Як очі можуть попередити вас про гіпертонію

Ризик розвитку гіпертонії надто високий, щоб ним можна було легковажити. Гіпертонія може мати небажані наслідки, наприклад вона збільшує ризик деменції, інсультів, хвороб нирок, серцевої недостатності, інфарктів та аневризми аорти, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Ознакою дуже високого кров’яного тиску можуть бути плями крові в очах. У медицині це називається субкон’юнктивальним крововиливом. Його причиною є пошкодження судини.

Важливо зазначити, що зір при цьому не страждає, ви не помітите ніяких виділень з очей та не відчуєте болю. Пляма крові може рости протягом 48 годин. Потім вона поступово почне жовтіти і, врешті, зникне.

Найпоширенішою причиною пошкодження судин очей є високий артеріальний тиск. Гіпертонія створює додаткове навантаження на серце та судини. Іншими ознаками гіпертонії є головний біль та погіршення загального самопочуття.

На ризик підвищення кров’яного тиску впливає багато факторів, наприклад ожиріння, надлишок солі в раціоні, нестача фізичної активності, куріння та зловживання алкоголем.

Навіть незначне зниження артеріального тиску має велике значення. Наприклад, зниження систолічного артеріального тиску на 10 мм рт. ст. може знизити ризик серцевого нападу або інсульту на 20%. Артеріальний тиск вважається нормальним при діапазоні показників від 90/60 мм рт.ст. до 120/80 мм рт.ст. Показник тиску 160/100 мм рт.ст. і вище несе серйозний ризик для здоров’я, тому лікар може призначити препарати для його зниження.

Поділись


Новини партнерів