Користь і шкода грибів: чим небезпечний білок хітин, який в них міститься

Гриби – продукт природного походження, який привертає нас і своїм смаком, і універсальністю, і користю. Давайте розберемося в корисних властивостях грибів і дізнаємося чому часом вони є небезпечними для нас.

Не секрет, що деякі лісові гриби можуть бути отруйними та небезпечними для життя, інші – занадто складні в пошуках або приготуванні. Однак, якщо мухомори і інші підозрілі гриби ми просто не будемо збирати, то, чи все так добре з звичними лисичками?

Давайте розберемося, що корисного і шкідливого в звичних для нас грибах, які ми так любимо використовувати в гарнірах і самостійних блюдах з грибів.

Користь грибів

Головна привабливість і користь грибів полягає в їх збалансованому складі всіх цінних для організму людини компонентів. Тут і білки, і жири, і вуглеводи, і корисні вітаміни. Але при всьому цьому, гриби досить низькокалорійний і дієтичний продукт , адже на 90% гриб складається з води.

У грибах міститься цілих 18 амінокислот: і лейцин, і глютамін, аргінін і інші корисні амінокислоти, які надають сприятливу дію на людський організм.

Так, в 100 грамах грибів міститься 4 г білка, 3 г вуглеводів і всього 1 г жиру. І кожна з цих складових буде повністю засвоюватися організмом, надаючи корисні дії.

Органічні кислоти також є в складі грибів. У них можна знайти такі корисні жирні кислоти, як масляна кислота, пальмітинова і стеаринова.

В грибах також можна знайти величезну кількість вітамінів. У них є вітамін А, вся корисна група Вітаміну В, вітаміни РР, Е і D. Гриби сприятливо впливають на нервову систему, роблять шкіру здоровою, покращують стан нігтів і волосся.

Користь білих грибів і в величезному вмісті в них корисних мікроелементів. Тут і калій, і мідь, і сірка, і фосфор, і марганець, які насичують організм і сприяють його сприятливій роботі. Весь цей комплекс корисних речовин дозволяє грибам сприятливо впливати на серцево-судинну систему, обмін речовин, вироблення гормонів. Вони здатні поліпшити імунітет і посилити вироблення меланіну в шкірі.

Величезну користь мають гриби лисички. Вони є природним антибіотиком завдяки вмісту в них великих доз вітаміну А і вітаміну В, селену і цинку. Гриби лисички дуже корисні при цукровому діабеті.

Калорійність грибів

Як ми вже говорили, гриби – досить дієтичний продукт, страва з якого не зашкодить фігурі. В середньому, калорійність загальновідомих грибів складає 25 – 30 кал на 100 грам .

Шкода грибів

Незважаючи на таку користь грибів, вони мають ряд протипоказань. Ми не говоримо про отруйні сорти грибів, на які і дивитися небезпечно, але розповідаємо про можливі шкідливі властивості їстівних і корисних.

Читайте також: Що буде з організмом, якщо щодня вживати томатний сік

Гриби можуть стати причиною серйозного харчового отруєння. Тому їх варто купувати тільки в магазинах, де шанс наштовхнутися на несвіжий або отруйний гриб значно менший. Отруєння може викликати несвіжий, червивий або старий гриб.
Часте і сильно активне вживання грибів може призвести до хвороб шлунково-кишкового тракту. Це пов’язано з тим, що в грибах знаходиться білок хітин, який практично не перетравлюється нашою травною системою. Саме його надлишок може призвести до гастриту і інших більш серйозних проблем.

Поділись


Новини партнерів