На що потрібно звернути увагу під час вибору штор?

Штори – невід’ємна частина інтер’єру, тому вони повинні повністю з ним гармоніювати. Будь-яка невідповідність може привести до самих плачевних результатів, і помилок тут бути не повинно.

Головне в дизайні штор – не перестаратися. Варто пам’ятати, що навіть найпростіші (а іноді і банальні) прийоми (такі, як перекид, вузол, зборка) можуть кардинально змінити не тільки вікно в твоєму домі … але і весь інтер’єр в цілому!

Ось декілька простих порад, які допоможуть правильно підібрати штори.

1. Краще підбирати штори під колір оббивки меблів, а не під колір шпалер (або під колір килима). Крім того, штори повинні бути або темнішими, або світлішими за стіни, інакше вони просто “загубляться” в інтер’єрі.

2. Що стосується фактури тканини, то в даному випадку меблі, покривала, чохли для подушок повинні служити головними орієнтирами при виборі. Крім того, корисно пам’ятати, що одноколірні тканини без малюнка краще гармоніюють з навколишніми предметами. Їх переваги втілені в кольорі і фактурі. Якщо ж вам більше до вподоби тканини з малюнком, тоді необхідно ретельно підібрати не тільки колір штор, але і тематику, і масштаб малюнка – все це слід пов’язати з оформленням меблів і орнаментом килимів. Знайти штори, які ідеально впишуться в інтер’єр вашої оселі ви можете на сайті www.boucle.com.ua.

3. Не менш важливим є вибір дизайну штор або гардин. На думку фахівців, зараз переважають дві тенденції в драпіруванні штор. Перший варіант – це традиційне оформлення, для якого характерні різноманітні деталі і прикраси. Другий варіант – відокремлення штор від всього інтер’єру кімнати.

4. Найбільш практичними є штори з поліестеру або суміші поліестеру з бавовною – їх можна прати в домашніх умовах. Також гарно служать тканини з віскози – вони вогнестійкі і добре перуться. А от штори з оксамиту і бавовни краще здавати в хімчистку.

Лляні штори з різними добавками (наприклад, з лавсаном) виглядають блискучими і легкими. Вони ідеально підійдуть для будь-якої кухні. Штори з поперечними смугами візуально розширять вузьку кімнату, а з вертикальними – допоможуть “підняти” стелі. Портьєри з шовку і оксамиту вимагають наявності підкладки, яка захистить їх від вигорання, допоможе тримати форму і приховає шви.

5. У приміщенні, де мало світла, звичайно, краще віддати перевагу шторам з тканин нещільної фактури, що фіксуються в розкритому стані за допомогою підхоплення. А ось декоративні елементи для невеликої темної кімнати слід обирати дуже обережно. Чим простішим і суворішим буде оформлення вікна – тим “просторішим” буде здаватися приміщення.

6. Для маленької кімнати рекомендується вибрати прямий ламбрекен від “Boucle” на складці або на стягуванні, рівний або вирізаний у формі арки. Колір драпірування іноді відрізняється від тону інших штор, але тканина обов’язково повинна мати однакову текстуру і бути близькою за колірною гамою. Якщо тобі подобається контраст (темне – світле), він є абсолютно допустимим, але тоді темними повинні бути основні штори, а ламбрекен і інші аксесуари – світлими. Зворотний варіант ніби звузить вікно і простір кімнати. Єдиний випадок, коли ламбрекен псує враження – це низька стеля, так як даний елемент візуально знижує висоту приміщення.

У кімнатах невеликих розмірів декоративні завіси навішують лише на частину стіни, яка знаходиться по одну сторону від віконного отвору, бо завіса з декоративним малюнком, накладена на стіну по обидва боки вікна, оптично ще більше звужує приміщення.

7. Купуючи штори на вікна, не забудьте розрахувати правильний метраж тканини; якщо в кімнатах є радіатори, які, як правило, в будинках з центральним опаленням розташовані під вікнами, треба врахувати цю деталь при визначенні кількості матеріалу на штори: по санітарно-гігієнічних міркуваннях і для отримання повної тепловіддачі, встановлені безпосередньо під вікнами батареї шторами не закривають. Довжина штор в такому випадку відштовхується до радіаторів.

8. Для приміщення з великим вікном, яке виходить на південь, вибирають штори з щільного матеріалу: такі штори повинні зменшити інтенсивність сонячного світла на 20%, розсіюючи його рівномірно по всьому простору. Якщо у вашій квартирі високі стелі і великі віконні прорізи, то вам слід використовувати довгі штори зі складками, що перевищують в 2,5-3 рази довжину карниза.

Якщо висока стеля не відноситься до числа плюсів твоєї квартири, а залишається всього лише недосяжною мрією, то не слід використовувати пишні драпірування і ламбрекени.

9. Якщо кімната велика, можна широку поперечну стіну дещо звузити, навісивши на неї декоративні завіси, спущені до підлоги по обидва боки вікна.

Поділись


Новини партнерів