13 помилок батьків, через які їхні діти, подорослішавши, будуть жити від зарплати до зарплати

Батькам властиво переживати за майбутнє своїх дітей, і ці переживання штовхають їх на пошук універсальних методів виховання, які допоможуть улюбленим спадкоємцям побудувати хорошу кар’єру і жити щасливо. Але світ змінюється, і старі постулати успішності перестають бути ефективними.

Нам теж є за кого хвилюватися, тому ми всерйоз задумалися над темою, відібравши найшкідливіші методи батьківського виховання, які практично гарантують дітям проблеми з кар’єрою в майбутньому. Автор статті – психолог – зібрала для вас приклади з особистої практики, безумовно, змінивши імена людей і деталі історій.

1. Вимагати визначитися з професією «на все життя»

Ідея про те, що професія повинна бути однією-єдиною на все життя, заздалегідь приречена на провал. Деякі сучасні професії навіть не існували років 10 назад, інші ж, навпаки, просто зникли.

  • З дитинства Андрій любив копатися в комп’ютерах і вивчати різні програми, але батьки вважали це захоплення шкідливим. Одного разу він дізнався про курси тестувальників в інтернеті, отримав дистанційну освіту і тепер досить успішно реалізує себе в цій сфері.
  • 37-річна Тетяна працювала соціологом в великій консалтинговій компанії, але після народження сина не змогла приділяти роботі стільки ж часу, як раніше. Колись Тетяна захоплювалася фотографуванням, про що і згадала в декретній відпустці. Спочатку вона робила незвичайні знімки своєї дитини, потім стала фотографувати дітей подруг і знайомих. Через пару років у Тетяни з’явилася власна студія. Тепер вона заробляє не менше за чоловіка і успішно поєднує роботу з турботою про сім’ю.

2. Забороняти бути неідеальним

Зазвичай вимоглива мама сама намагається бути зразково-ідеальною, а в міру дорослішання малюка претензії ростуть і до нього: недостатньо хороший малюнок, недосконало заправлене ліжко, неідеальне навчання в школі. Дитину критикують і лають, але не дають можливості виправитися. Діти мам з приставкою «ідеальність» або самі виростають перфекціоністами, або з низькою самооцінкою і повною зневірою у себе. Як відомо, обидва варіанти погано позначаються на розвитку кар’єри.

  • Мама завжди говорила Ані: «До чого ж ти неакуратна, ну подивися на Любу – вона така чистенька». Всі спроби дівчинки «стати як Любочка» закінчувалися невдачею і ще більшою критикою. При цьому мама не давала дочці навіть шансу виправитися і навчитися простим побутовим речам. Зараз Ганні 25 років, і вона до сих пір порівнює себе з іншими людьми – на користь останніх, звичайно.

3. Вчити збирати гроші

Життя не стоїть на місці, і вчорашні способи заробити або заощадити кошти сьогодні навряд чи працюють. Ніхто не знає, які навички нам знадобляться, щоб вижити в нових економічних умовах. Ось чому так важливо вчити дітей бути гнучкими до змін, а не накопичувати кошти.

  • Дідусь Вікторії все життя збирав гроші на «всякий випадок», але, коли цей випадок прийшов разом з дефолтом, накопичена сума перестала мати будь-яку значущість. Все це відбувалося на очах у вже дорослої онучки, тому тепер вона готова до того, що економіка може звалитися в будь-який момент, а краще накопичення коштів – це вкладати в розвиток навичок і здібностей.

4. Не дозволяти висловлювати почуття

Іноді дорослі намагаються переконати дитину в тому, що її почуття неправильні: набив шишку – це зовсім не боляче; злитися на однолітка, який лопаткою по голові в пісочниці вдарив, соромно; сумувати, коли є привід, не положено. Звичайно, батьки намагаються замінити реальні почуття дитини на «прийнятні» зовсім не з поганих намірів, а з метою виховання. Але важливо розуміти, що одна з головних навичок сучасної людини – перебувати в злагоді зі своїми почуттями, емоціями і потребами.

