Жалюзі в сучасному інтер’єрі

Жалюзі – це віконні штори, що складаються з пластинок (ламелей), скріплених шнурами. Як матеріал використовується алюміній (тонкі полоcи), пластик, бамбук, тканина (жаккард, тюль), дерево (смуги деревини, забарвлені і скріплені нитками). Конструкції можуть мати найрізноманітніші колірні, фактурні і конструктивні рішення.

Розрізняють горизонтальні і вертикальні жалюзі, рулонні, ролокасети, жалюзі з електроприводом. Підбрати жалюзі на свій смак ви можете тут http://xn--80ajdfbetm2as1l.xn--j1amh/.

У вертикальних жалюзі ламелі розташовуються вертикально і кріпляться до карнизу спеціальним тримачем. Знизу ламелі з’єднані між собою ланцюжком. Стійкість ламелей забезпечується власною вагою (для алюмінієвих і пластикових жалюзі) або за допомогою важків, вшитих в нижній край тканинних ламелей.

Вертикальне розташування ламелей дозволяє візуально збільшити висоту кімнати, створити додатковий об’єм. Такі жалюзі можуть згортатися до правого або лівого краю карниза, а також – до середини або від середини – до обох кінців карниза.

Пластикові жалюзі не вбирають запахи і побутовий пил, стійкі до ультрафіолету, прості в догляді. Покриття шаром захисного лаку забезпечує довговічність жалюзі.

Вертикальні алюмінієві жалюзі знаходять своє застосування в приміщеннях, до яких висувають високі вимоги щодо пожежної безпеки та гігієни, для оформлення складних за формою віконних прорізів і перегородок. Ламелі в таких жалюзі мають підвищену жорсткість і великий термін експлуатації, не бояться перепадів температури.

Вертикальні тканинні жалюзі – хороша альтернатива класичним шторам, практичні, економічні, можуть застосовуватися для оформлення вікон будинку і в службових приміщеннях. Для виготовлення використовується тканина різної щільності і фактури, яка просочується спеціальним складом, що запобігає деформації, вицвітанню і забрудненню.

Дерев’яні вертикальні жалюзі виготовляють із суцільної деревини спеціальних порід і покривають лаком. Виглядають такі жалюзі дуже ефектно, та свідчать про смак господаря. За дерев’яними жалюзі легко доглядати, досить протирати їх вологою серветкою.

Мультифактурні жалюзі мають ламелі, виготовлені з декількох видів матеріалів (різних видів тканин, комбінації тканин і пластика). Полотно мультифактурних жалюзі може бути будь-яких розмірів, а неповторний малюнок надає приміщенню індивідуальності.

У горизонтальних жалюзі ламелі розташовуються горизонтально і скріплюються шнурами або капроновою драбинкою, що виходить з карниза, в якій розташований механізм управління. Горизонтальні жалюзі практичні і зручні, їх частіше обирають для офісних приміщень.

Горизонтальні жалюзі візуально розширюють простір і оптимальні для невеликих або вузьких приміщень.

Пластикові жалюзі виготовляють з непрозорих ламелей, що дозволяє затемнювати приміщення. Їм не страшні перепади температури і підвищена вологість, вони легко миються.

Горизонтальні алюмінієві жалюзі прості у догляді і експлуатації і можуть бути підібрані до будь-якого інтер’єрного рішення. Ламелі можуть бути матовими або глянцевими. Застосування захисних лаків дозволяє зберегти колір і властивості протягом тривалого часу.

Горизонтальні тканинні жалюзі поширені не менше вертикальних. Виготовляють їх з нетканих і тканих матеріалів, жакарду.

Горизонтальні дерев’яні жалюзі збирають з дерев’яних ламелей, що забезпечує їх екологічність. Жалюзі з дерева – деталь декору, що надає інтер’єру особливу теплоту і затишок.

Рулонні жалюзі (рулонні штори) – конструкція, що складається з ролика-циліндра, на який намотаний рулон щільної тканини і має підйомний механізм (шнур або важіль) з фіксатором. Штори легко розмотуються і збираються в рулон.

Ролети – захисні жалюзі, які згортаються в рулон. Короб, в якому знаходиться полотно, може бути повністю прихований всередині стіни. Використовуються ролети для захисту вікон, дверей, балконів, гаражів та ін.

Жалюзі з електроприводом перший час встановлювалися на великі вікна, розташовані в нежитлових приміщеннях, де ручне управління було ускладнене. Сьогодні їх можна зустріти в житлових будинках і офісах. Для них характерна висока функціональність в поєднанні з декоративними властивостями.

Жалюзі з електроприводом можуть кріпитися до стелі або до стіни над вікном. Електродвигун дозволяє відкривати і закривати жалюзі, розгортати ламелі на будь-який кут. Жалюзі можна встановлювати як в стандартні, так і нестандартні віконні прорізи (арки, еркери).

Монтаж і кріплення. Жалюзі можна встановити над вікном, у віконному отворі, між рамами. Розмір жалюзі залежить від розташування. Горизонтальні жалюзі кріпляться на двох кронштейнах до штапика вікна, вертикальні – в отворі вікна чи до стелі на спеціальних кронштейнах. При бажанні їх можна опустити до підлоги або підвіконня. Роботи з монтажу краще довірити кваліфікованим фахівцям компанії-виробника.

Поділись


Новини партнерів