Кожен, хто хоч щось садить на городі, хоче отримати хороший урожай. Але хотіти – це одне, а прагнути, усвідомлено вибрати стратегію і чітко слідувати їй – зовсім інше. Представлені у цій статті 5 правил допоможуть вам в цьому. Деякі з них загальні, деякі запропоновані з урахуванням особливостей кожної культури. Підбираючи їх, ми керувалися не тільки тим, як отримати хороший урожай картоплі, цибулі або малини, а й тим, як при цьому мінімізувати застосування хімічних препаратів. Ще один важливий момент – спрощення ведення господарства, адже хороші результати від роботи на землі можна отримати, і, не віддаючи їй весь вільний час і сили.

Правило №1. Грунт – усьому голова

Урожай починається з грунту. Але перш ніж розбиратися з тим, що з ним робити, потрібно засвоїти, що з ним робити не можна. Перекопування городу забирає дуже багато сил і часу, наприклад, власник невеликої ділянки в 6 соток повинен перевернути лопатою 200 т землі. При цьому землі такі жертви не потрібні. Якби грунт в минулому столітті не почали обробляти настільки активно, цей пункт можна було б пропустити.

Копати і орати землю для отримання хорошого врожаю не потрібно.

Її потрібно рихлити тільки на глибину до 5 см. У такому випадку земля буде схожа на губку, завдяки безлічі корінців і ходів, виконаних комахами.

Орання і перекопування – це насичення ґрунту киснем, яке дає підвищення врожайності тільки на короткий час (2-3 роки), потім потрібно використовувати мінеральні добрива в якості підживки, придбати які можна на сайті https://agrolife.ua/.

Найефективнішим засобом для обробки грунту в усі часи були дощові черв’яки, яких дуже багато в грунті, який не отруєний хімією. Вони живлять рослини і удобрюють ґрунт. Підготовку до посадки доцільно здійснювати, використовуючи культиватор або плоскоріз Фокіна.

Мульчування замість чорної землі

Якщо придивитися, то чорну землю можна зустріти тільки на городах: у природних умовах вона завжди чимось прикрита (трава, листя і т.д.). Вкриваючи землю зрізаними бур’янами, соломою, сіном, листям, ми допомагаємо їй утримувати вологу, не перегріватися і не переохолоджуватися, а також створюємо відповідні умови для черв’яків. Мульча з часом перетворюється в гумус.

Ще одна важлива перевага мульчування в тому, що воно економить час і сили: немає необхідності часто поливати і прополювати грядки.

Підживлення: як оживити землю

Кращим варіантом для підживки є «зелені добрива» – сидерати, вони ефективніші за компост, гній і мінеральні добрива.

Також доцільно використовувати грибки і мікроби, які розмножуються в грунті, пригнічують розмноження хвороботворних мікроорганізмів, а також переробляють органіку, підвищуючи ефективність її засвоєння рослинами.

Правило №2. хороші сусіди

Правильно підібране сусідство – це спосіб не тільки отримати хороший урожай, але і убезпечити рослини від шкідників і хвороб. І, навпаки, неправильно підібрані сусіди – часта причина зниження врожайності.

Розпланувати грядки правильно допоможуть спеціальні таблиці сумісності рослин.

Але є й прості рекомендації, запам’ятати які потрібно раз і назавжди:

  • Спаржа – універсальний сусід, але найкраще, якщо вона буде рости поряд базиліком, помідорами, петрушкою;
  • Квасолю краще поєднувати з картоплею, полуницею, огірками, кукурудзою;
  • Ідеальне поєднання, випробуване ще індіанцями, це гарбуз, квасоля і кукурудза;
  • Щоб убезпечити моркву від шкідників, поруч потрібно садити цибулю. З цими культурами можна садити і салат;
  • Помідори і базилік – ідеальна пара, вони вимагають однакових умов утримання. Запах базиліка захистить томати від гусениць;
  • Поруч з баклажаном і перцем, яким потрібні однакові умови, варто посадити стручкову квасолю для захисту від колорадського жука;
  • Селера добре уживається практично з будь-якими овочами.

Є поєднання, яких краще уникати:

  • Огірки не потішать якістю, якщо будуть рости поряд з картоплею;
  • Кукурудзу не варто садити з помідорами;
  • Боби і горох не люблять сусідства цибулі;
  • Помідори не варто розташовувати поруч з капустою і картоплею.

Важливо також правильно вибрати попередників. Наприклад, щоб отримати хороший урожай цибулі, краще посадити її після огірків, гарбуза, картоплі, кабачків або капусти.

Правило №3. Як виростити хороший урожай картоплі: світло, волога і незвичайне підгортання

Щоб отримати хороший урожай картоплі, потрібно забезпечити їй наступні умови:

  • Пухкий ґрунт;
  • Світло;
  • Помірна вологість.

Щоб доступ світла був оптимальним, можна використовувати особливе «віялове підгортання», яке підвищує врожайність. Суть в тому, що підгортання проводять не з країв до центру, а з середини. Для цього в центр куща закладають мульчу, розклавши пагони віялом.

Мульчування створює оптимальні умови для забезпечення постійної, але помірної вологості. Для захисту від шкідників після збирання картоплі потрібно відразу сіяти жито або гірчицю.

Правило №4. Як отримати урожай полуниці, суниці садової, малини та інших ягід: матеріал, мульчування і щедре добриво

Найважливішу роль для отримання хорошого врожаю полуниці грає якісна розсада, але догляд теж має принципове значення. Щоб отримати хорошу розсаду, оптимально мати спеціальну маткову грядку, яка працює саме на вуса. Адже, як відомо, кущ повинен бути розрахований на щось одне: урожай або посадковий матеріал. Купувати краще контейнерну розсаду. Важливо пам’ятати, що кущ даватиме хороший урожай тільки протягом трьох років.

Для забезпечення достатньої вологості підходить крапельний полив. Обов’язкова умова догляду – мульчування. Солома і вологу утримує, і живить, і зберігає від забруднень. Для хорошого врожаю потрібне органічне підживлення після танення снігу, під час висунення квітконосів, цвітіння, а також після збору врожаю. Ремонтантні сорти підгодовують двічі в місяць. В кінці літа міжряддя потрібно засіяти сидератами.

Хороший урожай малини дає посадка кущів рядами. Органічна підгодівля їм потрібна як восени, так і навесні. Після внесення добрив грунт не потрібно рихлити, і, тим більше, копати, якщо з весни малинник добре замульчувати. Полив навесні і влітку не потрібен, оскільки мульча зберігає вологу, зате він необхідний восени. На зиму пригинати можна кожен кущ. Важливо вчасно проводити обрізку.

Щоб смородина приносила хороший урожай, їй потрібен добре удобрений грунт. Для цього підійде гумус, компост, перепрілий гній.

Правило №5. Залучити помічників в запиленні

При поганому запиленні найкраще залучити бджіл. Щоб зробити це, потрібно дотримуватися таких умов:

  • Використовувати органічні добрива, бджоли не люблять хімію та пестициди.
  • Віддавати перевагу традиційним рослинам замість екзотичних. Також для бджіл не настільки привабливі гібриди, так як пилку в них менше.
  • Вибирати квіти з одиночним пелюстковим кругом, а також дрібні квіти.
  • Організувати конвеєр, щоб залучати бджіл постійно (наприклад, щоб календула і шафран цвіли навесні, соняшник влітку, айстри восени).
  • Забезпечити бджолам наявність води на своїй ділянці (можна просто поставити неглибоку миску біля грядки).