  • Аліні 37, але вона до цих пір згадує, як одного разу мама змусила віддати якійсь дівчинці її красиву ляльку. «Погано бути такою жадібною, соромно злитися через іграшки», – говорила мама. Ляльку так і не повернули, а Аліна довгий час вчилася відмовляти нахабним людям, в тому числі керівництву і колегам. Кожен раз, вимовляючи слово «ні», Аліна відчувала почуття провини.

5. Не заступатися за дитину перед чужими людьми

Кожній дитині важливо знати, що в будь-якому конфлікті, що б не сталося, батьки будуть справедливими, а не стануть повністю довіряти словам вчительки, директора школи або сусідської бабусі. Дозволяючи синові або доньці відстоювати свою позицію перед авторитетними людьми, але із застереженням, що дитина сама несе відповідальність за свої вчинки, батьки формують у ній адекватну самооцінку і відповідальне ставлення до власного життя.

  • Анастасію виховувала бабуся, і її улюбленою фразою була «А що люди подумають?» Бабуся любила Анастасію і бажала їй тільки добра, але постійно орієнтувала внучку на громадську думку. Анастасія досі не навчилася приймати вольові рішення і навіть при виборі десерту в кафе орієнтується на думку подруг.

6. Ставити в приклад успішних людей

У кожного покоління є свої герої, яких намагаються наслідувати. В останні кілька десятиліть мейнстрімом стали історії про особистий успіх багатих і впливових людей. Здавалося б, вивчай їх життєвий шлях і будь щасливий, але чомусь такий спосіб не працює, а інакше всі любителі подібної літератури давно б розпрощалися з матеріальними проблемами.

  • Микита з дитинства захоплювався комп’ютерами. Одного разу тато прочитав йому історію успіху Стіва Джобса – з тих пір юний комп’ютерний геній збирав про засновника Apple будь-яку інформацію. Коли підійшла пора вибирати університет, Микита вирішив, що вища освіта йому не потрібна, адже його заочний ментор обійшовся без диплома. І все ж йому довелося вступити до вузу, щоб отримати хорошу посаду. Тепер Микита жартує: «Що для Стіва Джобса добре, для простого хлопця – проста втрата часу».

7. Демонструвати складності дорослого життя

Немає нічого поганого, якщо діти іноді бачать своїх батьків сумними. Погано, коли це трапляється на постійній основі. В такому випадку відбувається або зміна ролей в сім’ї, коли дитина намагається стати опорою, або, спостерігаючи, наскільки «жахливе» доросле життя, боїться дорослішати. Але ж для професійних досягнень необхідний дорослий, впевнений підхід.

  • Батьки Євгенії часто сварилися. До всього іншого дівчинка постійно вислуховувала від мами, що життя дуже складне, а їх сім’я не дуже щаслива в порівнянні з іншими. У 17 років Євгенія вступила до університету і виїхала в інше місто, але їй довелося багато працювати над собою, перш ніж перестати пасувати перед іншими, більш «успішними» людьми.

8. Не дозволяти сваритися

Мабуть, одна з найголовніших професійних навичок – це навик взаємодії з людьми. Важливо навчити дитину не тільки дружити, але і правильно сваритися. Думки у людей не завжди збігаються, але можна по-різному висловлювати свої емоції. Чим раніше ми це розуміємо, тим легше і швидше нам дається взаємодія, в тому числі в професійній сфері.

  • Діана все життя намагалася уникати конфліктів: їй простіше було погодитися з опонентом, ніж втягуватися в сварку. Вона з дитинства знала, що «хтось повинен бути розумнішим», але така стратегія завжди працювала проти неї. Одного разу Діана прочитала про техніку Я-повідомлень і активного слухання і вирішила практикувати це в професійній сфері. У неї добре виходило демонструвати співрозмовнику увагу до його слів і в той же час пояснювати свої почуття, коли хтось намагався скористатися її безвідмовністю. Спочатку люди дивно сприймали такий стиль спілкування, але пізніше конфлікти з колегами стали більш конструктивними і почали приводити до взаємовигідних рішень.

