5 продуктів, що допоможуть зміцнити здоров’я мозку

Мозок – це один із життєво важливих органів нашого тіла. Хвороби та розлади мозку можуть порушити нормальне функціонування організму або навіть стати фатальними, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Одним з найпоширеніших розладів, що вражають головний мозок, є хвороба Альцгеймера, яка характеризується втратою пам’яті, сплутаністю свідомості та іншими симптомами. 21 вересня відзначається Всесвітній день боротьби з хворобою Альцгеймера, який має на меті покращити обізнаність населення про це захворювання, способи його профілактики, а також найкращі методи терапії.

Важливу роль у підтримці здоров’я організму загалом і мозку зокрема відіграє раціон харчування. Деякі продукти сприяють розвитку хвороби Альцгеймера, інші ж зменшують ризик її виникнення. Доктор Дж. Д. Мукерджі, голова відділу неврології спеціалізованої лікарні Max Super, розповів про 5 продуктів, які повинні бути частиною дієти для зміцнення здоров’я мозку:

Жирна риба. Жирна риба – це потужне джерело жирних кислот омега-3, здорових ненасичених жирів, пов’язаних із зниженням рівня бета-амілоїду в крові. Бета-амілоїди – це білки, які накопичуються у мозку людей із хворобою Альцгеймера. Намагайтеся їсти рибу принаймні двічі на тиждень.

Волоські горіхи. Волоські горіхи – це чудове джерело рослинного білка та корисних жирів, а також відомо, що вони можуть покращувати пам’ять. У волоських горіхах багато омега-3 жирної кислоти, яка називається альфа-ліноленова кислота (ALA). Вона допомагає знизити артеріальний тиск і захищає артерії. Це корисно як для серця, так і для мозку.

Броколі. Броколі містить багато вітаміну К, який сприяє покращенню когнітивних функцій мозку. Також броколі містить сполуки, які називаються глюкозинолатами. Вони уповільнюють розпад нейромедіатора ацетилхоліну, який потрібен нам для збереження здоров’я нервової системи. Низький рівень ацетилхоліну пов’язують з хворобою Альцгеймера.

Авокадо. Авокадо – це джерело здорових жирів, а також вітаміну Е. Корисні жири потрібні для покращення роботи мозку та росту клітин, а вітамін Е допомагає захистити клітинні мембрани від вільних радикалів. Вітамін Е також може сповільнити прогресування нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера, оскільки він захищає та відновлює клітини мозку.

Цільні злаки. Цільні злаки містять складні вуглеводи, омега-3 та вітаміни групи В, які підтримують нормальну роботу мозку.  Складні вуглеводи забезпечують стабільний запас енергії, що регулює настрій і поведінку, а також допомагає навчатись та запам’ятовувати.

Крім споживання вищезазначених продуктів, важливо, щоб раціон в цілому був здоровим та збалансованим. Слід уникати доданого цукру, крохмалистих продуктів та переробленого м’яса.

Поділись


Новини партнерів