6 нешкідливих звичок, через які ви вигораєте на роботі

Як не крути, але робота займає більшу частину нашого життя. Тільки одні щасливчики летять на неї як на свято, а інші йдуть на роботу як на каторгу. Однак і в першому, і в другому випадку завжди є ризик впасти в апатію і втратити смак не тільки до справи, нехай і улюбленої, а й до життя в цілому.

Хоч ми і обожнюємо свою роботу, але професійне вигорання не чуже нікому, і нам в тому числі. Тому ми вирішили знайти найтиповіші причини цього неприємного явища і розібратися, що з ними робити.

1. Ви любите свою роботу через колег

Ви вважаєте, що ваш колектив найкращий у світі. Посиденьки з друзями відрізняються від робочих буднів тільки інтер’єром, а склад учасників завжди один і той же. Це тривожна ознака. Незабаром ви просто втомитеся від цих людей, а теми для обговорень, як правило, будуть крутитися навколо робочих питань. Така одноманітність здатна викликати огиду не менше, аніж тривала монодієта.

Що робити? Заводити нові знайомства і друзів. Це не означає, що вам потрібно припинити спілкуватися з колегами в неробочий час – можна просто розширити своє коло спілкування, і життя стане різноманітнішим.

2. Працюєте разом з вашим чоловіком/дружиною

У вас все в порядку з особистим життям. Але воно вже тісно переплелося з роботою і стало все більше нагадувати день бабака. Разом зі своєю другою половинкою ви йдете з дому на роботу і назад, проводите разом цілий робочий день. І так як мінімум 5 днів в тиждень. І на вихідних ви знову разом. Теми ваших розмов все частіше стосуються робочих питань, а вдома так чи інакше витає корпоративний дух. Можете уявити, як скоро при такому розкладі ви втомитеся один від одного?

Що робити? Для деяких пар робота в різних місцях могла б стати єдиним порятунком. Але можна як мінімум знайти собі різні компанії для дозвілля: своє коло по інтересам допоможе відволіктися, відпочити одне від одного і згадати, що означає сумувати за партнером. А це корисно для відносин. Ви можете навіть спробувати з’їздити у відпустку окремо. Громадська думка навряд чи схвалить такий хід, але яка різниця, коли на кону сімейне благополуччя.

3. У робочий час займаєтеся чим завгодно, крім роботи

Буває, видається вільна хвилинка, і ми витрачаємо перерву на спілкування з колегами або чаювання. Таке перезавантаження дуже важливе. Однак якщо ви цілий день фарбуєте нігті, обговорюєте новини або гортаєте стрічку соцмереж, це, мабуть, гірше, ніж нескінченний цейтнот. Коли ви постійно томитеся від неробства, то втомлюєтеся набагато швидше і, як наслідок, вигораєте.

Що робити? Відмовлятися від роботи, на якій ви не затребувані як фахівець. Підходьте до начальства і заявляйте про свою готовність брати на себе більше обов’язків. І нехай на вас подивляться як на божевільного, головне – професійний розвиток та почуття задоволення в кінці непростого, але продуктивного дня.

4. Ви перфекціоніст

Оточуючі говорять, що ви занадто суворі до себе? Ви не можете зупинитися, поки не зробите роботу ідеально? Психологи впевнені, що перфекціонізм не найкраща риса психіки. А ще це зворотна риса прокрастинації. Адже, якщо ви не можете зробити щось добре, то не робите взагалі.

Що робити? Якщо ви помітили за собою прагнення все робити ідеально, спеціально зробіть що-небудь «на четвірку». А краще взагалі перестаньте ставити собі і оточуючим оцінки.

5. Не стежите за своїм здоров’ям

Ігноруючи тривожні сигнали, які надсилає організм, ви ризикуєте стати мішенню різних захворювань. Люди, які буквально працюють на знос, в якийсь момент не просто вигорають, а можуть взагалі тимчасово втратити працездатність. Ну який з вас працівник, коли ви лежите в ліжку з ангіною?

Що робити? Регулярно проходити медичні обстеження і прислухатися до найменших тривожних дзвіночків. Адже, як би банально це не звучало, хворобу дійсно набагато простіше попередити, ніж лікувати.

6. Ви трудоголік

Якщо ви не уявляєте своє життя без роботи, то ви в зоні ризику. Рано чи пізно ентузіазм зміниться апатією. А разом з нею не просто впаде працездатність, але й може виникнути хронічна втома і навіть істотно погіршитися здоров’я.

Що робити? Згадати, коли ви останній раз брали відпустку. Якщо з ходу цього зробити не вдалося, пора взяти тайм-аут. Дозвольте собі заслужений відпочинок, залишивши комп’ютер і все, що може нагадувати про роботу, вдома.

Поділись


Новини партнерів