9. Не шукати інформацію поза школою

Важливо розрізняти навчання в школі і освоєння нового. Уроки з підручниками можуть здатися нудними, зате походи в музеї, театри чи галереї – це не тільки відмінний привід провести час з сім’єю, але й можливість розширити кругозір.

  • Автор цієї статті завжди буде пам’ятати, як в дитинстві дідусь вперше відвів її в міський краєзнавчий музей. З тих пір вона захоплюється історією, любить дивитися документальні фільми, подорожувати і ніколи не сумує – всі накопичені знання не раз допомагали їй на професійному шляху.

10. Не дозволяється користуватися соціальними мережами

Соціальні мережі насправді така ж платформа для спілкування, як колись вуличні двори. Діти в лічені дні опановують різні корисні навички за допомогою вбудованих в інтернет-спільноти програм. Правила безпеки ніхто не відміняв, але зовсім забороняти соціальні мережі як мінімум жорстоко.

  • Мама 10-річної Аріни дуже здивувалася, коли побачила, що її донька навчилася знімати класні відео. Але ще більше здивувалася, дізнавшись, що Аріна освоїла цей навик за допомогою інтернет-ресурсу TikTok. Тепер створення коротких кліпів – нове сімейне захоплення.

11. Не дозволяти заводити домашню тварину

Часто батьки використовують політику тотальних заборон з метою власної зручності. Наприклад, не дозволяють заводити домашнього вихованця, тому що це вимагає додаткових витрат, прибирання, відповідальності. Батьків можна зрозуміти: занадто багато справ, занадто багато турбот, занадто багато втоми, щоб вносити в своє життя якусь частку хаосу. Але важливо розуміти, що слухняна дитина виросте зручною для інших людей.

  • Одного разу Максим привів додому цуценя, яке знайшов у дворі. Хлопчик жив з батьками в приватному будинку з великим двором, так що умови дозволяли завести вихованця. Але мама Максима порахувала інакше, адже догляд за собакою вимагає багато зусиль. Максим виріс слухняною людиною, але так і не зрозумів, що дитинство давно закінчилося і не варто чекати схвалення інших людей, щоб щось змінити в своєму житті.

12. Загартовувати характер за допомогою професійного спорту

Всупереч думці, що спорт дисциплінує і загартовує характер, серйозні заняття в спортивних секціях небезпечні не тільки для здоров’я, але і для психіки дитини. Чемпіонами, на жаль, стають одиниці, на інших же тренери дивляться як на вихованців другого сорту. В юному віці досить нелегко впоратися з такою несправедливістю, і низька самооцінка формується дуже швидко. До того ж діти, які з різних причин кидали заняття, не розуміли, чим далі займатися в житті.

  • Мама Ніни в дитинстві займалася художньою гімнастикою, але через травму ноги їй довелося залишити мрію стати призером Олімпійських ігор. Коли Ніні виповнилося 3 роки, її теж віддали на гімнастику, але дівчинці так і не вдалося досягти високих результатів. У підсумку Ніна запустила навчання в школі, відчувала себе невдахою і довго не могла визначитися, що ж їй вдається найкраще. Зараз вона вчиться на дитячого психолога і буде допомагати батькам уникати помилок у вихованні дітей.

13. Платити гроші за оцінки

З цього приводу до цих пір ведуться дискусії. Але якщо подивитися на ситуацію з боку ринкових відносин, то зазвичай платить той, хто більше зацікавлений, а виконавець надає послугу за гроші.

  • Батьки Аліни вирішили заохочувати доньку грошима за гарне навчання. Дівчинка дійсно отримувала високі бали в школі, і здавалося, що експеримент працює. Але одного разу з’ясувалося, що Аліна розповідає вчителю про свої вигадані хвороби і навіть обманює, що батьки весь час сваряться. Звичайно, педагог шкодував «бідну дівчинку» і завищував оцінки. З тих пір батьки перестали давати доньці гроші за оцінки і звернулися до дитячого психолога.

З якими з перелічених батьківських помилок у вихованні дітей ви згодні? Чи є у вас власні методи ростити дітей так, щоб їх кар’єра склалася успішно? Поділіться з нами?

Поділись


Новини партнерів