Чи може фастфуд бути корисним?

Вважається (і це підтверджує багато досліджень), що фастфуд вживати шкідливо. Велика кількість жиру і цукру в складі продуктів для швидкого харчування може призводити до розвитку ожиріння і серцево-судинних захворювань. У людей, які часто їдять картоплю фрі або інші смажені продукти, частіше спостерігається високий кров’яний тиск і збільшений рівень холестерину. Однак у фастфуду все ж є і «світла сторона». Виявляється, він може запобігати розвитку меланоми, одного з найпоширеніших видів раку.

В картоплі фрі, бургерах і печиві міститься пальмітинова кислота, що відноситься до жирних кислот. Дослідники з Бостонського університету (Boston University) в Массачусетсі виявили, що ця кислота життєво важлива для контролю активності гена MC1R, який ще називають «рудим геном». Він відповідає за рудий колір волосся, світлу шкіру, веснянки і сприйнятливість шкіри до сонячного світла (тому рудоволосі люди так легко отримують сонячні опіки). Залежно від того, як працює MC1R, в шкірі по-різному утворюється пігмент меланін, який захищає нижній шар шкіри від ультрафіолетових променів, поглинаючи їх.

Вчені провели досліди на мишах і на вирощених в лабораторії культурах людських клітин. В обох випадках стимуляція вироблення меланіну приводила до того, що меланома при впливі ультрафіолету розвивалася рідше. У мишей меланіну вироблялося більше, так як їх в ході експерименту годували пальмітиновою кислотою в якості харчової добавки. Хімічна сполука активізувала ген MC1R, і вже він впливав на виробництво меланіну. До людських клітин додавали лотосове масло, яке також містить пальмітат, і меланіну в клітинах також ставало більше.

Поділись


Новини партнерів