Як визначити якість води з-під крану, витративши мінімум часу і грошей

1 людина з 10 на Землі не має доступу до чистої води. Однак наявність водопроводу не завжди гарантує якість води і відсутність домішок. Проте, сьогодні в мережі гуляє безліч способів перевірки води в домашніх умовах.

Ми перевірили найпопулярніші з цих способів, що зрозуміти, якими з них можна користуватися кожного дня. В кінці ми приготували для вас бонус з простими порадами про перевірку якості води.

1. Зважування

Суть: налити однакову кількість води з різних джерел (кран, фільтр і так далі) і зважити. Більш якісна вода буде легша за інші зразки.

Результат: ми кілька разів виміряли 200 мл холодної водопровідної води разом зі склянкою, і кожен раз виходила приблизно одна і та ж цифра – 253 г. Незважаючи на наявність мірної склінки, наливати однакову кількість води з фармацевтичною точністю не виходить: одна крапля може осісти на стінці і зіпсувати всю картину. Другий зразок – вода з фільтра. В цілому її вага дійсно виходила меншою за водопровідну приблизно на 1-2 г – 252-251 г.

Вага кип’яченої водопровідної води виявилася такою ж, як у водопровідної – 253 г. Заради інтересу ми виміряли вагу кави з молоком – 258 г. Подібне дослідження є сенс проводити тільки в лабораторних умовах: найдрібніша похибка може все зіпсувати, і експеримент буде безглуздим.

2. Миття рук

Суть: якщо при митті рук милом утворюється велика кількість піни, вода м’яка. Піни мало – вода жорстка.

Результат: ми провели дослідженння з водопровідною та водою з колодязя. Остання проходить тільки механічну очистку фільтрами. Щоб намилити руки в ній, пішло більше часу: піна раз у раз зникала, а після цього хотілося якомога швидше нанести крем. У водопровідній воді мило давало більше піни, а руки не були настільки сухими.

Вважається, що жорстка вода погано впливає на волосся, але сама по собі наявність у воді солей кальцію і магнію (саме таку воду називають жорсткою) робить волосся ослабленим. Якщо ви помітили, що вода впливає на волосся, швидше за все, справа не тільки в жорсткості: вплив можуть надавати домішки або зміна раціону. А ось стан шкіри через жорстку воду може погіршитися: захисні функції шкірного покриву знижуються. При тривалому впливі шкіра стає більш схильною до розвитку інфекцій і екземи.

3. Визначення кольору води за допомогою аркуша паперу або книги

Суть: поставити склянку з водою на білий аркуш або навпроти нього і оцінити колір: деякі домішки дають темний колір. Інший варіант дослідження – поставити склянку з водою на книгу і спробувати прочитати через неї текст.

Результат: на фотографії зліва – вода з того ж джерела, що і в попередньому пункті. Холодна вода абсолютно прозора, ніяких зайвих відтінків немає. На правому фото – вода з-під крану без фільтра. Текст добре читається, але виникає питання: наскільки забрудненою повинна бути вода, щоб через неї не можна було прочитати текст? Вказаний спосіб не дозволяє визначити жорсткість води, тому працює тільки наполовину.

4. Заморожування

Суть: заморозити воду, після чого вивчити лід. Якщо він прозорий – в воді немає домішок.

Результат: лід вийшов не зовсім каламутним, але й прозорим його важко назвати. Лід краще розглядати двічі: одразу після того, як дістали з морозилки, і коли він почне танути. Це допоможе краще оцінити результат. В Естонії, де проводився цей тест, відомості про якість води є у відкритому доступі. У нашому випадку вона досить жорстка і з домішками: в ній є фтор, кальцій і залізо. Було корисно показати дитині простий і дієвий спосіб аналізу, підтвердивши потім отримані висновки науковими даними.

5. Проціджування через папір або фільтр-пакет

Суть: взяти фільтр-пакет для кавоварки або паперовий рушник, помістити в лійку і налити воду. Якщо на папері залишаться частинки, розводи, значить, вода поганої якості.

Результат: ми перевіряли воду в одному з мегаполісів і використовували паперові рушники, наливши через них в пляшку 200 г води. Коли папір висох, на ньому не було ні розводів, ні сторонніх часток. Або вода настільки хорошої якості, або спосіб перевірки не працює. Застосовувати його не радимо, тому що аналіз вимагає занадто багато часу: по вологій воронці важко зробити висновки про забруднення, а висихає вона кілька годин.

6. Перевірка за допомогою рідкого мила

Суть: в склянки з водопровідною і бутильованою водою налити рідке мило. Якщо після розчинення вода стане каламутною, то в ній є домішки.

Результат: в дослідженні аналізували воду з болгарської столиці. Зліва вода бутильована, праворуч – водопровідна, склянки виглядають однаково. У Софії вода не жорстка, що помітно за станом шкіри і волосся. Спосіб визначення якості води не найкращий, адже жорсткість набагато простіше визначити, просто помивши руки водою і поспостерігаючи за їх станом.

Висновок: перевірити якість води вдома можна, але не всі способи для цього підходять.

Ми випробували не всі існуючі способи домашньої перевірки води. З тих, що ми протестували, найбільш ефективними виявилися перевірки за допомогою піни, заморожування і аркуша паперу. Решта виявилися або ненадійними, або занадто складними.

Бонус: як розібратися в видах бутильованої води

Вода в пляшках буває першої і вищої категорій. У першій немає (або дуже мало) корисних речовин – кальцію, магнію і так далі. У води вищої категорії в складі ці речовини є. Популярні марки вказують на етикетках, що їх продукція – доочищена водопровідна вода.

Крім цього, воду ділять на мінеральну, артезіанську і талу. Мінеральну п’ють по медичним показаннями: в ній багато мікроелементів, солей і інших корисних речовин. У «мінеральної столової» і «мінеральної питної» їх набагато менше. Найчастіше це звичайна артезіанська вода, яка видобувається зі свердловин. Вона фільтрується за рахунок проходження через кілька шарів ґрунту. Тала або льодовикова вода обов’язково повинна видобуватися в місцевості, де є льодовик.

Поділись


Новини партнерів