Свинина або яловичина: яке м’ясо краще вживати, щоб уникнути онкозахворювань

Яловичина може викликати різного роду онкологічні захворювання.

Нобелівський лауреат в області медицини і фізіології 2008 року Харальд цур Хаузен прочитав в Києві лекцію майбутнім лікарям, біологам. Її темою стало вплив м’ясо-молочних продуктів на розвиток онкологічних захворювань,

У своєму виступі видатний вчений відстоював тезу, яка розриває шаблони щодо правил харчування: щоб уникнути онкозахворювань, безпечніше їсти свинину, ніж яловичину. Професор вважає, що маловивчений вірус, який є у корів, може викликати онкозахворювання товстої кишки в людини. «У Китаї вживають багато свинини, але вони мають невисокий показник раку товстої кишки, але при цьому свинина не виключає розвитку інших захворювань», – зазначає Харальд цур Хаузен.

А ось в Європі, на думку професора, рак товстого кишечника дуже поширений, і саме через вживання яловичини. Лекція нобелівського лауреата приголомшила лікаря Отто Стойко – він, пропагуючи здоровий спосіб життя, завжди віддавав перевагу яловичині, як менш жирного м’яса. «Раніше говорили, що з віком треба обмежувати червоне м’ясо, тобто ця рекомендація стає ще більш актуальною. І більше споживати різних білків, тобто м’ясо птиці, рибу, бобові, насіння, горіхи – міркує головний лікар київського міського центру здоров’я.

Присутні на лекції студенти цікавляться, варто відмовитися від яловичини і коров’ячого молока взагалі, або просто обмежити їх споживання. Харальд цур Хаузен каже, що відповідь на це питання дуже проста. «Раз ви вже споживали молоко, то ви вже інфіковані, ваші антитіла спрацювали. Може, і не буде ніякого побічного ефекту, я нікому не рекомендую припинити пити молоко або вживати йогурти, м’ясо, оскільки ви вже його вживали. Просто зменшуючи ці продукти у своєму раціоні, ви зменшуєте і фактори ризику захворювання на рак », – пояснив фахівець.
Джерело

Поділись


Новини партнерів