Зловживання жирними продуктами швидко підвищує ризик діабету

Вчені з Університету Лафборо з’ясували: достатньо харчуватися жирними продуктами всього добу, щоб рівень глюкози в крові підвищився, а чутливість до інсуліну знизилася. Як відомо, ці зміни пов’язані з діабетом 2-го типу. В даному експерименті взяли участь 15 здорових молодих людей.

Учасники протягом доби дотримувалися дієти з високим вмістом жирів і калорій. Вона включала ковбасні вироби, бекон, яєчню, сир, бургери з яловичиною і чізкейк. До і після експерименту добровольці пройшли тест на толерантність до глюкози. Ще вчені оцінювали рівні цукру, жирних кислот і чутливість учасників до інсуліну.

Експеримент показав: всього за добу вживання жирної їжі у добровольців істотно підвищився рівень глюкози в крові. Крім того, у них помітно знизилася чутливість до інсуліну. Тобто, ризик діабету 2-го типу виріс. Низька чутливість до інсуліну також тягне за собою ушкодження кровоносних судин, хвороби серця, ожиріння, підвищення кров’яного тиску і спонукає до виникнення деяких видів раку.

Поділись


Новини партнерів