12 фраз, які батьки не повинні говорити своїм дітям (якщо бажають їм щастя)

Без сумніву, люблячі і свідомі батьки бажають своїм дітям всього найкращого. Для цього вони контролюють кожен крок дитини, невпинно повчають, наставляють і мотивують її. Однак певні фрази дорослих, які на перший погляд здаються абсолютно нешкідливими, можуть завдати серйозної шкоди дитячій психіці, яка ще не сформувалася. Подібні слова ми часто вимовляємо на автоматі, навіть не замислюючись, адже більшість з нас чули їх від своїх батьків, пише Жіночий Світ.

Опираючись на думку психологів, ми розібралися, які фрази, сказані на адресу дітей сьогодні, можуть вплинути на принципи сприйняття ними життя на довгі роки вперед.

«Ти зможеш стати, ким захочеш»

Всіляко підтримувати дітей в їх захопленнях і цілях на майбутнє – це чудово. Однак надмірна амбітність дітей, як показали дослідження, може чинити негативний вплив. Важливо донести до своїх дітей, що у них повинен бути запасний план на випадок, якщо їм не вдасться реалізувати свої мрії стосовно кар’єри. Не кожна дитина може стати талановитим хірургом, космонавтом або зіркою футболу, навіть якщо буде старанно працювати для досягнення своєї мети. І це абсолютно нормально.

Завдання батьків – виростити дитину реалістом, навчити ставити досяжні цілі і підготувати до того, що в житті можуть чекати розчарування.

«Роби через не можу»

У випадку з фізичними навантаженнями такі настанови можуть заподіяти дитині шкоду. Найчастіше це стосується батьків, які намагаються через дітей реалізувати свої нездійснені мрії, наприклад бути балериною або зіркою спорту. Надто інтенсивні тренування загрожують травмами, які можуть перекреслити майбутнє вашої дитини. Навчіть її прислухатися до власного тіла і вчасно реагувати на біль і дискомфорт.

«Ти весь в батька / матір»

Немає нічого поганого в тому, щоб порівнювати дітей з ким-небудь з рідних в позитивному ключі. Але найчастіше подібні фрази носять негативний характер. Причому критиці піддається поведінка не тільки дитини, але і батька. Це збиває дітей з пантелику і змушує вибирати сторону мами чи тата, прагнути догодити комусь одному з них.

«Ти кращий за всіх / Тобі немає рівних»

Навіть якщо ви говорите такі фрази з найкращих спонукань, ідеалізування дитини може мати негативні наслідки для її самооцінки. Це призводить до того, що діти не наважуються пробувати себе в чомусь новому, боячись, що зазнають невдачі і не виправдають очікування батьків.

«З’їж брокколі / шпинат / цвітну капусту, це дуже корисно»

На думку дослідників з університету Чикаго, для дітей слово «корисний» з часом стає синонімом слова «несмачний». Через це вони можуть відмовлятися від будь-якої здорової їжі, навіть не спробувавши її. Якщо ви хочете, щоб ваша дитина з’їла, наприклад, цвітну капусту, краще скажіть, що вона смачна і хрустка.

«Не бий сестру / брата»

Коли нас переповнюють негативні емоції або злість по відношенню до конкретної людини, це абсолютно нормально. Як діти, так і дорослі часто не в змозі вплинути на свої почуття, але ми можемо знайти спосіб керувати ними. Саме цього потрібно навчити дитину – приймати емоції і контролювати свою реакцію на них. Фрази «не бий брата» або «не ображай сестру» без пояснення причин недостатньо. Жодна дитина не відповість на них: «Добре, не буду!»

Намагайтеся донести до своїх дітей, що вони не повинні пригнічувати свої емоції, однак направляти їх на заподіяння фізичної шкоди близьким неправильно. Запропонуйте дитині виплеснути негатив на подушку або іграшку, намалювати картинку, яка відображатиме її почуття, або просто описати їх словами.

«Не переймайся через дурниці»

Не применшуйте проблеми своєї дитини. Можливо, для неї це зовсім не дурниця, навіть якщо мова йде про втрачену іграшку. Демонструючи дітям зневагу, ви можете втратити до них довіру, а це загрожує тим, що в більш дорослому віці вони не прийдуть до вас за порадою чи допомогою, якщо проблема буде дійсно серйозною.

“Давай я тобі допоможу”

Уміння дитини визначати, коли їй дійсно потрібна стороння допомога, а коли вона може впоратися самостійно, – одна з найважливіших навичок, які ми повинні придбати в ранньому віці. Багато батьків випереджають потреби своїх дітей, наприклад, допомагаючи їм з домашнім завданням, яке вони цілком могли б зробити самі. У дорослому житті такі люди потім насилу беруться за нову для них роботу, побоюючись невдач.

«Не чіпай – зламаєш!»

Якщо ви будете постійно повторювати подібного роду фрази, це призведе до того, що дитина стане скутою і невпевненою в собі. Після таких слів малюк і правда, найімовірніше, упустить або поламає річ, адже ви заздалегідь налаштували його на такий результат. У дорослому житті ця людина може боятися будувати кар’єру – вона буде впевнена, що у неї нічого не вийде, а значить, і починати не варто. Якщо ви боїтеся, що дитина може зламати або зіпсувати якусь цінну річ, краще скажіть: «Будь обережніше з цим. Я переживаю, як би воно не розбилося».

“Ти такий розумний!”

На перший погляд, ця фраза здається хорошим способом похвалити дитину, проте вона може переконати її в тому, що для досягнення успіху не обов’язково прикладати зусилля, адже вона володіє особливим талантом або розумом від природи. Краще заохочувати роботу і старання дітей, а не їх якості. Наприклад: «Ти так старанно працював над цим проектом», «Я вірив, що у тебе все вийде, адже ти стільки часу і сил витратив на завдання».

«Мама не плаче, все в порядку»

Намагаючись захистити свою дитину від переживань, деякі батьки одягають перед нею щасливу маску і прикидаються, що все добре, коли їх самих переповнюють емоції. Однак діти дуже тонко відчувають фальш, і це їх лякає. Якщо ви будете придушувати негативні емоції і імітувати позитивні, це погіршить не тільки ваше самопочуття, але і відносини з дитиною. Вам не обов’язково розповідати їй про все, що трапилося, проте дітям важливо на своєму прикладі показати, що вони не повинні соромитися власних почуттів.

«Не розмовляй з незнайомцями»

У випадку з маленькими дітьми ця концепція дуже складна для розуміння. До того ж вони можуть почати цуратися всіх незнайомців, в тому числі тих, хто намагається їм допомогти, наприклад поліцейських або пожежних. Замість того, щоб забороняти дитині спілкуватися з будь-якими перехожими, краще поясніть, як потрібно поводитися в конкретних ситуаціях, наприклад якщо який-небудь підозрілий чоловік запропонує їм цукерки і покличе до себе додому.

Джерело

Поділись


Новини партнерів