Які продукти допоможуть оздоровити кишкову мікрофлору

Вчені з Бельгії представили в журналі Science результати масштабного дослідження по вивченню факторів впливу на бактеріальне здоров’я шлунково-кишкового тракту. Від здорового різноманіття мікрофлори шлунково-кишкового тракту залежать імунітет, обмін речовин і нервова діяльність людини, констатували фахівці.

Дослідники з Льовенського католицького університету вивчали, що впливає на баланс між різними видами мікробів шлунково-кишкового тракту. З цією метою вони проаналізували склад мікрофлори у 4 тисяч чоловік, що живуть в ряді країн. У 95% зразків були виявлені загальні для всіх бактерії (в сумі набралося 664 роду бактерій).

Досліджуючи фактори, що впливають на бактеріальну різноманітність, від якої залежить здоров’я людини, автори прийшли до висновку, що найбільший вплив на нього робить раціон харчування. Зокрема, вчені зробили висновок, що бактерії шлунково-кишкового тракту люблять такі продукти як фрукти, овочі, йогурти (взагалі, кисломолочні). Також виявилося, що різноманітність мікрофлори збільшують чай, кава і вино.

«Вуглеводна їжа, а також чіпси, попкорн і солодкі напої передбачувано виявилися шкідливими для мікрофлори, але також ми виявили, що її функції пригнічує незбиране молоко. Крім того, на наші бактерії можуть впливати хвороби і різні нехарчові речовини, які потрапляють в наш організм, від антибіотиків до наркотиків », – застерегли вчені в статті.
Джерело

Поділись


Новини партнерів