової залози, печінки, розладами нервової системи. Ця каша є першокласною їжею для зміцнення ослабленого організму.

Джерело

Поділись


Новини партнерів