7 звичних речей, які можуть бути небезпечними, а ми навіть не підозрюємо це

Деякі звичні речі, які здаються нам цілком нешкідливими, можуть становити небезпеку для здоров’я людини і навіть її життя. Наприклад, практично ніхто не здогадується, що навіть звичайна картопля може погубити нас.

Ми недавно натрапили на фотографію картоплини, яка дуже довго пролежала під кухонним столом і перетворилася на щось інопланетне. Один з коментаторів застеріг автора знімка, що гнила бульба може бути вкрай небезпечною. Ми вирішили перевірити цей факт і з’ясували, що це дійсно так. А ще дізналися, що нас можуть позбавити життя та інші неочевидні предмети, такі як хот-доги і торгові автомати.

Картопля

картопля

Багато людей, особливо тих, що живуть в сільській місцевості або в приватних будинках міської межі, заготовляють на зиму картоплю, причому цілими мішками і ящиками. Як правило, овочі зберігаються в погано провітрюваному підвалі або коморі. І іноді так трапляється, що бульби починають гнити (такий сорт попався або вчасно не з’їли). Так ось, якщо в приміщенні відсутня вентиляція, то гази, що виділяються зіпсованою картоплею, можуть привести до смерті.

Тільки в Україні зафіксовано кілька випадків, коли люди спускалися в підвал, щоб перебрати запаси або викинути гнилу картоплю, втрачали там свідомість і врешті-решт гинули.

Справа в тому, що при гнитті цей найбільш споживаний в США овоч виділяє меркаптани, вуглекислий газ і метан. Меркаптани мають різкий нудотний запах, для людини вони вкрай токсичні. До речі, саме цю газоподібну речовину в мізерних кількостях додають в природний газ для виявлення витоку по запаху.

Ще більш небезпечний для людини вуглекислий газ, який накопичується внизу, адже він не має запаху і кольору. У сукупності ці виділені картоплею речовини як раз і можуть забрати життя в людини, що спустилася в підвал, який довгий час був замкнений.

Спрей для тіла

спрей для тіла

Цим косметичним засобом користуються мільйони людей у ​​всьому світі, але мало хто замислюється про те, що його неправильне застосування є небезпечним для здоров’я і навіть життя.

Так, в 1998 році 16-річний хлопець на ім’я Джонатан Кейпвелл з Великобританії загинув через те, що занадто часто і багато користувався дезодорантами. Підліток переживав, що сильно потіє, і часто кропив своє тіло спреями. Найчастіше він робив це в маленькій ванній за закритими дверима або в спальні. І одного разу Джонатан помер від серцевого нападу просто в своїй кімнаті.

Судмедексперти заявили, що в крові юнака було виявлено бутану і пропану в 10 разів більше норми. Нагадаємо, ці гази входять до складу спреїв як пропелленти. І, судячи з усього, вони довгий час накопичувалися в тілі хлопчика.

Торговий автомат

Те, що ви зараз прочитаєте, може здатися несерйозним. Виявляється, торговельні автомати щорічно вбивають більше людей, ніж акули. Наприклад, за даними Комісії з безпеки споживчих товарів США, в період з 1978 по 1995 рік було зафіксовано 37 смертельних випадків, пов’язаних з вендинговими пристроями. В середньому це становить 2,18 смерті в рік. А з 1994 по 2004 рік в США було зареєстровано всього 6 нападів акул, що призвели до летального результату, що в середньому становить 0,6 смерті в рік. Таким чином, торгові автомати дійсно більш смертоносні, ніж акули.

Ось вам свіжа статистика, ще сумніша. У період з 2002 по 2015 рік щорічно від взаємодії з торговим автоматом 1 730 осіб отримували травми, 4 з них виявлялися смертельними. Нагадаємо, це в рік!

Постраждати можна, якщо вендінговий автомат розгойдувати, стукати по ньому, пхати в отвори кінцівки. 400-кілограмовий апарат може перевернутися і впасти на людину, не залишивши їй шансів на життя. Так сталося з канадським студентом Кевіном, який дуже наполегливо хотів дістати кока-колу з отвору.

До речі, найбільш поширена травма, отримана при контакті з торговим автоматом, – травма голови (20% з усіх випадків).

Сушильна машина

машинка для сушки білизни

За інформацією Пожежного управління США, щорічно відбувається приблизно 3 тис. загорянь сушильних машин для одягу. З них 5 випадків виявляються смертельними. Так як вогонь перекидається на інші речі, а потім і на весь будинок, люди не завжди встигають врятуватися.

А основна причина пожежі – недотримання правил очищення цього пристрою. До речі, помічено, що найчастіше сушарки загоряються восени і взимку, особливо в січні.

Меблі (комоди, стелажі)

Згідно інформації Комісії з безпеки споживчих товарів США, в період з 2000 по 2016 рік було зареєстровано в цілому 195 смертей в результаті падіння предметів меблів, таких як комоди і стелажі. Переважна більшість жертв – діти молодше 6 років.

Як правило, багато батьків заради безпеки дитини ховають дроти, закривають розетки вставками, прибирають подалі побутову хімію. І майже ніхто не замислюється про те, що меблі можуть впасти на малюка. Тільки в США приблизно кожні 17 хвилин (!) відбувається перекидання меблів, телевізора або побутової техніки, що призводить до травм.

Один з кращих способів запобігти нещасному випадку – прикріпити до стіни важкі меблі.

Хот дог

За даними Американської академії педіатрії, щорічно понад 10 000 дітей у віці до 14 років потрапляють у відділення невідкладної допомоги в результаті того, що подавилися їжею. До 77 осіб з них помирають. І близько 17% випадків асфіксії, що сталися через їжу, пов’язані з хот-догами.

«Якби кращі інженери світу зібралися і спробували створити ідеальну пробку для дихальних шляхів дитини, то вони винайшли б хот-дог,» – заявив Гері Сміт, директор Центру досліджень травм і політики лікарні Nationwide Children’s.

Сніг

А якщо бути точніше, то його прибирання лопатою. Американські дослідники, які вивчали дані з 1990 по 2006 рік, виявили, що за цей період 1 647 людей померли через зупинку серця, що сталася час чистки території від снігу.

Кардіолог Баррі Франклін і його команда з’ясували, що навіть у здорових молодих людей, які прибирали сніг, пульс і кров’яний тиск підвищувалися сильніше, ніж в ті моменти, коли вони тренувалися на біговій доріжці. «Об’єднайте це з холодним повітрям, через яке артерії звужуються і зменшується кровопостачання, і у вас виникне ідеальний шанс спровокувати серцевий напад», – заявив Франклін.

До того ж багато людей затримують дихання під час важкої роботи, що також створює навантаження на організм. Баррі Франклін вважає прибирання снігу лопатою настільки небезпечним, що не рекомендує займатися цим всім особам старше 55 років.

Поділись


Новини партнерів