9 порад від вчених, які допоможуть схуднути без виснажливих дієт

314

Більшість людей хоча б раз у житті намагалися скинути зайву вагу, навіть якщо вона була незначною. Однак згідно з даними дослідників з університету штату Пенсільванія, справді схуднути і зберегти стрункість вдається лише одній людині з шести. Але якщо дотримуватися кількох нескладних правил, втратити вагу і зберегти результат можна буде швидше і простіше.

Ось добірка доведених наукою фактів про продукти, які позитивно впливають на втрату зайвих кілограмів.

1. Додавайте до раціону корисні жири

У спробі знизити кількість калорій варто уникати продуктів, багатих на жири, таких як горіхи, насіння, сир, олії. Однак жир перетравлюється довше, ніж білки і вуглеводи, а отже, відчуття ситості при вживанні таких продуктів збережеться надовго.

Також мононенасичені жири допомагають організму активніше засвоювати різні корисні речовини і вітаміни – лікопін, лютеїн, бета-каротин.

2. Не переоцінюйте витрат калорій під час фізичної активності

Дослідники з’ясували, що люди з надмірною вагою під час дієти схильні завищувати кількість спалених під час занять спортом калорій на 126%. Внаслідок цього вони дозволяють собі більше їжі, вважаючи, що витратили багато енергії на тренуванні.

Після заняття необхідно підкріпитися, але не виходячи за рамки розрахованої добової кількості калорій. В іншому випадку ефект від спорту мине намарно.

3. Ретельно мийте овочі та фрукти

Овочі та фрукти можуть стати причиною зайвої ваги, якщо … погано їх мити. Річ в тому, що пестициди на їх шкірці уповільнюють метаболізм і навіть можуть стати причиною зайвої ваги. Ці речовини покликані захищати урожай від шкідників, але істотно впливають і на здоров’я людини.

Пестициди порушують роботу щитовидної залози, що призводить до гормонального збою. За припущеннями дослідників, вони ще й ушкоджують мітохондрії – елементи клітин, що відповідають за перетворення корисних речовин (поглиненої їжі) в енергію.

4. Вдихайте запах оливкової олії

Німецькі вчені з’ясували, що додавання оливкової олії до їжі сприяє швидкому й ефективному відчуттю ситості. Більш того, виявилося, що навіть запах цієї олії продовжує час підтримки постійного рівня цукру в крові, тим самим рятуючи нас від виникнення почуття голоду. Причому найбільша кількість сполук, що блокують голод, знаходиться в італійських сортах олії.

5. Їжте із задоволенням

Наш апетит багато в чому регулюється гормоном під назвою грелін. Його рівень підвищується від стресу і знижується у відповідь на задоволення від спожитої їжі. Простіше кажучи, якщо ви поїли із задоволенням, то голод відчуєте нескоро, а ось якщо насилу запихали в себе ненависний сир, досить швидко знову потягнетеся до холодильника.

Тому якщо якийсь продукт викликає у вас відверту огиду, краще замінити його на той, що вам до душі або постаратися його розсмакувати і все-таки отримати задоволення.

6. Вибирайте правильну пасту

Глікемічний індекс показує, з якою швидкістю організм засвоює продукти. Чим нижчий глікемічний індекс продукту, тим повільніше цукор з нього буде надходити до крові. Отже, організм буде виробляти невеликі дози інсуліну для його переробки.

В іншому випадку, якщо в кров надійде дуже багато цукру відразу, нашому тілу доведеться виробити відразу велику порцію інсуліну. А він, у свою чергу, подасть сигнал мозку, що пора б знову підкріпитися. Таким чином, продукти з низьким глікемічним індексом більше «вигідні» для тих, що худнуть.

Як виявилося, різні види пасти мають різний глікемічний індекс. Згідно з висновками дослідників, найкращим варіантом є спагетті, друге місце займають макаронні зірочки, ну а найвищий глікемічний індекс у макаронів.

7. Приймайте добавки кальцію, якщо не любите молочних продуктів

Багато людей не перетравлюють молочних продуктів, тому видаляють їх зі свого раціону. Однак молоко і сир – цінні джерела кальцію, який, за словами науковців, прискорює метаболізм жирів. Вага учасників експерименту, які приймали кальцієву добавку, знизилася на 26-70% в порівнянні з контрольною групою.
Тому якщо ви не дружите з лактозою, спробуйте приймати добавки з кальцієм і вітаміном D: так він краще засвоюється.

8. Вибирайте тверду їжу на сніданок

Те, що сніданок корисний, вчені встановили давно. Тепер вони пішли далі й активно досліджують вплив складових нашої тарілки на показники організму. Зокрема вони довели, що здатність білка додавати ситості підвищується, коли його вживають у твердій формі. Висновок простий: з’ївши сир замість коктейлю на його основі, голод ви відчуєте пізніше.

9. Їжте гіркий шоколад

Як виявилося, шоколад не тільки позитивно впливає на здоров’я, але ще і закріплює результати схуднення. Вчені з’ясували, що в групі людей, що сидять на низьковуглеводневій дієті і доповнюють свій раціон невеликими порціями гіркого шоколаду, не спостерігається повернення зайвих кілограмів після декількох тижнів дотримання дієти.

Джерело

Поділись


Магазин