Медики назвали 7 факторів ризику гіпертонії

Гіпертонію називають “тихим вбивцею”, оскільки вона ніяк не проявляється, збільшуючи при цьому ризик інфаркту, інсульту та серцевих хвороб. З віком імовірність розвитку гіпертонії зростає. Експерти з Американської кардіологічної асоціації припускають, що ефективне керування сімома факторами ризику допоможе покращити здоров’я серцево-судинної системи, пише Жіночий світ з посиланням на News 18.

Ось сім факторів, які необхідно контролювати, щоб уникнути гіпертонії:

Ожиріння. Надмірна вага збільшує навантаження на серце та судини. Якщо ваш ІМТ більший за 25 або окружність талії більша за 90 см (для жінок) чи 100 см (для чоловіків), у вас, швидше за все, надмірна вага. Зменшенню ваги сприяють здорове харчування та регулярні заняття спортом. Ви можете також створити дефіцит калорій, не змінюючи раціону, але зменшивши розміри порцій.

Високий тиск. Навіть якщо у вас немає гіпертонії, для збереження здоров’я серця дуже важливо тримати артеріальний тиск під контролем протягом всього життя. Для цього варто підібрати правильний режим тренування, перейти на дієту, близьку до дієти DASH, зменшити рівень стресу та налагодити режим сну.

Малорухливий спосіб життя. Нестача фізичної активності врешті-решт позначиться на вашому здоров’ї, особливо на здоров’ї серцево-судинної системи. Малорухливий спосіб життя збільшує ризик цілого ряду хронічних хвороб, включаючи ожиріння,діабет та гіпертонію. Фахівці рекомендують присвячувати фізичним вправам принаймні 150 хвилин щотижня.

Неправильне харчування. Якщо ви їсте багато високооброблених продуктів та продуктів з великим вмістом насичених і трансжирів, ризик гіпертонії та серцево-судинних захворювань зростає в рази. Намагайтесь уникати фасованих продуктів, готуйте їжу на здорових оліях (таких, як оливкова), та завжди перевіряйте склад на етикетці. Намагайтесь вживати більше свіжих овочів та фруктів, це найбільш здорові продукти, які допомагають також контролювати вагу.

Високий рівень холестерину. Певна кількість холестерину потрібна нашому організму, однак якщо його надто багато, він починає відкладатись на стінках судин і звужує їх, внаслідок чого підвищується тиск. Регулярно перевіряйте рівень холестерину в крові, якщо він буде надто високим, лікар дасть вам рекомендації щодо його зниження.

Високий рівень глюкози. Діабет- це також один із факторів ризику гіпертонії. Надто високий рівень цукру призводить до пошкодження судин. Діабетикам варто обговорити ці ризики зі своїм лікарем.

Куріння. Куріння призводить до короткочасного підвищення артеріального тиску та пошкодження судин, якщо мова йде про довгострокову перспективу. До інших побічних ефектів від паління належать підвищений ризик ХОЗЛ, серцевих захворювань та діабету. Тому, якщо ви палите, докладіть всіх зусиль, аби позбутись цієї звички. Не соромтесь просити допомоги у друзів та членів сім’ї.

Поділись


Новини партнерів