Як прибрати кухню по методу Марі Кондо: 10 порад від королеви порядку

Знайомтеся, Марі Кондо – чарівна японка, яка до 30 років встигла увійти в сотню найвпливовіших людей світу за версією журналу Time. Її книги по організації домашнього побуту перекладені різними мовами світу і продані загальним тиражем понад 8 млн примірників. З січня 2019 року Netflix запустив реаліті-шоу «Прибирання з Кондо», рейтинг якого побив навіть найпопулярніші кулінарні програми, пише Жіночий Світ. У цієї жінки дар розгрібати завали!

Якщо вірити принципам прибирання Марі Кондо, в будинку місце тільки речам, що приносять радість. З усім іншим потрібно прощатися і якомога швидше. Адже захаращений простір розсіює увагу, відволікає від того, що в житті є дійсно важливим. Як тільки людина позбавляється від зайвого, у неї з’являються сили і натхнення на вирішення давно підвішених в повітрі завдань.

Марі Кондо в буквальному сенсі перевернула безліч квартир і будинків! У цій статті ми розповімо, як за методом «Конмарі» прибрати кухню і знайти бажану гармонію.

Стратегія

Коли від кількості речей стає душно, скажіть собі «Стоп!», озирніться і в цю ж секунду прийміть рішення змінити своє життя. Створіть план прибирання, поділіть простір на зони і наводьте порядок в кожній з них по черзі. Від холодильника – до нижніх шафок з крупами, потім перейдіть до полиць з посудом і так далі. Виділяйте по 20 хвилин в день для кожної зони. Навпроти виконаних пунктів в списку ставте галочку – так ви відчуєте ще більше радості від виконаної роботи.

Радість

Згадайте головну установку: залишаємо лише те, що приносить радість. Електровафельниця, яка припадає порохом, ні разу не використана супниця, набір милих непрактичних піал – на вихід! Необов’язково все викидати. Влаштуйте щось на зразок гаражного розпродажу. Напевно серед ваших сусідів знайдуться люди, яких ці речі порадують.

Практичність

Вам точно потрібні 4 практично однакових віночки, 2 овочечистки, 3 штопора різної величини? Позбавляйтеся від дублікатів як мінімум хоча б для того, щоб вони не займали місце на кухні. Ми впевнені, ви знайдете кому подарувати зайве.

Користь

Незвичайні скребки для цедри, контейнер для рибної луски, ножиці для зелені, фігурний ніж для бананів … Коли бачиш в Мережі ці штуки, складно втриматися від покупки. На ділі вони виявляються марними, зате займають купу місця в ящику. Попрощайтеся з ними будь-яким зручним для вас способом.

Здоров’я

Викиньте з холодильника всю прострочку – тут без варіантів. Зазвичай залежуються забуті соуси, сир, зелень. Не купуйте продукти про запас: заощадите – раз, зможете харчуватися різноманітніше – два, не дасте шансу розмножуватися бактеріям і цвілі в холодильнику – три. Приготовану їжу перекладайте в акуратні контейнери, а не відправляйте в холодильник відразу в каструлі.

Сусідство

Добросусідські відносини – це прекрасно, тільки якщо сусіди не нищить їх міль та жучки. Перегляньте крупи, спеції, макаронні вироби і викиньте упаковки з незваних гостей. Надалі зберігайте сипучі продукти в щільно закриваються скляних банках.

 

 

Контроль

Пакет з пакетами є на кожній кухні. Ну не викорінити це явище, і все! Пропонуємо перебрати і скоротити його вміст, а потім перемістити в ергономічний контейнер. Пакети складіть конвертиками вертикально в ряд, як документи в папці.

Пам’ять

Бабушкин чайний сервіз може викликати ніжні почуття, але як бути з тим, що в ньому давно відсутня половина чашок і блюдець, а друга половина щербата? Пропонуємо підійти до питання творчо. Ви навіть не уявляєте, що можна зробити зі старим посудом!

Раціональність

Використовуйте увесь доступний простір кухні. Наприклад, ніша під раковиною найчастіше служить схованкою для сміттєвого відра. У той час як правильна її організація заощадить багато місця. Використовуйте всю висоту кухонних шафок. Існує чимало підвісних органайзерів для кріплення до поличок. Користуйтеся вкладишами для висувних ящиків.

Система

Хочемо, щоб потрібні предмети були на підхваті, а отримуємо скупчення пилу, жиру, бруду. В результаті мити доводиться не тільки стільницю, але і всі ці “надзвичайно” важливі виставлені баночки і підставки. Ховайте в шафки все, що можете, економте свій час!

Життя не повинне перетворюватися в нескінченне прибирання. Організуйте простір на кухні так, щоб ви могли максимально швидко навести там чистоту. Любіть себе і свій будинок! А якщо стаття вам сподобалася, будь ласка, поділіться нею з друзями.

Джерело

Поділись


Новини партнерів