Купівля житла в новобудові: на що варто звернути свою увагу

Купівля квартири в будинку, який ще тільки будується, має масу позитивних моментів. Це і сучасні проекти будинків, і нові комунікації з енергозберігаючими технологіями, і відсутність можливості конфліктів з минулими господарями.

У https://novabydova.com.ua/ ви можете обрати квартиру на власний смак, з сучасним плануванням в найновіших житлових комплексах. А ця стаття допоможе вам зрозуміти на які нюанси варто звернути увагу перед тим, як почати пошук своєї майбутньої квартири в новобудові.

З чого краще почати?

Ось схема покупки квартири в новобудові, що складається з декількох обов’язкових кроків, список яких можна розширити – але скорочувати не варто.

  1. Аналізуємо ціни на ринку. Ціни на житло зі схожими характеристиками не повинні сильно коливатися. Незвично низька ціна, крім азартного передчуття вдалої покупки, повинна викликати здорову настороженість. Демпінгують зазвичай або ненадійні компанії-забудовники, або ті, які вирили тільки котлован. Чи потрібно вкладати гроші в такий проект? – вирішувати вам. Але якщо достатня кількість людей не вкладе в нього кошти – на будівництво будинку грошей може банально не вистачити, і ви станете власником «потенційно можливих» метрів в довгобуді. Заплативши близьку до ціни вторинного ринку вартість квадратного метра в новобудові, потрібно розуміти, що ви кредитуєте забудовника, адже саме на ці отримані кошти він і буде купувати будматеріали і оплачувати інші складові кошторису. Нічого страшного в цьому, здавалося б, немає – тільки де гарантії, що не наступлять можливі негативні сценарії?
  2. Перевіряємо паролі і явки. Всі контакти компанії-забудовника, будь-які інші доступні дані про неї повинні бути ретельно перевірені і уважно вивчені. Де фізично знаходиться їх офіс? Скільки часу вони в ньому розташовуються і чи перебуває він у їхній власності, чи є орендованим? Чи є стаціонарні міські контактні телефони, чи тільки мобільні? Офіційний сайт компанії розроблений грунтовно – чи на швидку руку? Подібна інформація допоможе зрозуміти, наскільки надійним є продавець, чи не зникне він в один «прекрасний» день, залишивши після себе тільки пару стопок макулатури і непотрібні документи в знятому на місяць приміщенні?
  3. Знайомство з виконавцем. Головні дійові особи в новобудові – замовник будівництва, генеральний підрядник і розробник проекту будинку. Історія і репутація компанії-будівельника розповість про якість проектної документації та надійність її реалізації. Багатоквартирний висотний будинок, побудований без дотримання належної технології закладки фундаменту, відповідності грунтів, буде дуже ненадійним і навіть небезпечним житлом. Кількість будівництв теж може багато чого прояснити. Якщо є вдало завершені – це чудово. А коли бачимо кілька об’єктів які одночасно будуються, але ще не готові – краще пошукати іншого партнера, адже ризики інвестування невиправдано високі. Дані отримувати бажано не тільки з офіційних джерел забудовника – а й з форумів, сайтів відгуків і статей незалежних ЗМІ (не рекламного характеру).
  4. Як просувається процес? Особисто перевірте хід будівництва, причому приїжджайте кілька разів, щоб відстежити динаміку. Перевірте скільки людей задіяно в процесі,  чи завезені якісь запаси будматеріалів, яка є будівельна техніка і як саме вона використовується. При відсутності проблем з фінансуванням та залученням покупців солідні фірми можуть будувати в кілька змін без перерв навіть на темний час доби.
  5. Як і кому платити. Інвестувати можна різними шляхами. Буде це спеціалізований інвестиційний фонд для фінансування будівництва, викуп цільових облігацій або непрозора переуступка прав вимоги – від цього буде залежати, чи перетворяться ваші заощадження в затишне житло, або ж розтануть в повітрі. Розраховуватися за покупку квартири бажано через банківську касу, з зазначенням всіх реквізитів одержувача, з усіма доказами оплати. Якщо ж ні – це серйозна підстава замислитися про сумлінність вашого передбачуваного забудовника.

Підсумовуючи сказане вище, підкреслимо, що квартира в новобудові, без сумніву, привабливе придбання з безліччю приємних бонусів. Щоб вона не принесла розчарувань в майбутньому, будьте дуже уважні і обережні вибираючи проект для інвестування. Не нехтуйте послугами юристів і консультантів – економія тут недоречна.

 

Поділись


Новини партнерів